The Blind Side (2009)

Godina 2009.  je bila filmski siromašna.  Na prste jedne ruke, mogla  su se  nabrojati kvalitetna ostvarenja.  ’’The Hurt Locker’’, još jedan u nizu komada proameričke proratne propagande,  osvojio  je  šest Oskara i  proglašen za najbolji film godine.  Time je pokušaj manipulacije masama  kroz film,  doveden na  višu instancu. Ništa nije bolje ni kada je u pitanju  ’’The Blind Side’’, koji se može slobodno smatrati šamarom kulturološki obrazovanim i  informisanim članovima filmske publike.

Film prati navodno, istinitu priču o Majklu Oeru (Michael Oher), igraču američkog fudbala. Živeći u Memfisu ,Tenesi, od majke zavisnice od kokaina, nije imao šanse u životu sve dok nije sreo imućnu porodicu Tui, na čelu sa odlučnom Li En. Oni ga, naravno,  primaju u svoj dom i pružaju mu sve šo je potrebno da bi ostvario svoj potencijal.

Kod ove priče  je interesantno  da se odvija u  delu SAD-a,   Američkom  jugu,  koji  je kroz istoriju pretstavljao jedno od najvećih uporišta rasizma i diskriminacije. Čak i da ima istine u ovoj „bajci“ , da li je opravdano uzeti zaseban slučaj i pretstaviti  ga  uobičajenim za taj deo Amerike  ili svekoliku Ameriku. Tumačenjem ovog filma može se doći do zaključka da su belci spasioci! Isto bi bilo reći da to, što je Barak Obama (Barack Obama) zaseo na tron u Beloj kući,  anulira činjenje nepravde  više vekova a koja postoji i dešava se i  danas.

Druga  nelogičnost  jeste sam glavni protagonista. Za film koji je navodno o Majklu i njegovom životu, previše ga baca u peti plan i više se fokusira na dobornamernu, savršenu američku porodicu, koju smo imali priliku da vidimo već bezbroj puta, i njihovu potpunu otvorenost  ka  potpunom  strancu  u svojim  životima. Mnogo humanija obrada ove tematike  može se  videti u filmu ’’The Help’’ gde je i pored dobornamerne belkinje,  stavljen akcenat an Afro-Amerikance i njihove patnje.

Pomalo je ironično da Sandra Bulok, samo dan pošto je dobila Zlatnu malinu za najgoru žensku ulogu, dobije Oskara za najbolju žensku ulogu, pobedivši u  kategoriji glumice poput Meril Strip (Meryl Streep), Helen Miren (Helen Mirren) i Keri Maligan (Carey Mulligan). Ona igra Meri En, ženu koja ne voli da pokazuje emocije.  Bulokova (Sandra Bullock), do  pola filma deluje da joj je dosadno dok je drugu polovinu filma potpuno preglumila. Ne uspevam da uvidim genijalnost i dubinu njenog a i ostalih performansa  koji, u kombinaciji sa providnim scenarijem, ostaju potpuno plitki.

Postoji razlika između filma o politici i političkog filma,  filma o propagandi i propagandnog filma. Ovo nije  biografski film, ovo je manipulatorski film koji latentno promoviše  vrednosti koje tamošnje društvo treba da usvoji! Bilo bi lepo da zaista i porade na tome! Ali  ono što je nekome, veoma važnom  cilj,   jeste  da ostatak sveta poveruje da je u velikoj Americi zaista tako!  Od svih aspekata, koji se mogu zameriti jednom filmu, ’’The Blind Side’’ ih ima skoro sve.

 

Ocena: 2/10

 

autor recenzije: Bojan Gačić

TAGOVI:

OSTAVI KOMENTAR, ULEPŠAJ MI DAN

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ulogovan kao . Izloguj se?

3 Comments

 1. Una

  Zamolila bih te da ubuduće pišeš samo o filmovima koji ti se dopadaju inače će i ovo postati još jedan negativan blog.

  Ok, ako neki aktuelni film oceniš loše, ali vraćati se unazad da bi neki film nagrdio?! Nema potrebe. Posveti vreme onim dobrim i preporuči nam ih.

 2. Bojan Gačić

  Film sam pogledao pre par dana prvi put. ne pišem planski tekstove. Ne vidim kako bi ovo mogao da postane negativan blog, velika većina recenzija je pozitivna. Iako preporučujemo filmove koje treba pogledati, tako i ponekada naglasimo koje treba izbegavati. Što se ovog tiče konkretno, kranje je licemeran a ljudi mogu da se zalepe za njega lako baš zbog toga što je Sandra Bulok dobila Oskara. Od poslednjih 20 tekstova, bar je 15 sa preporukom, tako da imaš šta da gledaš. 🙂

 3. N. K.

  Pošto sam pogledao Sandru Bulok u ovom filmu i Meril Strip u Džuli i Džulija sad, definitivno, mogu reći da su to dva preformensa koja se razlikuju za 10 nivoa. Na neki način volim Sandru Bulok (ali ne i njenu glumu) ali u poređenju sa Meril ova gluma ne zaslužuje ni nominaciju. Nema ništa posebno da se zameri tom izvođenju ali to je jedan klasičan-prosečan preformens koji može i treba da izvede svaka osoba koja se bavi glumom – kao što je rečeno bez ikakve dubine.
  Što se samog filma tiče bio sam skeptičan jer traje puna 2 sata ali nije dosadan. Jasno je šta treba da se postigne tim filmom. Totalno je veštačka priča nekih 70ak % filma; onako ponizna banda crnaca u tom delu zemlje – hm – ne verujem. Sve je preveliki hepi end i skroz jednodimenzionalno.
  Ovo je film samo za pogledati, u trenucima kad nam se samo gleda film ali i ne zadubljuje u njega – ne treba veliki mozak da bi se radnja skapirala.