Quiz Show (1994)

Fenomenalna režija Roberta Redforda (Robert Redford) i kvartet impresivnih glumačkih performansa čine film “Quiz Show” interesantnim, provokativnim  i više nego vrednim gledanja. Redford uzima popularni kviz šou skandal iz pedesetih godina prošlog veka i prezentuje ga kao jednu detektivsku dramu koja za razliku od većine filmova ovog žanra, ne vrti se oko nekog ubistva. “Quiz Show” je jedan od onih filmova koji tera posmatrača da se postavi u nezgodnu situaciju i da se zapita kako bi lično on odregovao u ovako nezahvalnim okolnostima.

Iako inače nisam neki obožavatelj Roberta Redforda, moram ga ovde pohvaliti jer  je napravio jednu izuzetnu dramu, baziranu na istinitim događajima, koja dokumentuje Ričarda Gudvida dok istražuje da li je poznati kviz bio namešten. U procesu svoje istrage, Gudvin što dublje i dublje zadire u slučaj, on se upoznaje sa raznim stvarima čija se moralna pozadina može staviti pod veliko pitanje.

Film je odlično napisan, ima fokusiran zaplet i sadrži mnoštvo interesantnih likova koje upoznajemo kroz detektivski šablon. Ono što je posebno interesatno za ovu temu jeste što nigde u zakonu se nije smatralo ilegalnim nameštanje kvizova, jer tadašnjim tvorcima prava ovako nešto nije ni delovalo kao realna opcija. Kada je skandal razoktriven i javnost upoznata sa onim što se stvarno ovde odvilo, ljudi koji su organizovali ovu nameštaljku su uspeli da zadrže svoje poslove, bez ikakvih crnih obeležja na njihovim karijerama. Jedini koji su ovde propatili su ostali učesnici kviza, čija se sudbina može jedino definisati kao koleteralna šteta.

Redford maestralno dramatizuje jedan skandal koji u očima mnogih drugih reditelja deluje kao trivijalna vest koju ne treba više forsirati od jednog omanjeg članka u novinama. Redford maestralno prezentuje likove, dajući dovoljno dubine da ih prihvatimo kao stvarne ljude i odaberemo onoga za koga ćemo, uprkos poznatim rezultatima kviza, strastveno navijati. Iako želimo da advokat Gudvin razreši slučaj i otkrije one koji su umešani, mi se saosećamo i sa Van Dorenom koji na kraju ispada kao neki vid tragičnog junaka.

Film se kreće pravolinijski u klasičnoj dramskoj postavci, gde je glavni fokus na Gudvinovom otkrivanju novog sloja i segmenta u lavirntu korupcije sa kojim se sve dublje i dublje upoznajemo. Situacija iako je bezazlena, daje osećaj korupcije najvišeg nivoa, gde su osumnjičeni predstavljeni kao neki promišljeni mafijaši, aiko su ustvari obični građani.

“Quiz Show” je interesantnan film koji je prilično jednostavno razrešen  događaj, bez ikakvih posledica (osim za druge takmičare), uspeo do te granice da dramatizuje da nas ubedi u određenim momentima da gledamo mafijaški triler. Gluma u filmu je sjajna, ne bih želeo nikoga posebno da izdvajam jer sama imena glumaca dovoljno govore za sebe. Odličan film, sve preporuke.

Ocena: 8/10

 

 

TAGOVI:

OSTAVI KOMENTAR, ULEPŠAJ MI DAN

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ulogovan kao . Izloguj se?

3 Comments

  1. Sasa V.

    Gledo! Odlično urađeno! Zato se i ne prijavljujem na kvizove! 😉 Poz.

  2. Milan

    Sve ti ovo dobro radiš ali ga mnogo da ne kažem tupiš, ne bi bilo loše da u 5 rečenica boldirano objasniš suštinu a posle ti filozofiraj koliko hoćeš pošto nemam vremena da čitam za svaki film sve. p.s. ovo je bila dobronamerna izjava, nemoj da se uvrediš zbog korišćenih izraza

  3. Pingback: Kakav je film? » Pravilo ćutanja – The Company You Keep (2012)