Almost Famous (2000)

Sa svega sedam filmova, koliko je snimio za poslednje 22 godine, Kameron Krou (Cameron Crowe) se iskazao kao vrlo originalan scenarista i režiser. Bilo da su u pitanju dirljive tinejdžerske  komedije ili kompleksne psihološke drame, njegova empatija i sposobnost  ulaska u emocionalnu suštinu svojih likova,  garantuje kvalitetno kinematografsko iskustvo. Delimično zasnovan na njegovim iskustvima iz mladosti, dok je za „Rolling Stone“  radio kao dopisnik,  “ Almost Famous“ je zasigurno njegov najkvalitetniji film.

Tokom  1973.god.  kada  rok  muzika  nije  na vrhuncu  ali  ni u totalnom komercijalnom ambisu,  srednjoškolac Vilijam Miller želi  da postane rok novinar. Stalno sputavan od strane majke Ilejn, žene izrazito staromodnih shvatanja, on ipak  piše ali  za manje prestižne novine. Kada dobije ponudu od prestižnog časopisa „Roling Stoun“  da napiše analizu  koncerta  benda „Stilvoter“, i  odobrenje od majke, upušta se u avanturu života.  Upoznavanjem  sa nekada obećavajućim bendom, tada već u rasulu  i sa harizmatičnom grupi devojkom Peni Lejn, Vilijam će spoznati  svet odraslih kroz ljude koji  naizgled odbijaju da odrastu.

Gluma je fantastična!  Petrik Fugit (Patrick Fugit),  koji u ovom filmu debituje,  krajnje je  simpatičan kao Vilija, tinejdžer jasnog cilja ali izgubljenog u  orijentaciji.  Bili Krudup (Billy Crudup) i Džejson Li (Jason Lee) su krajnje uverljivi  i  uzbudljivi  kao  vodeći članovi „Stilvotera“ u stalnoj prepirci za glavnu poziciju. Krou zna da će ženski aspekt priče, za ovakvo ostvarenje, biti presudan pa  je i  Frensis Mekdormand (Frances McDormand) bila krajnje siguran i logičan izbor za rolu koja zahteva održavanje balansa između komičnog i dramatičnog. Rizičan potez je bio odabir Kejt Hadson (Kate Hudson) za ulogu Peni Lejn, najkompleksniji  lik u filmu. Kao dete Goldi Hon (Goldie Hawn),  holivudske glumačke legende, do tada se nije  iskazala kvalitetnim izborom uloga. Stoga, treba čestitati  Kameronu Krou što je uvideo da je ona i više nego sposobna glumica. Veoma  dobrim emocionalnim tempiranjem polako nam otkriva  da  iza  samouverenosti prelepe grupi devojke  leži,  u suštini, poljuljana  ličnost.

Film poseduje zasigurno jedan od najboljih  soundtrack-ova.   ’’Simon & Garfunkel’’ ,  ’’The Who’’,  Elton JohnCat StevensDavid Bowie  i naravno legendarni   ’’Led Zeppelin’’ samo su neka od zvučnih imena čije numere krase ovo ostvarenje.

’’Almost famous’’ je ljubavno pismo muzici, filmu i svemu što život  čini lepšim. Istovremeno dirljiv, smešan, lagodan i suptilan, boraviće dugo u  sećanju  publike  jer će  se zbog njega osećati  dobro.  Dakle, bilo  da ste fan rok muzike, dobrog  filma ili jednostavno dobre zabave, ovo ne smete da  propustite. Mogu  slobodno  da kažem da je ovo film za svakoga!

Ocena: 9/10

autor recenzije: Bojan Gačić

TAGOVI:

OSTAVI KOMENTAR, ULEPŠAJ MI DAN

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ulogovan kao . Izloguj se?

2 Comments

  1. Meni jedan od najdražih filmova prve dekade novog milenijuma. Zaista sjajan film. Ako nisi gledao njegov film "Singles" odmah skidaj.

  2. Bojan Gačić

    Jesam, odličan je. Pogledaj Say Anything, to mu je jedan od ranijih radova.