La Vie En Rose (2007)

Od ulične pevačice  primorane  da se bavi prostitucijom, svojim izuzetnim  glasom i svojom nepokoleblivošću,  Edit Pijaf (Edit Piaf) sa samo  48 godina života, uspeva da osvoji svet. U režiji  Olivije Dana (Olivier Dahan), sa Marion Kotijar (Marion Cotillard) u glavnoj ulozi,  film  “Život u ružičastom” je njen biografski film.

Radnja se sastoji iz više nelinearnih segmenata iz života Edit Pijaf.   Počinje   slikama  iz ranog detinjstva,  kada je napuštaju  otac i majka  i  životom   u bordelu koji je vodila njena baba.  Vernim  prikazivanjem,  njenog  uspona  u karijeri  i romanse sa bokserom Marselom Serdanom (Marcel Cerdan),  sve  do događaja neposredno pred njenu smrt. Vrhunac filma predstavlja njena izvedba pesme ’’Je ne regrette rien’’ (Ne žalim ni za čim), koja savršeno oslikava njene nedaće i način života.

Performans  Marijon Kotijar jedan je od najboljih koje smo  imali  priliku da vidimo. Pored  fizičkih sličnosti  sa pevačicom , ona   se potpuno transformiše prodirući u srce i dušu legendarne šansonjerke . Izuzetnom imitacijom glasa i specifičnih pokreta  pevačice , Kotijar  igra  ulogu o kojoj će se pričati još dugo. U kombinaciji sa vrhunskim radom šminkera i maskera , posebno  u predelu vilice i obrva, stičemo utisak da je sama Pijaf na ekranu.  Treba reći da  film „ La vie en rose“   nije samo biografski.  To je i sasvim realističan  portret  Pariza i njegovih građana za vreme tmurnih, predratnih i ratnih godina.

Pored mnogobrojnih pohvala ovom ostvarenju ,  uočeni su  i  nedostaci. Film ide ivicom  između potresnog i napornog,  da bi  suštinski,  prevagnuo na pogrešnu stranu. Bar 30 minuta  duži od potrebnog , poseduje niz  iritantnih scena bez   poente u cilju  prikazivanja  teškog  života  glavne protagonistkinje.  Sam perfomans Marion  Kotijar ,kao i mračni  kadrovi koji se protežu kroz većinu filma   više su nego dovoljni!  Rezultat je  projekat koji na nas ostavlja delimično  pozitivan utisak.

Film je ,na neki način, ljubavno pismo muzici, Parizu i ženi koja je uspela da sa tako malo postigne tako mnogo. Iako je ,kao celina, ovaj projekat daleko od kompletnog,  itekako je vredan pažnje,  prvenstveno zbog Oskarom nagrađene uloge Marijon Kotijar i očaravajuće muzike Edit Pijaf koja je, iako fizički neznatna, bila veća od njenog  života.

Ocena  6/10

                                                                                                         autor recenzije: Bojan Gačić

TAGOVI:

OSTAVI KOMENTAR, ULEPŠAJ MI DAN

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ulogovan kao . Izloguj se?