The Frighteners (1996)

Pre nego što je prva asocijacija na njegovo ime bila trilogija “Lord_of_the_Rings”, Piter Džeskon (Peter_Jackson) je bio poznat po svojim eksplicitnim i u isto vreme i urnebesnim horor filmovima od kojih je recimo “Braindead” najuspešniji. “The Frighteners” je bio jedan od prvih filmova gde je Džekson počeo da dobije veće budžete i kolaboracije sa afirmisanim Holivudskim glumcima. Kao što to inače biva kada se veliki novac ulaže, od reditelja se očekuje da napravi mainstream film čija će tematika privući što širi spektar gledalaca. “The Frighteners” je jedan od retkih filmova u kome se jasno vidi uticaj ozbiljnih producentskih kuća, ali i crte nezavisne produkcije, tačnije karakteristike načina snimanja filmova reditelja pre nego što je zašao u ovaj krug.

U malom gradiću u Americe pod imenom Fervoter, stanovnici umiru pod veoma čudnim okolnostima, a jedan Frenk Banister zarađuje novac tako što isteruje duhove iz domova ljudi. Iako svi smatraju da je ovaj vidovnjak detektiv jedan običan prevarant, Frenk kao posledicu nezgode koju je imao razvio je mogućnost da zbilja vidi i komunicira sa mrtvima. Frenk sarađuje sa tri duha i pomoću njih on uspeva da izlažira sebi posao, ali u poslednje vreme u Fervoteru sve više slučajeva neobične smrti se pojavljuje i Frenk na žrtvama kreće da primećuje urezane brojeve na čelu, za koje ispostvalja da ih jedino on vidi. Grad počinje da sumnja da  Frenk stoji iza ovih tragedija, a dolazi i FBI agent koji se svim silama trudi da sve ove neobjašnjive sekvence pripiše protagonisti.

“Firghteners” je film koji u sebi sadrži velike količine crnog humora, fenomenalan CGI za godinu u kojoj je snimljen i dosta brz i dinamičan narativ, što me na kraju ostavlja u čudu kako je ispao kao tako veliki neuspeh na box_office-u. Jedini veći problem koji sam uočio u filmu jeste nezgrapan prelaz, gde je prva polovina ostvarenja više okrenuta humoru, dok je nastavak  recimo znatno mračniji, tempo filma je primetnno jači i ima dosta šok sekvenci, što će ga za razliku od uvoda mnogo više staviti pod termin horora.

Ali i pored ovih grešaka film je izuzetno zabav i ispunjen, zaista se toliko mnogo toga dešava, plus imamo i konkretne pozadinske priče svih likova što se često ne sreće ovih dana u Holivudskim filmovima. Film je fantastično snimljen, taj polu-gotički vizuelni stil koji je Džekson odabrao itekako se uklapa u čitav koncept. Kamera se fenomenalno kreće u filmu, i konstatno imamo izvrsne kadrove.

“The Frighteners” je bogat i sjajnim kastingom. Majkl Džej Foks (Michael_J._Fox) kao i uvek sjajno predvodi film, ali treba pohvaliti i ostatak ekipe koje neću posebno da imenujem jer zbilja nema lošeg performansa u filmu. “The Frighteners” je izuzetno zabavan film ako mu pristupite iz pravog ugla.

Ocena: 7/10

Leave a Reply

1 Comment

  1. vesko

    mozda niko ne zna za film isijanje jedini horor film Dzeka Nikolsona pa ko voli tu vrstu zanra voleo bih recenziju tog filma

Next ArticleNemoguća misija 4 - Mission Impossible: Ghost Protocol