The People Vs. George Lucas (2011)

Dokumentarac, baš kao što i sam naslov nalaže, daje uvid u kulturološki fenomen kakav i jeste saga “Star_Wars“, i pored toga nekakav vid parnice između kreatora ovog sveta Džordža Lukasa (George_Lucas) i njegovih najvernijih fanova sa kojima ima prilično dimnamičan odnos, vagajući često na skali između mržnje i glorifikacije. Iako jesam veliki ljubitelj ove sage, ali opet ne do tih granica da znam fotografski apsolutno svaki momenat iz filmova, a niti spadam u onu grupu fanatika kojima je nezamislivo da kod sebe uvek nemaju makar jedan detalj koji asocira na ovaj kult, opet imam dovoljno širok uvid da sa punim pravom mogu da izjavim da kako bi šira publika uživala i spoznala tematiku sa kojom se bavi dokumentarni film “People Vs. George Lucas”, ne mora biti religiozni poklonitelj franšize.

Ovo je interesantan psihološki uvid u to sa kojim intenzitetom je ova trilogija (zato što se većinski fanovi drže prve tri ekranizacije) ostavila posledice na određene individue i koliki deo identiteta čini ovaj brend kod svojih najvernijih fanova. Ono što je posebno interesantno ovde jeste što neke odluke kao što su remasterizovanje i sitne alteracije koje je reditelj hteo da primeni nad svojom imovinom imaju ogromne i zaista lične reakcije kod obožavatelja, što kod drugih ostvarenja moderne kinematografije nije slučaj. Fanovi većinski smatraju da je ovo koliko Lukasova, toliko i njihova imovina. Vođeni tom logikom, na svako diranje onoga što je njima sveto, fanovi podižu ozbiljne optužbe i kritike. Pored toga što poklonitelji većinski imaju valjane i dobrostojeće argumente i stavljaju u pitanje etiku sa kojom Lukas vodi ovaj brend, mi ovde nailazimo i one ljude čija agenda u svemu ovome je više nego bizarna. Lukas jeste iz smelog i nezavisnog reditelja mutirao u svoj najveći strah, u ogromnu i nemilosrdnu korporaciju, ali opet optužde da je lično postao Darth_Vader, negativac iz svoje priče, su zaista sulude. Dosta argumenata se ovde preklapaju i jedni druge poništavaju, kao što su npr. optužbe da Lukas samoživo i bez okreta na ono što okolina misli tvrdoglavo forsira svoju viziju, je opet u neku ruku i razlog zašto su ga ranije i voleli, baš zato jer je beskompromisno iznosio svoju ideju i kao rezultat toga nam dao revoluciju u kinematografiji.

Pitanja koja podiže film nisu relevanta za svet koji nije emotivno utonuo u ovu sagu. Slušajući većinski kritike o remasterizaciji prvih Star Wars filmova i ubijanju negativa, zatim smelosti snimanja prequel-a, očekivanju fanova od istih i kritike na osnovu lika Jar_Jar_Binks-a, opet bivaju veoma interesantni momenti za pratiti samo zbog jačine fanatizma kulta. Žestoki fanovi vuku velike sličnosti sa religioznim fanaticima jer ne prstaju slepo da veruju u ideju i pored toga što ih je toliko mnogo puta već razočarala. Ako ni zbog čega drugog, ovaj projekat treba pogledati iz psihološkog razloga, da bi spoznali reč fanatizam u pravoj formi.

Ocena: 8/10

TAGOVI:

OSTAVI KOMENTAR, ULEPŠAJ MI DAN

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ulogovan kao . Izloguj se?