Game Change (2012)

,, Game Change’’ nije mogao da dođe u boljem trenutku! Četiri godine nakon Obamine (Barack_Obama) pobede nad Mekejnom (John_McCain), kada su se postignuća i neuspesi stavili na gomilu, a minus postao generalni predznak čitavog mandata, ovo ostvarenje duboko zalazi u metodiku vođenja moderne i negativne političke kampanje i svojim dobri delom pokazuje kako je ,,čovek bez većih životnih postignuća’’ uspeo da istisne američku legendu u trci za mesto predsednika Sjedinjenih američkih država.

Kampanju za izbor predsednika SAD lično smatram za najveći ’’reality show’’ na planeti! Agresivnost pri vođenju kampanje, huškanje medija na protivnika, iskopavanje prljavština o njemu i njegovoj porodici, su model sa kojim se Srbija prvi put skoro srela, dok u Americi on postoji skoro pola veka. Presudan faktor je prezentacija kandidata, izvući iz njega maksimalan apel i približiti ga prosečnom amerikancu. Mnogi politički analitičari se slažu da je ličnost nominovana za potencijalnog potpretsednika ta koja odnosi pobedu na izborima, pa se samim tim i smatra mnogo bitnijom za kampanju od smaog predsedničkog kandidata.

Film ,,Game Change’’ je zasnovan na istoimenon bestseleru i fokusira se na kampanju Džona Mekejna, dugogodišnjeg političara, protiv Baraka Obame čija harizmatičnost, kao i znatno finansijski potkovanija i agresivnija promocija, nadigrava Mekejna od samog početka. Poslušavši svoje savetnike, prvenstveno Stiva Šmita, Mekejn se odlučuja da nominuje ženu za potpredsednika ne bi li umanjio pad popularnosti kod suprotnog pola. Njegov tim dolazi do Sare Pejlin, guvernerke sa Aljaske čiji život i uspesi deluju idealno za potrebe Republikanske partije. Zbog stiske sa vremenom, Mekejn čini ishitren potez koji će ga koštati izbora jer se ubrzo pokazalo da Pejlinova ne poseduje ni elementarno znanje na poljima ekonomije, istorije, geografije i mnogih drugih segmenata.

Verujem da je Džulijen Mur (Julianne Moore) svoj zanat dovela do perfekcije. Imala je moćnije uloge u karijeri ali nikada nije bila ovoliko precizna kao u ulozi Sare Pejlin. Potpuno se transformisala u osramoćenu političarku, držanje, boja glasa, način otvaranja usta, gestikulacije pa i tikovi su maestralno oslikani da je pravi užitak gledati Murovu od prve do poslednje sekunde. Pored nje je, standardno izvrsni Ed Haris (Ed Harris) kao Džon Mekejn, koji je ovde portretiran kao lik kojeg je vreme pregazilo. Rad šminkera je za primer, na trenutke sam pomislio da su Pejlinova i Mekejn zaista na ekranu. Vudi Harlsonu (Woody Harrelson) je poverena uloga Stiva Šmita kojoj daje veliku dozu samopouzdanja, kako samo on to može. Šmit je , bar po mojim očekivanjima, idealan portret menadžera kampanje. Rad sporednih glumaca je na zavidnom nivou, svi su dali svoj maksimum koliko god bila mala uloga. Pohvaljujem Saru Pulson (Sarah Paulson) u ulozi Nikol Valas, kao i Pitera Meknikola (Peter MacNicol) kojeg se rado sećam po ulozi Džona Kejdža u seriji ,,Ally McBeal’’.

,,Game Change’’ nije nužno film o Sari Pejlin već o načinu funkcionisanja moderne politike. Bilo bi licemerno reći da je ona glavni krivac za Mekejnov neuspeh . Kada se analiziraju svi faktori, pogotovo to šta je tada bilo potrebno Americi na političkom i finansijskom planu, Obama je morao da pobedi. Što se tiče manjkavosti Pejlinove na polju opšte kulture, nije mi bila jasna panika amerikanaca. Većina njihovih predsednika se teško mogu smatrati za edukovane i artikulisan ličnosti. Koliko je takvih modernih državnika uopšte? U ovome leži glavna poruka ovog filma zajedno sa tragedijom moderne politike

Ovde se treba fokusirati na opisivanje toka promcija i pripremanja kandidata, ovaj film zaista dočarava ceo postupak toliko kvalitetno i dosledno, da zaista do kraja steknete dobar uvid u stanje i funkcionisanje izborne mašinerije. Ovo je moj favorit za predstojeću dodelu Emija u konkurenciji mini serija i TV filmova. Snimljen sa elegancijom i jačinom koja vas uvlači i ne pušta da razmišljate o bilo čemu drugom. Maestralna meditacija na temu moderne politike koja zaslužuje sve pohvale.

Ocena: 9/10

autor recenzije: Bojan Gačić

TAGOVI:

OSTAVI KOMENTAR, ULEPŠAJ MI DAN

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ulogovan kao . Izloguj se?

2 Comments

 1. Saša V.

  Stvarno genijalno, odlicno odradjeno! Svaka cast, genijalna gluma, kao da su klonovi! A o kampanjama, bilo kakvim, ne treba dodatno trositi reci. Super film.

 2. N. K.

  Dugo pratim tvoje recenzije ali nikako da ostavim komentar. Sve pohvale na trudu da ih napišeš, mišljenje nam se uglavnom poklapa, u nekih 80% slučajeva.
  Što se ovog filma tiče, stvarno je film dobar, radnja teče i nije dosadan. Gluma jeste perfektna, pogotovo Džulijanina, koju inače volim da vidim na filmu. Čak sam se i ja osećao napeto na početku debate oko toga kako će proći, što znači da je uspela u svom poslu da se poveže sa gledaocima.
  Jedino što bih zamerio ovom filmu jeste jednodimenzionalnost glavnih muških likova. Ne pratim američku politiku ali stvarno ne verujem da je jedan političar dobar koliko je ovaj predstavljen. Možda je meni nešto promaklo oko njegove ličnosti ili je on stvarno takav ali to je jedna jedina mala zamerka, mislim da je trebalo dvodimenzionalnije da urade i Mekejna i Šmita. Takođe mislim da bi se neki drugi glumac bolje snašao u ulozi Šmita, Harlson se, po meni, nije snašao kako bi recimo, možda, Šon Pen.
  Sve u svemu film je svakako vredan gledanja i ima jako puno atributa. Nisu ovo ne znam ni ja kakve zamerke, samo su za napomenuti. Od mene bi bila osmica.