Walk the Line (2005)

Ne treba da budete obožavalac kantri muzike da biste znali za Džonija Keša (Johnny Cash). Svojim specifičnim glasom, otpevao je  neke od najboljih pesama dvadesetog veka, ostavivši iza sebe ogromno nasleđe. „Walk the line“, u režiji Džejmsa Mangolda (James Mangold), je izuzetan  biografski  film o izuzetnom muzičaru!

Film,  hronološki prati Kešov život  od skromnih početaka na farmi u Arkanzasu, smrti starijeg brata, neslaganja sa ocem i  odlaska u vojsku. Veoma realno i upečatljivo   pretstavlja  sam  početak   karijere,  kada se proslavio pesmom ’’Cry! Cry! Cry!’’.  Promenu  ličnosti Džonija Keša kroz  brak sa prvom ženom, sa kojom je imao dvoje dece i trenutak kada je  upoznao  i zaljubio se  u kantri pevačicu Džun Karter (June Carter). Ta veza mu je potpuno promenila život!  Džun Karter  je i inspirisala najveće  hitove poput  ’’ I Walk The Line’’  i   ’’Jackson’’  a  svojom istrajnošću i podrškom definisala je njegov život i stvaralaštvo.

Hoakin Finiks (Joaquin Phoenix) i Riz Viterspun (Reese Witherspoon),  u ovom ostvarenju,  pretstavljaju jedan od najboljih glumačkih parova ikada viđenih na filmu.  Njihovo  oživljavanje  burnog odnosa glavnih protagonista je uzbudljivo, dirljivo i očaravavajuće. Finiks radi sve što se od jednog glumca može zahtevati. Potpunom vokalno-psihološkom transformacijom on postaje legendarni Kantri muzičar i drži pažnju svoje publike od prvog do poslednjeg minuta. Riz Viterspun me je potpuno oduševila, nisam verovao da je sposobna da dostigne ovakvu psihološku dubinu i kvalitet glume. Kombinacijom komičnog, oštrog i brižnog daje nam uveljiv portret izuzetno jake žene. Naravno, njihov performans ne bi mogao da bude toliko dobar da  scenario  nije na zavidnom nivou.

Ceo soundtrack čine Kešove numere! Ono što je  impresivno jeste da su i Finiks i Viterspun prepevali svaku pesmu pokazavši da poseduju i veliki  vokalni talenat. Kada se uporede Kešovi  i Finiksovi originalni snimci, glasovna razlika je zanemarljiva i samo bi najveći skeptik mogao da pronađe ’’dlaku u jajetu’’.

Mnogi biografski filmovi, snimljenih poslednjih godina, vrlo su površni.  Fokusiraju se uglavnom  na komercijalne aspekte života poznate ličnosti,  zanemarujući  ključne događaje iz privatnog života,  baš one koji su imali najviše uticaja  na odluke i radnje koje su tu osobu učinile znamenitom. ’’Walk the line’’ ni u jednom trenutku nije u opasnosti da zapadne u tu jednodimenzionalnost. Ovo je slojevit film, prepun kvalitetnog dijaloga i dobre muzike. Ljubavna priča, životna priča- ovo je  film koji se pamti jer poseduje snagu koja ne jenjava ni posle više gledanja.

Ocena: 8/10

 

autor recenzije: Bojan Gačić

TAGOVI:

OSTAVI KOMENTAR, ULEPŠAJ MI DAN

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ulogovan kao . Izloguj se?

3 Comments

  1. Pingback: Kakav je film? » Ray (2004)

  2. Pingback: Kakav je film? » Walk Hard: The Dewey Cox Story (2007)