Red State (2011)

Posle filma “Cop-Out” nisam bio siguran da ću više ikada pružiti šansu i jednom projektu Kevina Smita (Kevin_Smith), ali uz reči hvale prjatelja koji poseduju sličan ukus za filmove kao i ja, odlučio sam se da se upustim u “Red State”. Iako je Kevin Smit poznat po svojim komedijama, ovde pored satiričnog pogleda na hrišćane fundamentaliste i uopšte religiozni fanatizam koji tako lako prerasta u dela koja se mogu smatrati terorizmom, Smit izostavlja elemente humora i umesto toga daje jedan napet, brz i glasan akcioni film.

Ono što je ovde posebno interesantno jeste da film nema određenog protagonistu u pravom smislu te reči.  Priča počinje tako što se tri tinejdžera dogovaraju onlajn sa misterioznom devojkom za grupni seks. Ona ih poziva da dođu kod nje u prikilicu, dajući im adresu preko mejla, i oni kada dolaze primećuju ženu u srednjim godinama, ali im to ne predstavlja neki problem. Momci ulaze u prikolicu, dobijaju piće i pre nego što uspevaju da ga do kraja popiju padaju u nesvest jer su putem istog drogirani. Kada se tinejdžeri bude, primećuju da su zatočeni od strane religioznih fanatika, koji smatraju da je takav vid poligamije smrtni greh u očima svevišnjeg. Ova grupa stacionira u omanjoj crkvi pored ovoga pomenutog osuđuje i homoseksualce i sve one koji ne dele stras prema bogu u intenzitetu koji je jednak njihovom. Ubrzo ova stvar postaje transparentna i policija i specijalna služba bivaju umešani u ovaj slučaj, imajući za zadatak da uguše ispad što efikasnije.

“Red State” poseduje izuzetno dinamičan tempo i narativ, ne ostavljajući sebi ni vremena, ni prostora da nas detaljnije upozna sa likovima. Većina aktera u filmu su u potpunosti stereotipični i jednodimenzionalni, tako da baš i nije zahvalno komentarisati kvalitet glume pošto ljudi nisu baš imali puno sa čime da rade. Ako nećemo da tražimo sada iglu u senu, za ono što je ovaj film želeo da postigne, pozadina i detaljniji opis likova nije ni baš toliko krucijalan. Jedino koga bih moga da istaknem jeste Melisa Leo (Melissa_Leo) koja upija svu pažnju kada se pojavi na sceni,  i Džon Gudman (John_Goodman) koji je standardno sjajan. “Red State”  je namenjen da oslika haotičnu atmosferu odlično smiljenu drmusavom kamerom iz ruke, što zaista dodaje na napetosti čitave radnje. Iako je ovaj film svrstan u horor žanr, ne bih baš rekao da pripada tu. “Red State” je svakako nasilan film, ali smatram da nije dovoljno brutalan, ne lete udovi na sve strane, niti ima scena nekog dinstiktivnog sakaćenja što je ljudima često među prvim asocijacijama kako se spomene termin “horor”.

“Red State” je brz, napet, bučan i plitak film. Preporučujem ga za razbribrigu.

Ocena: 5/10

TAGOVI:

OSTAVI KOMENTAR, ULEPŠAJ MI DAN

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ulogovan kao . Izloguj se?

1 Comment

  1. Mario

    Po filmskim forumima posvećenim horor žanru čuo sam dosta dobrog o ovom filmu, ali po mom mišljenu nikako ne zaslužuje te hvalospeve. Od mene ocena 4/10.