The Abominable Dr. Phibes (1971)

“The Abominable Dr. Phibes” je užasavajući i zastrašujući horor film koji je u sedamdesetim godinama prošlog veka stekao status kultnog ostvarenja. U svetu filma postoji nekolicima glumaca koji konstatno pružaju fantastične performanse, nevezano od toga u kakvom su projektu kastovani, njihova predstava će uvek biti uverljiva i impresivna. Rekavši ovo, pored ovakvih individua postoje i one koje su naprosto rođene za određene role, gde je faktički nemoguće zamisliti nekog drugog da ih menja, ti ljudi su jednostavno idealan i jedin izbor. Vinsent Prajs (Vincent_Price) u ulozi lucidnog ubice u filmu je baš jedan od tih glumaca. On jednostavno jeste Dr. Fibs, i kvalitet njegovog performansa je definitivno najsjajnija tačka ovog projekta.

Priča filma prati Dr. Fibsa, čoveka koji nastoji da se osveti doktorima za koje smatra da su ubili njegovu ženu kada je doneta kod njih na brigu posle saobraćajne nesreće. On ne želi da se osveti na standardan način, ubijajući hladnim oružijem i ostalim popularnim metodama, već sprema nešto zaista specifično koliko za njih, toliko i za nas kao publiku. Deset različitih stilova koje naš protagonista koristi da pogubi one što su se ogrešili o njega su zaista genijalni, siguran sam da neće publiku ostaviti ravnodušnom. Ono što je posebno interesantno jeste da film nije baš u potpunosti ozbiljan, on poseduje raznolike komične sekvence koje kao naznaku imaju prisustvo Pitera Džefrija (Peter_Jeffrey), koji tumači inspektora Trauta. Komični momenti u filmu su zbilja urnebesni, i daju neku diverziju od sablasnog masakra kojem smo ovde u većini izloženi.

Iako je sam ritam filma veoma dinamičan i interesantan, imajući na svakih nekoliko minuta novo bizarno ubistvo, ipak glavni kvalitet leži u sjajnoj glumačkoj predstavi ekipe. Kao što sam već gore pomenuo, Vinsent Prajs je ovde zaista maestralan, njegova harizma daje potpuno novu dimenziju filmu i samom liku, naprosto vas hipnotiše. Prajs ima sjajnu podršku u Džozefu Kotenu (Joseph_Cotten) i urnebesnom Piteru Džefiju, koga sam isto gore bio već spomenuo.

“The Abominable Dr. Phibes” je specifično i veoma kvalitetno ostvarenje koje i posle trideset godina od svog prvog emitovanja poseduje i dalje status kultnog filma ovog žanra. Preporučujem svim ljubiteljima horor žanra ovaj maestralni klasik.

Ocena: 8/10

Leave a Reply

Next ArticleNoć ajkula - Shark Night 3D (2011)