Black Sheep (2006)

Ljubitelji “Trash”_filmova osmehnite se, imam šta da vam preporučim. Kada sam prvi put naleteo na naslov “Black Sheep”, zatim pročitao sinopsis, znao sam da je ovo ostvarenje koje se apsolutno mora ispratiti. Kako odbiti koncept koji nudi genetski modifikovane ovce koje proždiru ljude?

Jeste, ovo je zbilja suluda ideja, ali koliiko god bizarno zvučala, toliko mnogo i obećava dobru i urnebesnu zabavu. Ono što je posebno interesantno jeste što su za ovakvu krvavu i sadističnu predstavu uzete baš ovce koje su jedne od najbezopasnijih životinja na svetu. Bili bi mnogo lakše uplašiti ljude da su na mestu ove životinje neki inficirani pacovili ili reptili, ali to je ovde i poenta.  Ne zaboravimo da je ovca po imenu Doli prvi živi stvor koji je uspešno kloniran, i da je taj eksperiment drugačije protekao, siguran sam da bi još ranije dobili filmove na ovakvu temu.

Zaplet  je standardni kliše koji viđamo u horor filmovima koji za temu nose epidemiju i monstrume, tako da film daje novi nivo humoru jer u ovaj koncept sa distiktivnom atmosferom i narativom dodaju ovce. Svi neophodni sastojci da dobijemo tradicionalni kliše horor film u gore pomenutom stilu su tu. Imamo izolovanu lokaciju, preambicioznog i poremećenog naučnika, genetički eksperiment čiji sam koncept je totalno apsurdan i imbecilski, anti-heroja i kao poseban segment komedije, irititantnog političkog aktivistu koji se zalaže za prava životinja.

Priča filma je sledeća, dva brata, Angus i Henri, odrasli su na porodičnoj farmi ali su im se putevi u životu razišli posle nesrećnog slučaja u kojem je njihov otac izgubio život. Još od tog užasavajuće nezgode, Henri se smrtno boji ovaca i godinama nije kročio na farmu, ali se posle dosta dugo vremena vraća kući kako bi svom bratu Angusu prodao njegov deo nasleđene  imovine. Henri tačno na vreme dolazi da primeti da se Angus poigrava sa majkom prirodom, kopajući po genetskom kodu ovih životinja kako bi napravio savršenu ovcu. Ali ono što Angus ne zna jeste da je jedan njegov propali eksperiment  preživeo i da je uspeo da ujede nkeke ljude i ovce, šireći svoj virus i tako stvarajući gomile zombi ovaca željne krvi i ljudskog mesa.

“Black Sheep” je izuzetno ekslicitan i nasilan projekat, i kategoriše se kao “Gore_film“. Pored eksplicitno krvoprolića i urnebesnog crnog i sarkastičnog humora, adekvatnog kvaliteta glume, “Black Sheep” se još može pohvaliti na odličnoj produkciji, sjajnom odabiru lokacija za snimanje i fantastičnoj animaciji, “Weta_Digital” je zaista odradio impresivan posao.

Mislim da nema potrebe da dodatno širim priču o ovom filmu, “Black Sheep” je fanstastično sarkastičan projekat koji ismeva formu određenih horor filmova na jedan urnebesan i banalan način. Ovaj projekat nikako ne treba shvatiti ozbiljno, već jednostavno se prepustiti i uživati u njegovoj apsurdnosti.

Ocena: 7/10

Leave a Reply

3 Comments

  1. Ajkula09

    Neki link? Ne mogu nigde da nađem

      • Ajkula09

        Nađoh, pa ako mi se skine do večeras pogledaću, javljam utiske

Next ArticleGlas istine - The Whistleblower (2010)