Laku noć i srećno – Good Night, and Good Luck. (2005)

Film „Laku noć i srećno“, u samo  83 minuta koliko traje, upoznaje nas sa  pionirskim danima televizijskog novinarstva u SAD. Rađeno u crno-beloj tehnici, ovo remek-delo  režisera Džordža Klunija (George Clooney), oslikava profesionalne izazove  ali i moralne  i političke prepreke kroz  koje  protagonisti prolaze u  ključnom  periodu  Amerike  u borbi za  slobodu  govora u medijima.

Film je potsetio  američku  javnost na  sukob između Eduarda R. Maroua (David Strathairn), novinara mlade američke televizijske mreže CBS  i senatora Džozefa Mekartija. Tokom 1953.god.  u punom zamahu Hladnog rata, Mekarti bukvalno teroriše celu  naciju,  građane i političke  protivnike ,  optužbama  za  komunističke  aktivnosti.  Marou, i pored rizika da bude proglašen  za komunističkog simpatizera, u svojoj emisiji  javno napada Mekartija.  Zajedno sa svojim ko-producentom Fredom Frendlijem  i ekipom  hrabrih novinara CBS-a, definisaće pojam nezavisnog novinarstva i borbe protiv cenzure.

Džordž Kluni briljira kao režiser! Trebalo je  „imati petlju“ i  snimiti crno-beli film u eri  kada  HD tehnologija i frejm rejt,  postaju merilo kinematografskog kvaliteta. U scenama prepunim duvanskog dima,  vrhunski tempiranim  zoom kadrovima  bivamo uvučeni u svet užurbane televizijske redakcije starog kova,  u vreme  kada je  uz pomoć  ’’štapa i kanapa’’, izveštavanje  bilo bezmalo  umetnost. Šlag na torti su, vanredno  dobro ukomponovani,  autentični  snimci  ozloglašenog  senatora Mekartija kojima on, zapravo postaje jedan og glumaca u ovom ostvarenju.

Gluma je tiha i izbalansirana, baš kakva i  treba da bude! Dejvid Stratheren savršeno izvodi  Marouove manerizme, posebno  specifičan način držanja cigarete ovog  legendarnog američkog novinara. Sporedne uloge su podelili Džordž Kluni, Robert  Dauni Džunior (Robert Downey Jr.) i Patriša Klarkson (Patricia Clarkson).  Minimalistički ali efikasan  glumački  performans, daje  ovom filmu celinu.

Pored toga što predstavlja  izraz  poštovanja prema starijoj generaciji hrabrih novinara , koji su istinski verovali u svoj poziv,  takođe je i apel  današnjim medijima  da manje  manipulišu a više  informišu.  Jer društvo, odnosno, javnost  je postala razmažena, troma, samozadovoljna i  ubrzano gubi  kritičku  misao.  Kako je i sam Marou rekao za televiziju: ,, Ovaj instrument može da podučava, prosvetljuje i inspiriše, ali samo ako ljudi žele tako da ga koriste. U suprotnom to su samo žice i svetleća kutija. Laku noć, i srećno…’’. („Good night and good luck“)

 Ocena: 9/10

                                                                                                   Autor recenzije: Bojan Gačić

TAGOVI:

OSTAVI KOMENTAR, ULEPŠAJ MI DAN

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ulogovan kao . Izloguj se?

6 Comments

 1. Kul recenzija i kul film ali kakve veze imaju HD rezoulucija i frame rate sa crno belom tehnikom xD

  • Bojan Gačić

   Hteo sam da kažem da je hrabro to što je Clooney snimio film u crno-beloj tehnici u vreme kada vlada ogromna potražnja, od strane publike, za HD filmovima(koji imaju visok nivo frejm rejta).

 2. Ajkula09

  Kako to da ti pišeš recenzije?!? Pitam zato što bih i ja hteo…

 3. Pingback: Kakav je film? » Martovske igre – The Ides of March (2011)

 4. Pingback: Kakav je film? » Crash (2004)

 5. For newest information you have to go to see world wide web and
  on world-wide-web I found this site as a finest website for latest updates.