Serbuan maut – The Raid: Redemption (2011)

“The Raid: Redemption” je stigao sa velikim preporukama i fantastičnim trejlerom koji je obećavao akcioni film sa kakvim se dugo nismo sretali. Iz svega dvominutnog trejlera moglo se zaključiti da je ovaj Indonežanski projekat prepun izuzetno kreativnih, fantastično koreografisanih i nemilosrdnih sekvenci  tuča koje će zasigurno svim ljubiteljima kung-fu filmova podići adrenalim u krvi na zavidne nivoe.

Priča filma “The Raid” je prilično jednostavna, ali dovoljno dobra da pruži odličan skelet brojnim brutalnim i uzbudljivim akcionim sekvencama, koje su ipak centralni fokus ovog ostvarenja. Radnja se vrti oko elitne policijske jedinice koja za zadatak ima da eliminiše Tamu Rijadija, velikog krimi bosa koji je više nego dobro čuvan u jednom apartmanu u bloku koji u potpuosti drži njegova organizacija. Misija od samog starta kreće naopako po  jedinicu, nalazeći se vrlo brzo raštrkani po raznim spratovima zgrade gde horde kriminalaca vrebaju iza svakog ćoška. Sva pravila i zakoni momentalno prestaju da budu na snazi i pripadnici specijane jedinice bivaju primorani da se bore za goli život na sve moguće načine, iako oni oključuju stvari kao što su lomljenje vratova, kičmi, borbe noževima i ostale uličarske metode.

Reditelj  i scenarista Geret Evans (Gareth Evans) ostaje veran uspešnoj formuli iz svog prethodnog filma “Merantau“, stvarajući opet akcioni film sa vrlo specifičnom, intenzivnom i napetom atmosferom. Evans je u svom novom ostvarenju istu formulu smestio u znatno prikladniju lokaciju. Čitava radnja filma odvija se u jednoj zgradi što samo dodatno pomaže već napetoj tematici, prinoseći osećaj klaustrofobični u formiranju igre “mačke i miša” jer akteri faktični nemaju gde da pobegnu.

Iako je veliki broj okreta u filmu prilično predvidiv i dijalozi su u većinskom delu slabi i puni klišea, ono što je ovde zaista fantastično jeste ritam filma koji je toliko brz i uzbudljiv da je naprosto nemoguće da vam ne prostruju krv kroz čitavo telo.

Iako gluma u filmu nije baš uvek sjajna, Iko Uwais je definitivno briljirao i na najbolji način pokazao svoje impresivno znanje u borilačkim sportovima.

Koreografija tuča je više nego impresivna i zasigurno će vas držati na ivici vaših sedišta. Svaki momenat ovog segmenta je toliko brutalan i u fantastičnom tajmingu da se komotno može reći da okršaji nikako nisu mogli izgledati realnije. Specijani efekti su malo izraženiji kada je u pitanju krv, ali ne verujem da će iko imati neke posebne zamerke u vezi toga.

“The Raid: Redemption” je izuzetno uzbudljiv film koji svakako preporučujem svim ljubiteljima borilačkih sportova i surovih akcionih filmova.

Ocena: 8/10

TAGOVI:

OSTAVI KOMENTAR, ULEPŠAJ MI DAN

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ulogovan kao . Izloguj se?

3 Comments

  1. Saša V.

    Tacno, akcija do koske! Borbe doktorski odradjene, tuce do bola! Nekako iz Indonezije, neocekivano, ali ispade dobro!

  2. Pingback: Kakav je film? » Dredd 3D (2012)

  3. Pingback: Kakav je film? » V/H/S 2 (2013)