Cold Mountain (2003)

Jula 1864.godine, usred Američkog građanskog rata, Inman, vojnik na strani Konfederacije, dezertira  i nastoji  da ispuni obećanje i vrati se Ejdi Monro, ženi koju voli. Ejda provodi ratne godine u velikoj bedi. Nakon smrti oca, kako joj je ponestaje  sredstava za život,  jedini oslonac joj je Rubi, koja pomaže i njoj i  njenoj farmi,  da prežive. Kako je Inman bivao sve  bliže, pritisak na njega i Ejdu će biti sve veći, jer se vojska obračunava sa dezerterima na samo jedan način- streljanjem.

Film ”Cold Mountain” je zasnovan na istoimenom besteseleru Čarlsa Frejzera (Charles Frazier). Ono što  izdvaja  ovaj roman,  iz mora komercijalne književnosti,  jeste  istorijska tačnost  i neosporna činjenica da je svoju inspiraciju i emocionalnu jačinu crpeo iz bezbroj istinitih priča iz tog perioda.  Začudjen sam što je Frejzerovo štivo steklo toliku popularnost, jer  je dosta složeno, na jezičkom i kognitivnom planu.

Tokom 2008. godine filmska industrija je pretrpela žestok udarac!  Preminulo je nekoliko velikana kinematografije:  Pol  Njumen (Paul Newman), Sidni  Polak (Sydney Pollack) a  među njima i Entoni Mingejlu (Anthony Minghella). Tokom karijere,  duge skoro tri decenije,  dokazao se kao vrsni režiser i scenarista. Njegova  dela, uključujući  i ”The English Patient”,  koji  smatram  jednim  od najboljih filmova ikada snimljenih, možda nisu brojna ,  ali  su  dovoljno raznovrsna  da potvrde  Mingejlu kao velikog  filmskog  stvaraoca. Kao i uvek, odlučio se da napiše scenario za film koji režira. ”Cold Mountain” je izvrsna adaptacija, sprovedena u delo sa intenzitetom i kreativnošći posle kojeg imate osećaj da ste nešto naučili iz  istorije.

Malo je dobrih uloga koje je pružila Nikol Kidman (Nicole Kidman) u poslednjih nekoliko godina, ovo je zasigurno jedna od boljih.  Kao Ejda, žena koja živi u večitom očajanju, Kidmanova je pokazala raznovrsnost koja ju je nekada  krasila. Ona možda ima glavnu ulogu ali nije zvezda ovog filma. Džud Lo (Jude Law) je , za sada gledano, dostigao svoj vrhunac u ulozi Inmana, ni na sekund nisam imao dilemu o njegovoj izgubljenosti i grčevitoj borbi da pobegne od pokolja koji od samog  početka  nije imao smisla. Lo nije nagrađen Oskarom za glavnu mušku ulogu.  Te godine otišla je  Šonu Penu (Sean Penn) za ” Mističnu reku”. Verujem da, ako uspe da ponovi ovakav nivo,  ova nagrada  sledeći put će  biti njegova. Rene Zelveger (Renée Zellweger) je pak dobila Oskara za ulogu Rubi, i to sa punom zaslugom, stvorila je najjači  lik  u ”Cold Mountain”.  Rubi je neustrašiva, snalažljiva i  na svoj specifičan način, krajnje optimistična. Šteta što je karijera Zelvegerove, od tog trenutka, krenula vrtoglavo na dole.  Snažan   utisak na mene su ostavile kratke role Filipa Simora Hofmana (Philip Seymour Hoffman) i Natali Portman (Natalie Portman). Njihovi likovi su sporedni, van fokusa, ali su izneseni takvom snagom  da potpuno pariraju  glavnim.

”Cold Mountain” je vizuelno perfektan!  Izbor pejzažnih lokacija i okruženja, dekoracija setova i kostimografija daju osećaj  vremena  koje  režiser oslikava kao i način života na ratom ruiniranom Jugu. U kombinaciji sa jakom glumačkom ekipom i radom režisera,  čije će se odsustvo tek osetiti u nadolazećim godinama, ”Cold Mountain” je jedna od najboljih  literarnih adaptacija koje sam pogledao.

Ocena: 8/10

TAGOVI:

OSTAVI KOMENTAR, ULEPŠAJ MI DAN

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ulogovan kao . Izloguj se?

1 Comment

  1. Gost

    Well said 🙂 Prelep film…slazem se, jedna od najboljih adaptacija. I glumacka postava je briljirala.