Music of the Heart (1999)

Filmovi o muzici i muzičarima su  nezgodna  podloga. Uvek postoji rizik od  fokusiranja  na lagodnije i komercijalnije elemente života poznate ličnosti pa  umesto jake  ljudske priče, dobijemo  višesatno, monotono i taksativno izlaganje nečije istorije. Jedan od sigurnosnih okvira  ’’Music of the Heart’’ je  u tome što se ne bavi poznatom muzičkom ličnošću ali oslikava ličnost  koja  je napravila impozantan korak u svetu muzike.

Zasnovan na istinitoj priči o Roberti Gaspari (Roberta_Guaspari), samohranoj majci dva dečaka, i njenom profesionalnom napretku.  O njenom putu od neprihvaćene profesorice violine  u harlemskoj osnovnoj školi, preko uspeha sa mnogim generacijama zahvaljujući  ličnoj   borbi  za opstanka  programa u koji je verovala.

Režiser ovog ostvarenja je Ves Krejven (Wes Craven), poznatiji po filmovima ’’The Nightmare on Elm Street’’ i ’’Scream’’ serijalu. Moglo se pretpostaviti da će Krejven u ovom projektu biti kao novorođeno štene, trapav i neorijentisan. Celokupni narativ je neizbalansiran a  u trenucima kada priča počinje da biva  ’’svarljiva’’,  dolazi do povećane doze patetike za koju scenaristkinja Pamela Grej (Pamela Gray) nema zeleđinu. Sa druge strane, postoje zaista fenomenalni  individualni momenti  glumačke ekipe, što će se do kraja pokazati kao glavni faktor prolaznosti ovog filma.

Da ’’izvadi fleke’’ tu je Meril Strip (Meryl Streep) koja je, za divno čudo, bila drugi izbor za ulogu. Uloga Roberte bila namenjena Madoni (Madonna)! Sreća po Krejvena pa je dobio bolju glumicu koja može od najprosečnijeg scenarija i lika da stvori nešto što će boraviti dugo u sećanju. Roberta je oslikana do savršenstva! Strip je mesecima uzimala časove violine da bi čak fizički prikaz njene role, nominovane za Oskara,  bio bez mane. Izvrsnu podršku ima u Andželi Beset (Angela Bassett), glumici koja još uvek nije  dobila priliku koju zaslužuje, koja, u ovom filmu  tumači  strogu ali blagonaklonu direktoricu škole. Izdvajam  Ejdana Kvina (Aidan Quinn),  kao jednog od Robertinih izabranika i Kloris Ličman (Cloris Leachman) u ulozi  njene majke .’’Music of the Heart’’ je bio glumački prvenac Glorije Estefan (Gloria Estefan), muzičke dive koja je napisala’’ Music of my heart’’,  jednu od boljih tematskih pesama koju je  film imao  poslednjih decenija.

Ovaj film funkcioniše ne zato što je kvalitetan,  već zbog toga što mi želimo da bude funkcionalan. Identifikujemo se sa glavnom protagonistkinjom, njenim haotičnim životom i njenim učenicima! Postoje i veći poduhvati  nekog od pripadnika ljudskog roda,  ali ima ’’ono nešto’’ u priči o profesorici  violine koja podučava siromašnu decu, što nas tera da je pogledamo kad god imamo priliku.

Ocena: 7/10

autor recezije: Bojan Gačić

TAGOVI:

OSTAVI KOMENTAR, ULEPŠAJ MI DAN

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ulogovan kao . Izloguj se?

1 Comment

  1. Odličan film. Gledao sam ga na Festu 2000.godine. Moja žena od tada često koristi jednu repliku Robertine keve koja glasi: "Ne veruj Grku kad deli poklone".;)