Once Upon a Time in the West (1968)

Sramotno malo sam prostora na ovom blogu posvetio vesternima i trudiću se da u budućnosti to promenim, počevši od ove kritike. Ne bih sada da zavlačim tako da ću već u samom startu reći da je “Once Upon a Time in the West” jedan od mojih najomiljenijih filmova. Ovaj film je napravljen u vreme kada su velike studijske kuće ulagale ogromne sume novca u ovaj žanr, stvarajući i plasirajući jedan distiktivni pogled na Ameriku i divlji zapada, kao mesto gde je život težak i pravedan i gde dobro uvek na kraju pobeđuje.

Maestralni reditelj Serđo Lione (Sergio_Leone) sa ovim ostvarenjem u potpunosti razbija taj romantični pogled na stari zapad i prezentuje ga kao mesto gde je život ipak vrlo jeftin i samo najjači preživljavaju.

Priča filma je prilično jednostavna. Desperados zajedno sa misterioznim strancem sa usnom harmonikom kreće u poteru za surovim ubicom koji radi za tajkuna železnice kako bi spasili mladu udvocu i osvetili smrt njene porodice koju je isti pogubio. Ono što ovu jednostvanu priču razlikuje od svih ostalih vesterna jeste fantastična emotivna pozadina i duh koji poseduje. “Once Upon a Time in the West” je projekat koji nikoga ne ostavlja ravnodušnim jer bez preke potrebe  korišćenja dijaloga, statične sekvence na osnovu kadriranja i odlične glumačke predstave toliko mnogo govore da je svako dodatno zatrpavanje verbalnim komunikacijama je  zbilja suvišno.

Pored toga što mali broj dijaloga dozvoljava odličnom kadriranju i fenomenalnoj muzičkoj pozadini da formira emotivni utisak, on još znatno pomaže i u prikazivanju i tumačenju likova koje su nosioci ove fantastične avanture. U filmu niti jedna suvišna reč nije izgovorena, sve što je ispričano je apsolutno neophodno za razvijanje priče, a ostatak je prezentovan kroz facijalne ekspresije i sitne gestove. Ono što je posebno interesantno jeste da ovakva tehnika se ipak ispotavila kao odličan izbor jer likovi ovog filma deluju mnogo realnije nego u većini ostvarenje gde se protagonisti dave verbalnom konverzacijom.

Kasting je fenomenalan, sadrži imena kao što su Čarls Bronson (Charles_Bronson), Henri Fonda (Henry_Fonda); Džejson Robards (Jason_Robards) i Klaudija Kardinal (Claudia_Cardinale). Fantastičan performans od strane čitave ekipe, definitivno su opravdali svoje impresivne reputacije.

Ne bih previše širio priču o ovom remek- delu već bih vas savetovao ako ranije niste pogledali ovo ostvarenje da što je pre mogućete nađete kopiju i posvetite mu svoju pasolutnu pažnju, a ako ste već gledali, onda znate i sami da je ovo film koji trpi višestruko repriziranje. Vanvremenski klasik, odraz čiste genijalnosti Serđa Liona i njegove ekipe.

Ocena: 10/10

TAGOVI:

OSTAVI KOMENTAR, ULEPŠAJ MI DAN

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ulogovan kao . Izloguj se?

10 Comments

 1. Sasa V.

  Da, samo toliko, genijalno! Serdjo maestro iza kamere!
  "Dobar, loš, zao", nemam reči!

 2. StefkeNS

  Делим твоје мишљење у вези овог филма, стварно изванредно остварење….
  Препоручио бих ти да следећи вестерн буде "Tombstone", иначе један од мојих омиљених…..

 3. milos

  genijalan film! obavezno stivo, ooobavezno

 4. Marko-D

  Treba napomenuti da je autor kompletne muzike Enio Morikone. Ipak je on za Serđa Leona bio ključna figura u stvaranju vanserijskih filmova.

 5. hihi

  Bilo bi lepo kada bi napisao nešto o filmu "Bilo jednom u anadoliji". Mislim da je vredan pažnje, kao i drugi filmovi istog autora.

 6. Dusan

  moze za Once Upon a Time in America, zanima me tvoje vidjenje filma

 7. Vic_Mackey

  Nisam nesto puno vestrerna pogledao, ali vecinu onih kultnih jesam i moram reci da mi je ovo do sada najbolji vestern!

 8. vesko

  voleo bih da se uradi recenzija za film za saku dolara takodje od ovog reditelja sa Klint Instvudom u glavnoj ulozi