Finding Nemo (2003)

Američka filmska akademija je prvi put 2001. godine dodelila Oskara za najbolji animirani film, što je označilo početak nove etape u istoriji kinematografije. Klasici poput ’’Kralja lavova’’ (The Lion King), ’’Petra Pana’’ (Peter Pan) i ’’Pokahontas ’’ (Pocahontas) postepeno su ustupili mesto filmovima poput ’’Wall-E’’ , ’’Up’’ i  meni omiljenom,’’Finding Nemo’’. U režiji Endrua Stentona (Andrew Stanton), ovo ostvarenje pretstavlja jedno od najkreativnijih ove  vrste,  jednako zanimljivim mlađoj  i starijoj publici.

Klovn riba Marlin, zaštitnički je nastrojen  prema svom sinu Nemu. Kada konačno skupi dovoljno hrabrosti  i pusti sina na školski izlet, ronilac  ulovi  Nema  i odvodi ga  u akvarijum zubarske ordinacije u Sidneju. Tamo,  će se sresti sa drugim  morskim  stvorenjima  i početi da im pomaže u, već dugo, planiranom begu. Marlin će preći ceo okean da bi vratio sina Nema  kući. U potrazi  susreće  Dori, plavu  tang ribu  koja pati od amnezije. U početku će izgledati  da  njena zaboravnost  Marlinu donosi više štete nego koristi ali  do kraja će se pokazati kao presudni faktor uspeha.

Paleta likova je neverovatna  a animacija  izvanredna! Bilo da su u pitanju ajkule na odvikavanju od ribe, kul surferske kornjače, depresivne morske zvezde zatočene u akvarijumu ili pak škamp opsednut čistoćom!  U kombinaciji sa izuzetno duhovitim, inteligentnim i dubokoumnim scenarijem, uvući će vas u ovaj svet i izmamti vam osmeh na lice.  Iz  Pixarove  fabrike čuda stiže još jedan izuzetno oslikan svet, prepun raznovrsnog   ali dobor izbalansiranog   kolorita koji pretstavlja pravu vizuelnu poslasticu.

Glasovne inerpretacije su presudne za uspeh ovakvog filma. Albert Bruks (Albert Brooks) je vrlo efikasno vokalno oslikao Marlinovu nesigurnost i zabrinutost dok je Elen Dedženeres (Ellen DeGeneres),  svojim dobro poznatim komičarskim sposobnostima,  napravila od Dori  jednim  od najzabavnijih likova koji  je svetska kinematografija ikada imala prilike da vidi. Ono što je konstanta u animiranim filmovima jeste izvanredna muzika. Ovog puta maestralni Tomas Njuman (Thomas Newman),  nizom kratkih kompozicija,  daje filmu celinu. Pripadnik poštovane muzičke porodice,  čiji su članovi zajedno primili preko 60 nominacija za Oskara, osvojivši  čak  12,  Tomas Njuman je jedan od najboljih kompozitora današnjice.

Svetska kinematografija je toliko napredovala da smo došli  u fazu kada uspevamo da se smejemo, uživimo i saosećamo sa likovima za koje  smo svesni da ne postoje. Ako vam nije previše apsurdna ili pak nezrela postavka ovog  filmskog  ostvarenja , morate da  ga  pogledate  jer će zasigurno zauzeti visoko mesto  na vašoj listi omiljenih filmova. Poželećete  više puta  da mu se ponovo  vratite!

 Ocena: 8/10

autor recenzije: Bojan Gačić

TAGOVI:

OSTAVI KOMENTAR, ULEPŠAJ MI DAN

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ulogovan kao . Izloguj se?

7 Comments

 1. Ajkula09

  Nikada mi naće biti jasno kako neko može da da voli ovu brljotinu od filma, koja nije zaslužila ni 4/10!?!?

 2. Ovo je jedan od najlepših animiranih filmova u istoriji kinematografije koju svako živo biće na planeti treba da pogleda više puta.

  • lahesa

   Potpuno se slazem! Ovo je i dalje jedan od mojih omiljenih dugometraznih crtanih filmova.

  • Bojan Gačić

   Film ima dušu, nema šta.

 3. Ajkula09

  Izgeda da je moj ugao gledanja tup u odnosu na ostale na ovom sajtu…

 4. Pingback: Kakav je film? » The Lego Movie (2014)