Mačak u čizmama – Puss in Boots (2011)

Mačak u čizmama, jedan od najzapaženijih likova iz Šrek (Shrek) sage filmova dobio je priliku da se orpoba u sopstvenoj avanturi, ne vezanoj za ostale likove sa kojima je sarađivao u prethodna tri filma gde je imao epizodnu ulogu. Ovo je definitivno dobar marketinški potez pošto ovaj simpatični mačor već ima ogromnu bazu obožavaoca na čiji novac za kartu su producenti mogli da računaju. Koliko god ideja zvučala dobro, toliko se često puta desilo sa ovakvim potezima da taj “spin-off” bude razvodnjen i daleko ispod kvaliteta originalnog projekta, i umesto da prikupi još veći broj fanova franšizi, često ume da razočara i promeni generalni utisak prema originalnom ostvarenju na čijem konceptu se štancuju ovi silni nastavci.

Kao što obično biva u nastavcima ovog tipa, mi smo direktno ubačeni u akciju, bez ikakvog posebnog detaljnijeg uvoda, videvši već poznatog protagonistu u sasvim novim avanturama. “Puss in Boots” kao i sama “Shrek” saga predstavljaju slobodnu interpretaciju starih dobro poznatih priča za decu, kombinijući ih zajedno u jednu neortodoksnu avanturu. U ovom filmu mi imamo priču o Mačku u čizmama (Puss_in_Boots) i Hampti Damptiju (Humpty_Dumpty) koji se ponovo sreću posle mnogo godina. Neću izlagati razloge i detalje njihovog razdvajanja kako ne bih narušio integritet priče, samo ću reći da su njih dvojica proveli detinjstvo, odrastajući zajedno kao braća u jednom sirotilištu. Ideja je da realizuju njihov životni plan, da napokon ukradu čarobni pasulj koji kada ga posade, izrodiće stablo koje će ih diretno odvesti do zamka u oblacima gde se nalazi guska koja leže zlatna jaja.

Ovakav koncept nudi veliku avaturu punu akcije, scena borbe, opasnosti, izdaje, iskupljenja i novih ljubavi, ali je kao što uvek to biva kada je u pitanju DreamWorks, upropašćeno lenjom realizacijom i narativom. DreamWorks nudi tu već toliko mnogo puta viđenu realizaciju, gde imamo nelinearni narativ sa dosta flashback-ova, izlizanih fraza i mnoštvo sekvenci gde akteri iznenada kreću da igraju i pevaju.

Doduše, nije sve tako crno. Pored velikog broja izlizanih skečeva, postoji i dosta momenata koji će vas naterati da se gromoglasno nasmejete. Sve komične sekvence vezane za mačke (znaćete o čemu pričam kada budete gledali film) su zbilja urnebesne. Akcija i sam CGI su odlični, definitivno uspevaju da drže interesovanje i jak tempo filmu.

Smatram da je “Puss in Boots” mnogo više interesantniji mlađoj publici, ali opet ne mogu ni reći da će vam biti dosadno kada budete vodili nekog mlađeg na projekciju. Zabavan, u kvalitetu poslednja dva Shrek izdanja.

Ocena: 6/10

TAGOVI:

OSTAVI KOMENTAR, ULEPŠAJ MI DAN

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ulogovan kao . Izloguj se?

1 Comment

  1. Ajkula09

    Ček. Šta fali DreamWorksu???