Closer (2004)

’’The Graduate’’, ’’Catch-22’’, ’’Who’s Afraid of Virginia Woolf?’’, ’’Silkwood’’- sve su kultni filmovi, klasici!  Povezuje ih jedno ime, Majk Nikols (Mike Nichols).  Ne moguda kažem  šta tačno podrazumeva klasičan Nikolsov film. Tokom karijere duge četrdeset  pet godina,  prezentovao je priče koje variraju od klasično komičnih do izuzetno potresnih , svrstavši se u  najraznovrsnije , čak  najbolje , filmske  stvaraoca u istoriji. Kada pogledam njegove rane radove, saradnju sa tada, relativno anonimnim Dastinom  Hofmanom (Dustin Hoffman) ili  legendarnom Liz Tejlor (Elizabeth Taylor) i uopredim ih sa novim ostvarenjima i radom sa ’’svežijim glumcima’’, vidim idealan primer režisera koji nije dozvolio da ga vreme pregazi i koji je uspeo da održi  korak sa ubrzanim tempom razvoja moderne kinematografije.

’’Closer’’ je baziran na drami Patrika Marbera (Patrick Marber), priznatog britanskog dramaturga, kojem je povereno pisanje scenarija. Nije mnogo rizikovao u pogledu dijaloške strukture, manje izmene su učinjene dok je većina  stvari ostala ista. Ovo je bio pravilan potez, Marberova drama se pokazala kao jedna od najboljih observacija muško-ženskih odnosa poslednjih decenija. Konverzacija među likovima  je prožeta eksplicitnim  rečenicama  ali nikada ne prelazi granicu dobrog ukusa i kvaliteta, kao i to da radnja nikada ne gubi na intelektualnom i psihološkom aspektu,  što gledaocu  drži  pažnju  do samog kraja.

Narativ prati dve para, Dena i Elis, Lerija i Anu, u Londonu 21. Veka.  Njihova prethodna povezanost i naknadni  susret  stvaraju  priču koja se silovito i slojevito bavi pitanjem ljubavi, neverstva, seksa i večitog pitanja  da li ikada suštinski, možemo da upoznamo nekoga.

Glumački četvorougao je ,blago rečeno fenomenalan.Džuliju Roberts (Julia Roberts) nikada nisam smatrao za preterano talentovano glumicu, njen rad je uvek počinjao  neopravdano visokim honorarima i labavim improvizacijama. Rolom Ane,  uspešno pokriva impresivan emocionalni raspon i  pruža možda  najbolju ulogu u  karijeri. Pored svega, ona je ipak najslabija karika, prvenstveno zbog prisustva i rada sa mnogo kvalitetnijim  kolegama. Džud Lo (Jude Law) je glumac koji se vrlo brzo popeo od ’’dečka koji obećava’’ do jednog od vodećih glumaca današnjice. Krajnje atiptičnom ulogom  Dena,  klasičnog mlakonje,  ponovo pokazuje svoju impozantnu sposobnost. Zvezde ovog ostvarenja su, bez ikakve sumnje, Natali Portman (Natalie Portman) i Klajv Oven (Clive Owen), dinamični duo koji svoje likove Lerija i Elis, prevarenih od  onih koje su voleli, dovode do usijanja svojom prirodnošću, šarmom i fascinantnim  samopouzdanjem. Scena u striptiz klubu,  jedna je  od najboljih dijaloško interpretacijskih poduhvata koje sam ikada video na filmu. Oven je pružio najbolju ulogu u dosadašnjoj karijeri, nadam se jednu od brojnih,  ovog tipa. Mnogi će slaviti rad Natali Portman u ’’Black Swan’’, pod uticajem agresivne medijske promocije. Uveravam vas da uloga histerične balerine,  nije ni do kolena izvedbi koju je Portmanova pružila u ’’Closer’’ kao mlada, nesigurna Elis koja pati od krize identiteta.

’’Closer’’ se bavi ljudskim slabostima – najosnovnijim porivima,  onim što nas dobrim delom čini ljudima. Poseduje dramatsku tenziju ali i intelektualnu smirenost pa  gledaocu  nikada nije dosadno. Izuzetan film koji se gleda sa pažnjom i uživanjem!

Ocena: 8/10

autor recenzije: Bojan Gačić

TAGOVI:

OSTAVI KOMENTAR, ULEPŠAJ MI DAN

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ulogovan kao . Izloguj se?

4 Comments

  1. milos

    fantasticna romanticna drama!

  2. Krle

    Ne zaboravimo i fantasticnu numeru koju izvodi Demijen Rajs, koja je na pocetku filma…