Ratni konj – War Horse (2011)

“War Horse”, najnovije ostvarenje Stivena Spilberga (Steven_Spielberg) je film za koji publika ima potpuno ekstremno mišljenje, gde jedna strana ga glorifikuje i smatra najboljim filmom godine, druga ga opet doživljava izlizanim i očajnim pokušajem da se na patetiku osvoji privženost publike. Naravno, iako bih svakako uvek pogledao ostvarenje ovog kultnog reditelja, ne vezano o stavovima prema njegovim poslednjim radovima, moram reći da su me ovako podeljene kritike dodatno zaintrigirale.

“War Horse” je film zasnovan na dečijem romanu Majkla Morpurga (Michael_Morpurgo) i istoimenoj predstavi. Priča ovog filma prati dečaka kome otac iz hira kupuje konja za koga ubrzo uočava da nikada neće ispuniti očekivani doprinos koji se od njega zahteva na njihovoj porodičnoj farmi. Dečak uzima na sebe da trenira ovog konja, ali ubrzo izbija rat u celoj Evropi i otac je prinuđen da proda konja vosjci kako bi skupio dovoljno novca da pokrije troškove i kiriju za svoj dom. Ostatak filma je centriran na konju i ljudima sa kojima on dolazi u kontakt, a usput prati i dečaka koji se uključuje u armiju i ujedno traga za svojim ljubimcem.

Dečak stvara neverovatnu konekciju sa konjem, i u prvih 45 minuata imamo malo sporiji, doduše neophodan deo koji je centriran na prikazivanju i uveravanju publike u jačinu i stabilnost veze između dečaka i konja. Nemojte da brinete, Spilberg će u drugoj polovini filma nadoknaditi ovo fantastičnom dinamikom.

Ono što mi se posebno dopalo u ovom filmu jeste da za razliku od svih ostalih ostvarenja gde je neka životinja protagonista, glavni junak (konj) nije karakterisan nekim specijalnim, pa skoro (a negde bukvalno) natprirodnim moćima  i naprednim intelektom koji bi ga odvojio od svih ostalih pripadnika njegove vrste. Naprotiv, ovaj konj ne poseduje nikakve napriodne moći, on jednostavno ima neiscrpivu volju i snagu za životom, i jedino što on ustvari ume jeste da se bori do poslednjeg atoma snage kako bi izbegao situaciju u kojoj se našao i uspešno pronašao put za povratak kući.

Moram da pohvalim Spilberga što se ovog posebno segmenta tiče jer putem njegovog maestralnog kadriranja on je uspeo da nam prezentuje ovog pastuva kao vrsnog glumca koji će vam držati pažnju i terati vas da se iz svoje stolice borite i navijate za njega. Ovo se posebno ogleda u sceni kada konj uspeva da pretrči preko tenka i projuriša kroz bojno polje. – videćete sami kada budete gledali, ne bih više da otkrivam.

“War Horse” je tehnički besprekoran. Stiven Spilberg je po ko zna koji put pokazao da je majstor svog zanata. Kadrovi su perfektni, fotografija zavodljiva, muzička pozadina adekvatna i gluma maestralna. – bukvalno tehnički savršeno.

E sada, da ne budu samo hvalospevi, preći ću i na segmente za koje smatram da su razlog zašto postoji i druga baza publike kojima se ovaj film nije dopao. Jedan od problema jeste što film u svom hodu pokušava malo da se odvoji od konja i usputno se pozabavi likovima sa kojima on interaktuje. Ovo ne bi bio problem da su likovi malo kompletniji i bolje razvijeni, a moram da dodam i zanimljiviji. Druga bitna stavka jesu mnogobrojni klišei i suvišne humorističke opaske za koje sam pronašao komentare da su “jeftini” i “patetični potezi da se izvuče suza od posmatrača”. Lično nemam nikavih problema kada se koriste klišei ako su lepo uklopljeni u koncept, što smatram da u ovom slučaju jesu.

“War Horse” iako poseduje dosta surovih i nasilnih scena, mogu slobodno reći da je ostvarenje prilagođeno svim uzrastima i definitivno stojim pri tome da je ovaj projekat apsolutni trijumf. Srceparajuća i inspirativna priča o prijateljstvu i hrabrosti u teškim vremena bez iakavog političkog i nacionalističkog ugla. Duboki naklon Stivenu Spilbergu koji je po ko zna koji put uspeo standardne klišee adekvatno da uklopi i iskoristi.

Ocena: 8/10

TAGOVI:

OSTAVI KOMENTAR, ULEPŠAJ MI DAN

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ulogovan kao . Izloguj se?

5 Comments

 1. Pero

  predobar film…..najbolji film od onih koje sam gledo u zadnje vrijeme…..

 2. Izuzetan film, i ako ima sitnijih propusta..naucio sam da se 'konju ne treba gledati u zube' cela ideja mi se jako svidja,i sto je najbitnije film ima 'dusu'. =D

 3. Dragan

  Za poslednjih par godina ovo je jedan od lošijih filmova koje sam pogledao. Da je snimljen kao crtani film ne bi bio loš, ovako ne zaslužuje tih 8 od 10, možda 3 od 10.

 4. nikola radulovic

  mnogo dobar film,jeli snimljen po istinitom dogadjaju,sudeci po svemu mislim da jeste ?

  • Sanja

   Zasnovan na dečijem romanu ali je izuzetan film. Svaka scena je remek delo. Film koji se ne gleda samo jednom.