Služavke – The Help (2011)

“The Help” je baš kao što možemo iz samog naslova i trejlera zaključiti priča o diskriminaciji, potlačenosti i elitizmu. Bazirano na izuzetno popularnom romanu Ketrin Stoket (Kathryn_Stockett), “The Help” nam daje priču o hrabroj mladoj novinarki i njenim saradnicama koje su se odlučile da stanu i brane svoja uverenje ma koliko god ona bila nepopularna za vreme i sredinu u kojem žive.

“The Help” je fiktivna priča o rasnim i staleškim razlikama u jednom periodu, gde mlada bela novinarka ubeđuje tamnopute služavke da joj ispričaju svoju stranu priče, kako je biti građanin drugog reda samo na osnovu boje kože, kako bi ona mogla te primere da iznese široj javnosti pošto se ne slaže sa načinom na kojem se ove žene tretiraju. Radnja ovog filma se odvija u Džekson Misisipiju, prateći devojku po imenu Skiter koja je sveže diplomirala na univerzitetu i vraća se kući kod svoje majke. Skiter poznata kao veliki humanista i žena modernih shvatanja, očajnički želi da ispriča priču ovih služavki, znajući njihovu vrednost pošto je odrasla od ruke jedne od njih, kako bi uspelada skrene pažnju na sistem i ljude koje ih surovo tretiraju. U početku služavke odbijaju saradnju znajući ogromne posledice kakve ova dela mogu imati, ali što više neprijatnosti kreću da trpe na dnevnim bazama, Ejbilin i Mini se okreću Skiterovoj ponudi, a ubzo i mnoge druge žene za njima, što širi efektnost akcije van Skiterovih najluđih očekivanja.

Priča jeste inspirativna, ali generalni utisak nije nešto puno različiti od ostalih filmova koji se bave tematikom rasnih razlika. Jačina ovog filma se ogleda u individualnim sekvencama, pošto postoji nekolicina scena koje imaju ogromnu emotivnu težinu proizvedenu putem fenomenalne glume i odlične režije. Ono što posebno treba izdvojiti i pohvaliti u ovom filmu jeste kvalitet celokupnog glumačkog kadra, ne postoji niti jedan slab performans. Kasting je idealan, ali opet treba posebno pohvaliti Violu Dejvis (Viola_Davis) i Oktaviju Spenser (Octavia_Spencer) koje su zasigurno pružile najbolje momente svojih dosadašnjih karijera.

Iako sam dosta nahvalio dramatičnu i emotivnu težinu scenarija, opet sa druge strane moram da kritikujem pokušaj humora koji je većinskim delom zbilja suvišan. Razume se da treba malo preseći tenziju u filmu, i ima par interesantnih komičnih momenata, ali većinski su nekako nezgrapni i isforsirani. Scena sa pitom (svi koji su gledali znaju o čemu pričam) jeste odlična, ali se kasnije u filmu dosta referencira na taj događaj tako da postaje vrlo zamorno, pokušavajući od fore da naprave mnogo više nego što je potrebno. Želeo bih još da izdvojim da mi se nije dopalo što postoji par jednodimenzionalnih zlih ženskih likova, koji tako bez neke preke potrebe vuku slučaj u ekstremne granice, ali hajde opet da kažemo da je to realno pošto dokonost ljudi zbilja nema granica.

“The Help” je jedan simpatičan film koji je pun odličnih perfromansa, nije baš revolucionarno delo kakvom ga reputacija predstavlja, ali svakako jeste vredan vašeg vremena.

Ocena: 7/10

TAGOVI:

OSTAVI KOMENTAR, ULEPŠAJ MI DAN

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ulogovan kao . Izloguj se?

4 Comments

  1. Savršeno simpatičan film. Skroz sam uživao u njemu. Priča fina, pratljiva sa taman toliko doze humora da film ne padne u one sa "kliše" kategorijom. Gluma je odlična, verovatno će tu pasti koja nominacija, naročito za sporedne uloge.
    Btw, ona čokoladna pita, bez obzira na tajni sastojak izgledala je mnogo sočno.

  2. Pingback: Kakav je film? » The Blind Side (2009)

  3. N. K.

    Fenomenalan film! Odlična priča, prava tema, bezprekorna gluma od glavne do najsporednije uloge, emotivno jak (najjači deo mi je kada je Skiterina dadilja oterana iz kuće) – znači filmu stvarno ne mogu da nađem ni jednu jedinu zamerku – Obavezno pogledati!
    Inače film sam počeo da gledam sa velikom dozom skepticizma misleći da su sve te pohvale oko njega naduvane i dugo mi je trebalo da se nakanim da ga skinem i pogledam ali stvarno nisam zažalio.

  4. Pingback: Kakav je film? » Zero Dark Thirty (2012)