Kupili smo zoo vrt – We Bought a Zoo (2011)

Najnovije ostvarenje reditelja Kameruna Kroua (Cameron Crowe) u samom svom naslovu otkriva prilično veliki deo onoga šta da očekujemo da ćemo videti u ovom filmu, ali i pored ovako već transparetno izloženog cilja, adaptacija autobiografskog romana novinara i avanturiste Bendžamina Mia (Benjamin_Mee) poseduje mnogo više slojeva i suptilnosti nego što deluje u svojoj prvoj impresiji.

Priča prati utučenog udovca koji odlučuje da da otkaz na svom poslu i zajedno sa svojom decom se preseli na ruralno imanje koje je nekada bilo izuzetno popularni zoo vrt. Na imanju se i dalje nalaze egzotične životinje i ekipa koja je radila ha održavanju, i oni zajedno sa Bendžaminom i svojim poslednjim novcima u životu nastoje da restauriraju ovo mesto i ponovo od njega naprave ono što je nekada davno bilo. U ovom procesu borbe sa adaptiranjem na novi način života, nedostatkom kapitala i inspekcijom čiji finalni sud može svima snove da sruši, Bendžamin mora da se nosi i sa novim izazovima u ulozi samohranog roditelja.

Iako je ovaj film izuzetno predvidiv i poseduje svaki mogući kliše koji će pokušati da vam izvuče suzu iz oka, priča sama po sebi je vrlo inspirativna i siguran sam da će zbog odlične kinematografije, prelepe fotografije i mnoštvo životinja u njemu dobiti ogromne simpatije kod prosečne publike.

Svaki malo iskusniji filmofil će tačno predvideti svaki okret u filmu jer je ovakav razvoj situacije minimum više desetina puta gledao u filmovima koji pripadaju porodičnoj kategorizaciji. Ono što mi je zbilja smetalo u filmu jeste neverovatno slab kvalitet glume. Met Dejmon (Matt Damon) i Skarlet Johanson (Scarlett Johansson) iako su pružili minimalni trud mogu se donekle tolerisati, ali mlađi deo ekipe, pogotovo El Fening (Elle Fanning) i Kolin Ford (Colin Ford), su ispod svih granica razumevanja. Svestan sam da su oni i dalje deca, ali ovo je stvarno toliko iritiatno da koliko krivim njih, toliko i samog reditelja koji ovakvo amaterstvo dopustio.

O ovom projektu stvarno ne treba nešto previše širiti, “We Bought a Zoo” je ona klasična “feelgood” porodična komedija koja je namenjena da emotivno izmanipuliše publiku kroz šablom sa kojim smo svi izuzetno dobro upoznati. Ne osuđujem ostvarenje, meni lično je čist prosek, ali sam siguran da će ženska publika izuzetno uživati u ovom ostvarenju.

Ocena: 5/10

TAGOVI:

OSTAVI KOMENTAR, ULEPŠAJ MI DAN

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ulogovan kao . Izloguj se?

2 Comments

  1. Bojan

    Kakvo razocarenje, zaista sam vise ocekivao od Cameron Crowa. Blago receno, komercijalni skart.

  2. Pingback: Kakav je film? » Jerry Maguire (1996)