Eastern Promises (2007)

Jedna od kinematografskih konstanti jeste prisustvo nasilja u filmovima, koje verujem, uživa veliku popularnost kod oba pola. Svako od nas oseti, bar mali porast  adrenalina, kada vidi kako pršte i udarci i krv po ekranu. To je slučaj sa filmovima koji funkcionišu po principu ’’nasilje radi nasilja’’ što i služi za laganu zabavu.  Ali kada iza ,,sve te krvi’’ stoji  struktura koja opterećuje i uvlači gledaoca u kognitivni proces, onda je pred nama  film vrhunskog kvaiteta. Dejvid Kronenbergov (David Cronenberg)  ’’Eastern Promises’’ nije ništa manje od toga!

Narativ se vrti oko Ane Kitrove, babice u londonskoj bolnici, čije se poznavanje sopstvenog ruskog porekla završava na prezimenu.  Ona  pronalazi dnevnik četranestogodišnje Tatjane, preminule tokom porođaja i u  dnevniku  vizit kartu restorana u vlasništvu Semiona, šefa ruske mafije u Londonu. Njena naivnost  i želja da pronađe rođake Tatjanine novorođene devojčice,  dovešće je  do upetljavanja sa Semionom i njegovim sinom Kirilom,  kao i njihovim harizmatičnim šoferom Nikolajem. Ana će iz prve ruke spoznati domete ljudske izopačenosti i zlobe.

Kronenberg je režiser  koji je radio sa mnogo  vrhunskih  glumaca. Njegova ostvarenja nisu za svačiji ukus, mogla bi se protumačiti kao previše direktna jer se  gledalac  ne oseća komotno. Pokazao se kao stvaralac koji perfektno tumači  izopačensot i poremećenost ljudske duše,  koja zaista leži u velikom broju ljudi. Nasilja ima u svakom njegovom filmu, i to mnogo ali nikada za jeftini ’’bum’’ efekat već u službi nečeg mnogo dubljeg i kompleksnijeg. Priča o kriminalcima je samo način na  koji nas ,jedan od najboljih režisera današnjice, vodi kroz najmračnije kutke ljudske psihe gde su ravnodušnost i surovost pravilo a ne izuzetak načina života.

Scenarista Stiven Najt (Steven Knight) potpisuje ’’Eastern Promises’’. Dijalozi ovog ostvarenja,  ocrtavaju nemilosrdnu psihologiju likova do zastrašujuće perfekcije. Balansiranje je ključno za dobar scenario, Najt  uspeva da kreira i kombinuje dijaloge koji nas neće samo potresati već i zabaviti,  tačno u onim trenutcima kada radnja već  postaje  prenaporna,  što svrstava ovaj film među najbolje prethodnih godina.

Hauard Šor (Howard Shore) je verovatno najbolji kompozitor današnjice.  Na ovom projektu se udružio sa cenjenim škotskim violinistom Nikolom Benedetijem (Nicola_Benedetti) – saradnja iz koje je proizišao soundtrack melanholične prirode,  za  film o istinski tužnom  svetu.

Aspkt koji me je impresionirao jeste ruska ,,mafijaška kultura’’, tačnije,  način na koji pričaju svoju životnu priču. Činjenica je,  nije plod mašte tvoraca, da se pomoću tetovaža na telu može sumirati život gangstera, mesta na kojima je bio i ključni događaji za njegovu egzistenciju. Konstantna kombinacija ruskog i engleskog šalje  veliki apel. Posle određenog vremena nećete ni morati da čitate titlove jer će vam fenomenalna glumačka postava  preneti u potpunosti, čitavo iskustvo.

