Rare Exports: A Christmas Tale (2010)

“Rare Export” je jedan neobičan božićni film. Urađen kao prequel kratkometražnih filmova iz 2003. i 2005. godine od strane istoimenog reditelja i scenariste, Jelmari Helander (Jalmari_Helander) nam pruža izuzetno specifičnu i originalnu priču vezanu za Deda Mraza.

Kao što se već može zaključiti radnja se odvija za vreme Božića u severnom delu Finske, na Korvatuturi planinama, u čijim dubinama je arheološka ekipa izgleda pronašla pravog Deda Mraza. Međutim, ovde nije reč o onom Coca-Cola Deda Mrazu koji je nama svima poznat, već o nemilosrdnom čudovištu iz finskog folklora i mitologije.  Ova akcija odlazi u pogrešnom smeru i mostrum u obliku starca uspeva da pobije većinski deo ekipe i pobegne, ali samo do mladog Pjetarija i njegovog oca Rauna koji uspevaju da ga zarobe. Lovac na irvase i njegov sin brzo prepoznaju čovekolikog stvora i odlučuju se da ga za novčanu nadoknadu predaju organizaciji koja je organizovala ovo iskopavanje.

Ono što mi se posebno svidelo kod ovog filma jeste sama atmosfera koja je uspostavljena kombinujući osećaj misterije, tenzije i što je totalno bilo neočekivano, sa suptilnim humorom koji je zaista kvalitetno začinio već fantastičnu priču. Odmah posle iskopavanja polako kreću da se dešavaju čudne stvari u ovom zamrznutom selu. Električni aparati kreću postepeno da nestaju, za njima i deca, formirajući osećaj misterije i paranoje. Ono što mi se dodatno dopalo u filmu jeste njegov narativ, koji nam postepeno daje male znake i većinskim delom nas drži u neznanju, što mnogo utiče na pažnju gledaoca, ne dajući mu vremena da trepne.

Iako se “Rare Exports” ne  klasifikuje kao horor na IMDB-u, on opet ima sve glavne crte ovog žanra, kao što su držanje publike u mraku, polako otkrivajući ogromnu opasnost koja preti. Pored ovih faktora vezanih isključivo za narativ, projekat još poseduje dosta crnog humora, zastrašujuće likove i scene eksplicitnog nasilja, ali ga to opet neće svrstati u ovaj žanr. Maestralno je kako reditelj balansira film između horora i komedije, kada krene da naginje previše ka mračnim tonovima uvek se nađe neka suptilna komična sekvenca da razbije tenziju i vrati ga u balans.

“Rare Exports” poseduje sve elemente kao klasičan film o čudovištu koji se niotkuda pojavljuje i redom masakrira ljude, ali reditelj uspeva to da stavi u drugi plan i da prednost odnosima likova i kako se oni menjaju tokom filma, prvenstveno odnoseći se na odnos između lovca na irvase i njegovog sina. Film je besprekorno snimljen, predlažem svima da pogledaju ovo izuzetno originalno delo.

Ocena: 8/10

Leave a Reply

3 Comments

  1. Sasa V.

    Onako, osredjne! Ništa specijalno!

  2. Pero

    sve si super napiso jedino nisi reko da je to dečiji film u stvari, 8-12 godina plafon.
    super je snimljen, ali dečiji fakat.

  3. Pingback: Kakav je film? » Sint – Saint (2010)

Next ArticleLa piel que habito - The Skin I Live In (2011)