Avanture Tintina: Tajna jednoroga – The Adventures of Tintin (2011)

Ekranizacije kultnih stripova i romana su postale izuzetno popularne u Holivudu poslednjih godina, a posebno ove. Ne sećam da smo ikada u jednoj godini imali toliko naslova koji vuku poreklo iz ove forme. Pored toga što ovo štivo već ima određenu bazu fanova, izuzetno je nezahvalno praviti adaptacije ovakvih dela u film, jer obožavaoci oštro i nemilosrdno pristupaju tranferu u novi medij, ostajući uglavnom nezadovoljni na kraju i ogorčeni jer njihovi junaci nisu prezentovani u najboljem mogućem svetlu.

Ne mogu reći da sam neki ozbiljni fan Tintinovih avantura (Adventures_of_Tintin), ali poznajući sadržaj i tim koji je uzeo da realizuje koncept stripa u film, video sam ogroman potencijal za jednu fantastičnu blokbaster avanturu. Iako nisam fan većine Spilbergovih (Steven_Spielberg) filmova, znajući da je on čovek koji nam je dao naslove kao što su “The_Goonies” i “Back_to_the_Future“, vrhunska avantura je bila zagarantovana.

Umesto da obrade jednu priču, Spilberg i Džekson (Peter_Jackson), uz pomoć još i fantastičnog Edgara Vrajta (Edgar_Wright), odlučili su se da daju soptvenu originalnu verziju, pokrivajući ne jednu, već tri avanture ovog popularnog novinara. Početak filma nam je  samo vezan za “Le_Crabe_aux_pinces_d’or“, dok se u nastavku fokusiramo na “Le_Secret_de_la_Licorne” i “Le_Tresor_de_Rackham_le_Rouge“. Ovo zaista na prvu ruku deluje previše obimno za jedan film od 107 minuta, ali scenario je zbilja fenomenalan, dajući nam za rezulat preuzbudljiv film sa savršenim ritmom. Kako sada ne bih nepotrebno iznosio informacije o samoj priči, pošto jedan od ključnih faktora ove avanture jeste misterija, samo ću reći da mi u ovoj ekranizaciji pratimo mladog novinara i njegovog psa, koji sasvim slučajno upadaju u veliku opasnost, urkstivši puteve sa pogrešnim ljudima.

Interesantno je što mi ne dobijamo nikakvu pozandinsku priču o samom junaku koja bi dodatno raširila projekat. Umesto toga mi dobijamo informaciju da je Tintin uspešan mladi novinar i to je sve što o istom treba da znamo. Slažem se u potpunosti sa kreatorima na ovoj odluci, iako je Tintin hrabar, odlučan, odvažan, on je ipak prilično jednodimenzionalan lik, koji dosta zavisi od Hadoka, ali da ne dužim sada, ipak kada pogledamo celu sliku, akcenat ovog filma je na samoj avanturi.

Što se tiče same animacije, a to je sigurno ono što većinu zanima, ona je zbilja spektakularna. Sve pohvale kreatorima koji su uspeli da prezentuju likove u Heržovom (Herge) distiktivnom stilu. Ako bih baš morao da poredim sa nečim stil animacije, rekao bih da dosta velike sličnosti vuče na Zemekisova (Robert_Zemeckis) ostvarenja “Polar_Express” i “A_Christmas_Carol”. Tehnički ovaj projekat je besprekoran. Pored sjajne animacije mi imamo prilike da uživamo u fenomenalnim kadrovima što samo dodatno potvrđuje da je Spilberg genijalac.

Avanture Tintina su zbilja jedan jako zabavan film, jedine primedbe koje imam jeste to što nisu mogli da se odluče da li je projekat namenjen za mlađu ili stariju publiku, mešajući infantilni humor sa kompleksim zapletom mi nije baš delovalo kao najpametnija ideja, ali se to opet može zanemariti jer projekat zaista ima mnogo toga da ponudi. Preporučujem da ovaj film ako je ikako moguće pogledate u bioskopu jer ćete jedino tako spoznati pun kvalitet ovog izuzetno zabavnog avanturističkog filma.

Ocena: 8/10

TAGOVI:

OSTAVI KOMENTAR, ULEPŠAJ MI DAN

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ulogovan kao . Izloguj se?

6 Comments

 1. Da umem da pišem recenzije ona bi se poklopila do 99% sa tvojom. Zaista sam uživao u filmu. Posebno mi se sviđa što avantura počinje maltene od prvog minuta filma i ne prestaje do kraja. Izgleda da Spielberg ipak uči na svojim greškama, te da na ovom nije napravio stupidne poteze koje smo uočili u Indiana Jones 4.
  Jedino mi je žao što film nisam gledao u najvećoj sali prijateljske nam Arene Cineplex.
  Ono što sam uočio kao negativu je sam 3D. 3D je itekako izričit i upadljim u animiranim filmovima. S obzirom da je i ovaj film računarski generisan 3D je mogao da bude malo upadljivije odrađen. Što dovodi do zaključka da Tintin može da se gleda i u 2D verziji a da se maltene ništa ne izgubi na kvalitetu.

  • Ja sam gledao u 2D verziji pošto sam prisustvovao novinarskoj projekciji koja nije podržala 3D format i kao što si već pročitao, u potpunosti sam zadovoljan doživljajem i efektima koje film ostavio na mene.

 2. natasa

  Kao i uvek opet se slazem sa tvojom recenzijom filma. Jedino sto mogu da dodam jeste da je zaplet ipak bio jasan i mome klincu koji ima osam godina i koji opasno prati svaki film ovakvog tipa i slicne kao i ja. Sva sreca pa se ne prave crtani filmovi samo za "sitnu" decu.
  Gledali smo ga u 2D tehnici i besprekorno je. Bravo za Spilberga!

 3. Zamalo sam izginuo dok sam veceras kupio kartu (s obzirom da je ovo film s kojim su otvorili novi i prvi 3D bioskop u PG, pa masa navalila ko luda), al moram reci da je vrijedjelo. Savrsen film, avantura u najboljem Spielbergovom stilu. Cak me kao takav i podsjetio na gore pomenuti BTTF koji mi je jedna od najdrazih i najzabavnijih filmskih triologija ikada. Savrsena animacija, prezanimljiva prica. I drago mi je sto sam ga pogledao u 3D-u iako vjerujem da i u normalnoj tehnici izgleda jednako dobro. Preporuka! I odlicna recenzija, kao i uvijek.

 4. Ajkula09

  Spilberg se popravlja.
  Dakle, zabavan film, sa gomilom akcije i zaminljivosti. Moram priznati da su likovi jednodimenzionalni, što je loše, jer nikada nije dovoljno da znamo samo osnovno, kao što je ovde slučaj sa Tintinom, koji je, na sve ovo, glavni lik. Ipak, Spilber se nije potrudio da tako i bude do kraja, pa se meni čini da ovde veću ulogu ima kapetan Hadok, pogotovo zato što se on na kraju bori protiv našeg, (gle!) jednodimenzionalnog kliše negativca.
  Animacija je zaista genijalna, na početku sam se pitao da li je ovo zaista animirani film. Ipak, meni se ovo nije toliko svidelo, valjda sam očekivao film u kome se vidi da je animirano, tako sam navikao i tako mi se sviđa.
  Sve u svemu, solidan film:
  7.5/10