Conan the Barbarian (2011)

Odrastao sam na Konan filmova iz osamdesetih godina prošlog, sa Arnoldom Švarcenegerom (Arnold_Schwartzenegger) u glavnoj ulozi, koji iako ima ograničene glumačke sposobnosti, uspeo je da mi ovu franšizu ostavi u lepom sećanju i posle mnogih kasnijih repriziranja. Iako nisam video nikakvu potrebu o oživljavanju ove sage, opet sam se nekako nadamo da će makar približno biti zabavno gledati još jednom ovog ratnika u njegovim fantastičnim avanturama. Kada sam video da je Džejson Momoa (Jason_Momoa) dobio ulogu Konana, a zatim se ubrzo saznao i ostatak kastinga, stvorila se nada da ovo ipak može opravdati moja očekivanja. Momoa, jedan od glavnih likova popularne serije “Igra prestola (Game_of_ThronesHBO produkcije je pokazao da je anatomski savršen za ovu ulogu, iako je Džejsonovo glumačko umeće pod velikim pitanjem, opet sam imao veru da uz kvalitetnu režiju se to može lepo prikriti.

Za razliku od onoga što sam očekivao, film se od samo starta oslikava kao kompletno moronskim, gde smo u priču uvedeni preko naracije  smirujućeg južnjačkog glasa Morgana Frimena (Morgan_Freeman) u sekvencu krvoprolića varvara. Da stvar bude još iritantnija, mi od samog starta vidimo sa kakvim scenarijom imamo posla jer prisustvujemo rađanju našeg protagoniste u sred bitke, gde naravno iako na sve strane lete creva i udovi, Konanova majka i njen muž bivaju ostavljeni na miru da dotični putem neke vrste carskog reza iz utrobe svoje ozbiljno ozleđene žene izvadi infanta, i dok ona polako umire, prezentuje ga u podignutim rukama u stilu Lion_King-a.

Ono što zbilja šokantno u ovom projektu jeste koliko je samo nekvalitetan scenarijo i koliko su slabo likovi razvijeni. Prva i možda najgora greška je što priča ne uspeva da prezentuje pravog Konana, odvažnog, žestokog, lukavog i nemilosrdnog ratnika kakvog ga je u svom stripu Robert Irvin Havard (Robert_E._Howard) prezentovao, već umesto njega nam daje arogantnog i uspaljenog siledžiju. Dijalozi u filmu su podjednako loši, deluju nemaštovito i isforsirano. Film traje blizu dva sata a priča je toliko prozirna i rastegnuta jer reditelj na svakih 5-10 minuta ubacuje novu sekvencu borbe, koje opet nisu nešto impresivno koreografisane, tako da i ovaj mizerni pokušaj da svoje nedostatke u dubini projekta pokrije prosečnom akcijom pada u vodu, jer film brzo postaje dosadan, pošto posmatrač skoro i da zaboravlja šta gleda.

Mogu reći da je eto film donekle interesantan na oko, na osnovu scene i kostima, iako mu je ope CGI daleko prevaziđen. Glumu ne vredi ni komentarisati jer akteri nisu imali materijala sa čime da rade, tako da će i taj segment proći neslavno. Jedini razlog za gledanje ovog filma pronalazim u samoj znatiželji publike jer stvarno ne postoji nijedan bitniji faktor koji bi ga istakao. Umesto Konana mi dobijamo projekat u rangu “The_Scorpion_King-a”.

Ocena: 4/10

TAGOVI:

OSTAVI KOMENTAR, ULEPŠAJ MI DAN

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ulogovan kao . Izloguj se?

8 Comments

 1. Dejan Nikolic

  Ne mogu da verujem da si OVO uporedio sa The Scorpion King. U svakom slucaju, zali boze Rona Perlmana, prestao sam da gledam posle njegove smrti. Ups, jel ovo spoiler? Koga briga…

 2. mikimile

  i ja sam razocarana filmom…ja sam odrasla uz ovaj strip i tu imaginaciju koju on nudi ovaj film je samo pokvario…ukratko, film je los, cak sam se pitala da li da ga odgledam do kraja…steta

 3. marko

  ne bi bilo loše kada bi na naslovnoj strani gde su svi filmovi stavio i ocene, da ne bi moralo da se ulazi u stranicu svakog filma kako bi se videla ista.

 4. vesko

  ovaj film nisam gledao ali sam gledao stariji film konan varvarin sa Svarcenegerom i nije los