Mapetovci – The Muppets (2011)

“The Muppets” je film u koji sam se opustio sa određenom dozom straha jer sam se pribojavao da će mi moderna interpretacije ovog brenda upropastiti jednu od najlepših uspomena detinjstva, ali opet sa druge strane nisam mogao da dočekam da se ponovo susretnem za likovima koje sam beskrajno obožavao. Možda sada ovo bude zvučalo malo pristrasno, ali moram reći da je ovaj film jedno od prijatnijih iznenađenja koje sam doživeo u 2011 godini, dajući nam za rezultat jednu dostojan povratak žabca Kermita i ekipe.

“The Muppets” je posedovao sve kvalitete koji su krasili stari šou, dajući nam sa jedne strane modernu komediju ispunjenu raznim urnebesnim kameima popularnih ljudi iz šoubiznisa i raznim urnebesnim referencama iz pop kulture, a sa drugi strane nostalgični pogled u eru kada su mapetovci vladali malim ekranima. Ono što je posebno interesantno u vezi ovog filma jeste da apeluje na svu vrstu publike, ostavljajući mlađu sa nasmejanim licima, a stariju sa punim srcima jer su svoje heroje iz mladosti ponovo videli u avanturi u kvalitetu po kojim ih i pamte.

Ono što je dodatno zanimljivo jeste da film poseduje narativ koji u sebi kroz čitav svoj tok proteže pitanje da li su mapetovci sposobni da naprave povratak i vrate staru slavu? Priča filma prati lutka po imenu Volter, ogromnog fana Mapet šoua koji konstatno sanjari da će im se jednoga dana pridružiti. Volterov stariji brat Geri (koji je ljudsko biće, ne lutak) nepromišljeno ga poziva da se priključi njemu i njegovoj devojci na putovonju u Los Anđeles povodom proslavljanja desetogodišnjice njihove veze, kako bi mogli usputno da iskoriste situaciju i posete studio gde su ovi lutci snimali svoj šou. Na njihovo veliko razočarenje, Volter, Geri i Meri (Gerijeva devojka) zatiču studio u katastrofalnom stanju i čak Volter u jednom trenutku uspeva slučajno da čuje jednog tajkuna kako planira da sravni ovaj objekat i kopa za naftom jer smatra da se na ovoj lokaciji ista nalazi. Sazvanši ovo, ovaj trojac brzo pronalazi Kermita da ga postakne da ponovo okupi staru ekipu i pokuša da spase svoj stari dom od propasti.

Kao što možete iz ovog kratkog opisa da zaključiti, film je odraz priznanja starim Mapetovcima, češljajući njihovu prošlost, njihova dostignuća, i umesto da pokušava da je zameni i prezentuje u novom svetlu, on nastoji da je olakša i iznese onakvu kakva stvarno i jeste. Iskreno mislim da je ovo projekat iz kojeg sam najviše informacija dobio pojedinačko o svim likovima, ali je ovo samo takav  utisak jer se zbilja dugo nisam pre ovoga sreo sa mapetovcima.

Ovo zaista jedan lep film sa odličnom porukom, kvalitetnim i ukusnim humorom, zabavnim muzičkim numera i segmentima za publiku svih uzrasta i ukusa. “The Muppets” je zaista dašak svežeg vazduha jer nudi sadržaj sa kakvim u ovom modernom dobu nemamo prilke da se često susretnemo i siguran sam da će svako pronaći nešto što će mu na kraju nabaciti osmeh na lice pri izlasku iz bioskopske sale.

Ocena: 8/10

TAGOVI:

OSTAVI KOMENTAR, ULEPŠAJ MI DAN

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ulogovan kao . Izloguj se?

1 Comment

  1. Pingback: Kakav je film? » The Five-Year Engagement (2012)