The Last Lions (2011)

Pre 50 godina u divljini je živelo preko pola miliona lavova. Taj podatak se znatno smanjio u poslednjih par godina na brojke između 20.000 i 50.ooo, što implicira da lavovi koji žive u divljini polako nestaju. Oni bivaju isterani iz svojih prirodnih stanovišta od strane ljudi koji vrše sve veću ekspanziju na Afričkom tlu, loveći ove životinje kako bi sačuvali stoku koju gaje. Ove životinje su prognane u krajeve gde sve manje ima izvora hrane i prinuđeni su da se sa ostalim opasnim predatorima bore za golu egzistenciju.

Pomoću maestralne naracije Džeremija Ajronsa (Jeremy Irons), mi se u ovom filmu upoznajemo sa divljom lavicom iz Okvavango Delta regije u Bocvani po imenu Ma di Tau. Ma di Tau, samohranom majkom tri mala lavića, je posle napada čopora lavova  koji su je povredili i njenog mužijaka smrtno ozledili, prinuđena da se povuče sa svoje teritorije i zajedno sa njenim mezimcima približi što bliže koloniji gde se nalaze ljudi, prelazeći reku punu krokodila do Duba ostrva. Ma di Tau na novoj teritoriji pronalazi krdo neustrašivih bivola, i pošto nema podršku čopora, ona je prinuđena da siucidnim i neortodosknim metodama lovi kako bi uspela da spase sebe i svoju mladučad od umiranja od gladi.

Snimljeni materijal koji je korišćen za ovaj dokumentarac je apsolutno fenomenalan. Mi dobijamo snimke u neposrednoj blizini lavova, da naprsot uspevamo da se osećamo kao deo čopora, i kasnije da se saživimo sa njihovim dnevnim rutinama i problemima. Dokumentarci ovog tipa, prirode i živtinjskog sveta imaju tendenciju da antropomorfizuju svoj subjekat, da stvore iluziju da životinja koju posmatramo ima određene ljudske manire i običaje. Rekavši ovo, Ajronsova fenomenalna naracija će apsolutno manipulisati vašim doživljajem ovih bića i učiniće ih mnogo bližim nego što sam inače imao prilike da osetim u dokumentarnim filmovima ovakvog tipa.

“The Last Lions” je izuzetno brutalan i srceparajući film. Reditelj sjajnim odabirom scena i još boljim narativom uspeva da nam prezentuje jedan izuzetno težak triler koji će nas sigurno vrlo uzdrmati iznutra. Pored standardnih brutalnih sekvenci koje se pravdaju branjenjm teritorije i klasičnom frazom samo najači opstaju, “The Last Lions” pruža i dosta scena ljubavi i podrške što baš i nije učestalo u dokumentarcima o divljini.

“The Last Lions” je izuzetno inspirativna priča o lavica koja bi sve uradila da spase svoju mladunčad, ispraćena maestralnom naracijom i fantastičnom fotografijom. Sve pohvale za ovaj projekat.

Ocena: 8/10

TAGOVI:

OSTAVI KOMENTAR, ULEPŠAJ MI DAN

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ulogovan kao . Izloguj se?

1 Comment

  1. Sasa V.

    "Opstanak"! U onom najboljem i najgorem smislu!
    Svaka čast, što se tiće sedme umjetnosti!