Invictus (2009)

Nelson Mandela je pušten na slobodu 11. februara 1990 godine. Posle dvadeset i sedam godina zatvora,  odmah dolazi  na čelo svoje partije. Četiri godine kasnije biva  izabran za predsednika na prvim,  demokratskim  višerasnim izborima,  u Južnoafričkoj republici.  Danas, on pretstavlja simbol miroljubivosti i stabilnosti. Istvudov (Clint Eastwood) ‘’Invictus’’ je klasičan holivudski pokušaj oslikavanja života i  dela jednog velikog čoveka.

Film prati Mandelino  nastojanje  da se na  miroljubiv način  obračuna  sa posledicama Aparthejda,  u zemlji razorenoj rasnom netrpeljivošću. Odlazi na utakmicu ragbi reprezentacije  tokom  koje shvata  da crnci navijaju protiv domaćeg tima  jer u njihovim očima,  taj tim  pretstavlja jedan od glavnih simbola rasizma. Mandela razume da je psihološki oporavak i jedinstvo nacije ključ  za dalji napredak.  Imajući u vidu da je  Južna Afrika domaćin pretstojećeg svetskog prvenstva u ragbiju,   poziva kapitena tima Fransou Pienara te mu na  veoma pažljiv  i  diplomatski način  naglašava  da bi bilo od velikog značaja kada bi oni, kao domaćini, trijumfovali.

Mnogo toga   u ‘’Inviktusu’’,  nažalost  ne funkcioniše. Iako  na prvi pogled deluje da film ima sve nužne elemente za uzbudljivo i nezaboravno iskustvo, istina je daleko. Umesto toga, gledalac  ovog filma dobija  dva sata letargičnog,  neinspirativnog I  takstativnog nagomilavanja scena i dijaloga,  koje će ga  uljuljkati u carstvo snova ili  u boljem slučaju, terati da svako malo pomisli  :’’ Hoće li kraj više?’’  Uloga velikog lidera poverena  je Morganu  Frimenu (Morgan Freeman) – logičan  izbor   zbog  karakteristične   povučenosti,  stabilnosti,  mira u njegovom glasu  i držanju . U kombinaciji   sa odličnom šminkom,  Frimen nam pruža fenomenalnu rolu koja je jednini aspekt  ovog filma  koji ga čini vrednim gledanja. Met Dejmon (Matt Damon) se fizički  pripremio  za  ulogu Pienara  i pružio korektnu izvedbu,  mada se jasno vidi da se od njega  i  ne očekuje kvalitetna gluma u ovom ostvarenju.

 Istvud kao da ne zna šta želi da kaže! Da li ovo treba da bude biografski film ili sportska sapunica.  Glavna greška je forsiranje  Dejmonovog lika zarad privlačenja mlađe,  prvenstveno ženske publike.  Treba  razumeti  potrebu za profitom kao i da je sportski detalj bitan deo ovog filma,  ali  pitanje je šta je važnije: jedna  od najinspirativnijih ličnosti dvadesetog veka ili ‘’ napucani’’ ragbista?  Ovim,  Istvud uspešno  anulira Frimenov  izuzetni  performans  i   bezrazložno zanemaruje Dejmonovu glumačku veštinu, praveći od njega porcelansku lutku.

Od Nelsona Mandele  možemo svi da učimo. Odbijam da poverujem da je ovo film o njemu i njegovom značaju za svoju državu i čitav svet. Gledaću na ovo kao na bezdušni pokušaj lake i brze zarade,  od strane režisera koji posle ‘’Mistične reke’’ (Mystic River) nije uspeo da napravi,  ni iz bliza,  slojevit i kvalitetan film . Istvud ubrzano tone u komercijalni  ambis a  pitanje je kada će se setiti da povuče ručnu.

Ocena: 5/10

autor recenzije: Bojan Gačić

TAGOVI:

OSTAVI KOMENTAR, ULEPŠAJ MI DAN

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ulogovan kao . Izloguj se?

5 Comments

 1. Pingback: Kakav je film? » Trouble With The Curve (2012)

 2. Pampur

  Prvo da pohvalim tvoj rad,sve ovo sto radis je fantasticno…detaljno,precizno i slojevito…Ovde si napisao da Istvud od Misticne reke nije napravio ni iz bliza slojevit i kvalitetan film…Preporucio bih Devojku od milion dolara,kao veeeliki demant :)Steta je da ne postoji recenzija za taj film(ili je ja nisam pronasao)kad,po meni,ima sve parametre da u narednim godinama i decenijama,dobije status – kultni. Zanima me tvoje vidjenje tog filma i nadam se recenziji…Srdacan pozdrav

  • Pozdrav,

   za početak, da se zahvalim na lepim rečima, mnogo nam znači podrška. Nadam se da si primetio (ne znam koliko tačno posećuješ sajt), ali na "Kakav je film?" postoje dva autora (ako autor recenzije nisam ja, onda se može pročitati ime autora na dnu teksta). Rekavši to, dešava se da se oko nekih autora sa vremena na vreme ne slažemo – a upravo jedan od njih je Klint Istvud.

   Uglavnom, da ne dužim, biće svakako recenzija. Čitamo se.

 3. Pampur

  Hvala na odgovoru…Uh da,primetio sam,ali nekako sam vas spojio u jednu osobu 🙂 U svakom slucaju,ocekujem recenziju…Pozdrav

 4. vesko

  molio bih da uradite recenziju filma u paukovoj mrezi sa Morganom Frimenom film je odlican