Hustle & Flow (2005)

Jedni ga smatraju  ekvivalentom  apsolutne harmonije i kvaliteta dok ga drugi vide kao vrhunac vulgarnog  i  intelektualno uvredljivog. Jedno je sigurno, rep je, zajedno sa hip hopom,  najpopularnija vrsta muzike danas  a da li će biti etiketiran kao umetnost ili ‘’ trash’’ zavisi od ukusa slušaoca. Svima nam su poznati termini ‘’sup’’‘’ the hood’’ ,’’ homey’’ i mnogi  drugi, koji čine  “nove izraze”  kao obeležja Afro-Američke kulture.  Film ‘’Hustle & flow’’  govori  nam  o životu u getou ali na  mnogo kvalitetniju način,  od nekih prethodnih filmova, ovog tipa.

Di Džej ( DJay), svodnik i diler droge, živi poput  pravog crnačkog gangstera. Kada poželi da promeni svoj život i postigne nešto,  sudara se sa brojnim  društvenim  i ekonomskim  okvirima  koji će ga  itekako sputavati i ograničavati. Kada sazna da će Skini Blem, njegov nekadašnji komšija a sada poznata rep zvezda, doći  u nekadašnji komšiluk u posetu,  Di Džej će ,uz pomoć svojih prijatelja Kija i Šelbija , u  svojoj  kući, sa amaterskom opremom, pokušati da snimi svoj prvi rep singl, ponudi  ga Skiniju i tako se proslavi.

Ovaj film je bio nominovan za dva Oskara! Dobio ga je za najbolju pesmu.  Američka filmska akademija je, pored klasika kao što su “Moonriver”, “ As time goes by”, “ The way we were”, Oskarom ovenčala i pesmu  ‘’ It’s hard out here for a pimp’’.  Jednom delu publike, ova pobeda bila potpuno normalana a drugom apsurdna, što nam govori  da se vremena menjaju.

Druga nominacija je bila za Terens Hauardov (Tarrence Howard) fenomenalni performans!  Svojom harizmom i snagom izvedbe,  dostigao je veoma  visok nivo slojevitosti a time ostavio  snažan utisak na publiku. To je bila godina njegovog glumačkog sazrevanja!  Pored ove  ostvario još jednu  kvalitetnu ulogu u remek-delu ‘’Crash’’ Pola Hagisa (Paul Haggis), potvrdivši svoj talenat. I sporedne uloge su verno napisane i izvedene. Entoni Anderson (Anthony Anderson) i DJ Kvals (DJ Qualls) su uverljivi i krajnje komični kao Ki i Sidni, scene snimanja singla  ćete dugo pamtiti. Treba izdvojiti izuzetno talentovanu Taraži Henson (Taraji P. Hanson) ,koja  je poznatija sa svojom sporednom ulogom u filmu ‘’Neobični slučaj Bendžamina Batona’’ (The Curious Case of Benjamin Button). Uspela je  da kreira najsimpatičniji  lik u ovom filmu, Di Džejevu trudnu devojku Šag.

Ne morate biti fan, čak ni poštovalac, rep i hip-hop muzike da biste zavoleli ovaj film.  Ovo ostvarenje  i nije o tome.  Iza svih geto fraza i gestikulacija,  često smešnih i duhovitih,   krije se  priča o ljudima koji  sanjaju i očajnički  žele da se izčupaju iz životne  bede i postignu nešto   sopstvenim  radom, legalno,  zbog čega će konačno biti uvaženi i poštovani u široj društvenoj zajednici.

Ocena: 8/10

autor recenzije: Bojan Gačić

TAGOVI:

OSTAVI KOMENTAR, ULEPŠAJ MI DAN

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ulogovan kao . Izloguj se?

1 Comment

  1. Pingback: Kakav je film? » Black Snake Moan (2006)