Frost / Nixon (2008)

Podnevši ostavku  9. avgusta 1974.godine,  Ričard Nikson (Richard Nixon) je postao prvi i jedini američki predsednik koji je prekinuo mandat na ovaj način. Glavni razlog je bila njegova umešanost u „Votergejt aferi“ (Watergate_scandal) –  prisluškivanje  mnogobrojnih  zvaničnika Demokratske partije tj. Niksonovih  političkih  protivnika.  U režiji,  Oskarom nagrađenog Rona Hauarda (Ron Howard), stiže nam inteligentna politička drama o tome šta se desilo posle.

Film se fokusira na period posle Votergejta,  kada se Nikson,  naizgled izvukao iz svega ali je Dejvid Frost (David Frost), tok šou voditelj i poznati plejboj, imao drugu ideju. U nameri da spasi svoju opadajuću karijeru, Frost pokušava svim silama da dobije intervju sa nekadašnjim predsednikom i izvuče iz njega priznanje o umešanosti u aferu koja je uzdrmala čitavu američku javnost. Ali kada, posle ogromnih priprema i uloženog novca, sedne nasuprot najomraženije osobe u SAD, uvideće da će ovaj razgovor  daleko prevazilazi ćaskanje sa rok muzičarima i porno divama ali  i njegove sposobnosti.

Ron Hauard režira sa takvom elegancijom i prenosi Piter Morganov (Peter Morgan) genijalni scenario toliko kvalitetno,  da čitav film  naprosto odiše inteligencijom, psihološkom i  emocionalnom dubinom. Posebno treba pohvaliti  scene snimanja intervjua,  gde je atmosfera neizvesnosti i straha toliko prisutna da naprosto  tera gledaoca na potpuno  kognitivno učestvovanje. Piter Morgan je autor istoimene drame i uvek postoji opasnost, pogotovo kada se adaptira ova književna forma, da film ne uspe da izađe sa pozorišne scene. Ovde to nikako nije slučaj, ’’Frost/Nixon’’ je pun pogodak!

Šta vredi dobar scenario i režija ako nemate kvalitetne glumce koji će efektivno da ostvare vašu viziju. Kao u filmu  ’’A Beautiful Mind’’ kasting je besprekoran a odluka da se da šansa,  tada relativno anonimnom, Majklu Šinu (Michael Sheen) da odigra Frosta,  je bila i više nego pametna. U svakoj izgovorenoj reči,  vidi se  njegova volja za dokazivanjem  i dočaravanjem neotesanosti i samouverenosti Dejvida Frosta. Ali zvezda ovog filma jeste Frenk Landžela (Frank Langella). On nimalo ne liči na Niksona, što nije ni bitno,  jer u ovom filmu on jeste Ričard Nikson. Njegovo nastanjivanje duše i uma posrnulog lidera je toliko perfektno,  da će vas  proganjati dugo posle odjavne špice.

Još jedan izuzetno kvalitetan element ovog filma jeste muzička podloga. Verujem da je filmska muzika možda najkompleksniji pravac muzičke umetnosti baš zbog toga što moraju da se uzajamno dopunjuju   dva medija. Melodije treba da pomognu pri određivanju brzine radnje ali i da oslikaju unutrašnje stanje likova. Ovog puta legendarni Hans Zimer iznova potvrđuje da je ništa manje od suvog genija. Teme poput ’’Money’’ izazivaju jezu koja struji kroz celo telo.

Dobar deo publike će se verovatno vratiti na klasik  Olivera  Stouna  ’’Nixon’’ iz 1995.godine , insistirati na upoređivanju  kao i na pitanju: ,, Koji je bolji?’’ Odgovor je  da je svaka komparacija suluda i nepotrebna. Toliko su oba ostvarenja različita i kvalitetna, svako na zaseban način, da bi bila prava šteta propustiti ih. Dok ’’Nixon’’ insistira na jačoj dramaturgiji,  ’’Frost/Nixon’’ poseduje brži tempo. U svakom slučaju oba predstavljaju obavezno kinematografsko štivo.

’’I’m saying that when the President does it, that means it’s not illegal!’’– čuvena rečenica koja i dan danas predstavlja najveću izgovorenu političku istinu. Da li je Nikson išta gori od ostatka političara? Nije! Radi se o  tome što je on bio uhvaćen na delu. Pred kraj filma, u sceni telefonskog razgovora između dvojice glavnih protagonista, izgovorena je još jedan istina, ali životna- kompleksi su jedan od glavnih ljudskih pokretača a sujeta orijentir za većinu stvari koje radimo.

Inteligentan, neposredan ali u isto vreme suptilan, iskren, informativan, dramatičan kao i izuzetno poučan. Ne verujem da postoji savršen film ali kada bih se zaleteo,  ovo ostvarenje bih mirne duše tako etiketirao. Ako ćete pogledati samo jedan film u narednom periodu, neka to bude ovaj!

Ocena: 9/10

 autor recenzije: Bojan Gačić

TAGOVI:

OSTAVI KOMENTAR, ULEPŠAJ MI DAN

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ulogovan kao . Izloguj se?

3 Comments

  1. Saša V.

    Odličan film! Pun pogodak, što se tiče svega navedenog! Maestralno!

  2. uros

    Savrsena recenzija, savrsen film.