Jedan od retkih glumaca koji posedu je potpunu osobenost  je Vigo Mortensen (Viggo Mortensen). U Nikolaju je stvorio lik,  idealan za  njegov  veliki  potencijal , kreirao rolu kojoj niko ne može naći zamerku. Snaga uloge leži u savršenoj uvežbanosti ruskog naglaska, mimici  ,gestikulaciji i samom pogledu. Mortensen  je stvorio lik za pamćenje!   Izvanredne sporedne uloge su ostvarili Armin Mjuler Stal (Armin Mueller-Stahl) ,poreklom iz Rusije stoga mu psihologija tog podenblja nije nepoznata –  sa Semionom daje rolu mafijaškog šefa iza čije uglađenosti leži poražavajuća  devijantnost.  Kao i Vinsent Kasel (Vincent Cassel) u ulozi psihički nestabilnog Kirila – umetnik izuzetnog dijapazona, Kasel već godinama pokazuje da spada u najveće glumačke talente starog kontinenta. Koliko god Najomi Vots (Naomi Watts) bila talentovana, ovde uspeva da ostvari tek korektnu izvedbu i održi korak sa kolegama,  mada bi ovakav muški glumački trio sprečio i mnogo bolje glumice da zasijaju u potpunosti.

Ovde nećete naći tipično ostvarenje, kao što ni Kronenberg nije tipičan režiser. U ovom filmu ne postoji ’’već viđeno’’ ,svaki momenat je jedinstven.  Da li se ljudi rađaju zli ili takvi postaju? Da li ih uticaj  društva učini manjkavim? Podstruktura potrage za boljim životom  prisutna je u ovom filmu, samo što je analizirana iz neočekivane perspektive opresora koji i sami mogu da postanu  žrtve,  na neki način. Ne nudi neku veliku utehu na samom kraju jer ni jednom od protagonista ne ostaje mnogo toga čemu mogu da se nadaju, samo obećanja koja je istok dao ali zapad nije ispunio.

Ocena: 9/10

autor recenzije: Bojan Gačić

TAGOVI:

OSTAVI KOMENTAR, ULEPŠAJ MI DAN

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ulogovan kao . Izloguj se?

7 Comments

  1. milos

    ne znam. sve to stoji sto je napisano ali film pati od klise momenata koji su izgleda neizostavni. ja sam bas previse ocekivao od ovog filma kada sam gleao nedavno a nisam toliko odusevljen.

  2. Anonimus

    Genijalan film, jedan od omiljenih i jedan od onih koji mogu da gledam svaki put kad imam slobodong vremena.

    P.S. Pratim tvoj blog jedno godinu dana i pre svega da pohvalim tvoj rad(izuzetne recenzije i odličan odabir filmova) a sad bih ti predložio da pogledaš sledeće filmove i stvarno bih cenio kad bi napisao rezenziju o istim.
    Birdman of Alcatraz(film iz 1962 malo popularan ali genijalan pa ne bi bilo loše kad bi malo pisao i o tim starijim filmovima)
    12(Ruska verzija iz 2007)
    The Terminal sa Tom Henksom i Spilbergom na mesu reditelja.

  3. Aleksa

    Pre svega da kazem da sam stvorio naviku da, kada zavrsim sve obaveze koje imam i sednem da gledam neki novi film, prvo ide kakavfilm, imdb i na kraju trailer.. To bi bilo ukratko o tome sta mislim o blogu i recenzijama na njemu.. Ali, dati ovom filmu 9, po meni je smesno.. Nisam gledao nijedan film ovog reditelja pre ovog (bar mislim), ali film ima dosta propusta, koliko to moje laicko oko moze primetiti.. Prosto nisam mogao da poverujem da je Vinsent Kasel mogao prihvatiti ovakav film-uloga mu je smesna.. Covek koji je medju top 10 relativno mladjih glumaca igra nedokazanog geja sa losim ruskim akcentom. Ceo film sam proveo u iscekivanju kada ce Kasel zasijati. Ne opravdava titulu jednog od najboljih glumaca starog kontinenta, ovde, nikako. Dalje, muzika u celom filmu je par nota na violini i to kada ubijena prostitutka prica.. I na kraju, najveci sok: sofer koji je dobio cin kapetana i to zbog toga da bude ubijen, predlaze gazdinom sinu da strpaju matorog u zatvor :).. grohotom se smejem. I to sve smesteno u par dana.. Ima jos dosta po meni banalnih detalja, ali oduzih i ovako.. Ocena 6

  4. Vladimir

    Potpuno se slažem, zaista odličan film.

  5. Ivan

    Prilično davno sam odgledao ovaj film i ostao mi je u sećanju kao originalno ostvarenje koje sam preporučivao priljateljima za gledanje.Svidja mi se gluma Viga Mortensena generalno.