In The Valley of Elah (2007)

Najznačajniji događaj prethodne decenije je invazija američkih trupa na  Irak,  kada su “dobronamerni zapadnjaci”, masovnim uništavanjem civilnih objekata ,eliminacijom vojnog i administrativnog osoblja, došli  da uvedu  demokratiju u još jedan nerazvijeni deo sveta. Po obavljenom poslu,  ”humanitarci”  su  počeli da se povlače, ostavivši za sobom brojne ljudske žrtve,  finansijski krah i teritorijalnu pustoš- glavne simbole demokratije. Scenario je isti  i sa Korejom, Vijetanmom, Afganistanom itd.  “Uđu – dobro čine -izađu”,  kažu  da su  dali  sve od sebe a pri tom još  imaju  materijal za novu generaciju holivudskih ratnih filmova. Pre tri godine Ketrin Bigalou (Kathryn Bigelow), bivša žena jednako kreativnog Džejmsa Kamerona (James Cameron), pokušala je da nas ubedi u patnje američkih marinaca,  svojim propentagonskim ”dži-aj-džo” projektom ”The Hurt Locker”, nagrađenim sa šest Oskara. Te godine su ”Up in the Air”, ”The Inglorious Basterds’‘, ”An Education” i mnogi drugi filmovi,  mogli da zaborave na zlatnu statuu , sve u korist filma koji je jedino u teoriji bio previše originalan i kvalitetan.

”In the Valley of Elah”, u režiji Pola Hagisa (Paul Haggis), govori o Henku Dirfildu (Tommy Lee Jones), ratnom veteranu, čiji sin Majk nestaje ubrzo po povratku iz Iraka. Verujući da je Majk otišao da se zabavlja ,  Henk odlučuje da potraži sina i dovede ga u red. Ubrzo  shvata da  njegov sin uopšte nije na bezbednom. Svaku ulogu Tomi Li Džonsa karakteriše primetna doza emocionalne distance, što verovatno karakteriše  njegovu ličnost. I  pored svih sličnosti, svaka rola je oslikana  novom originalnošću. ”In the Valley of Elah” je Džonsov glumački vrhunac, gde pored sve Henkove hladnokrvnosti izbijaju dobro kontrolisane  potisnute  emocije,   koje se  kako vreme bude odmicalo i on bude otkrivao šta je njegov sin, ratni junak  postao, otimaju kontroli i počinju da izbijaju na površinu.

U njegovoj potrazi, pomoći će mu  detektivka Emili Senders (Charlize Theron). Uloge žena,  koje rade posao karakterističan za muškarce,  su naročito teške za izvođenje.  Potrebno je stvoriti,  pa  publici prezentovati  uravnoteženu  kombinaciju frustracije , hrabrosti  ali i emocionalne  labilnosti. Šarliz Teron je bila idealan izbor za ovu ulogu.  Svojom  lepotom, intimom  koju ležerno ostvaruje sa svakim likom  i  emocionalnim  zalaganjem,  potpuno  me je uverila u portret žene koju muške kolege otpisuju kao nekoga ko je zasigurno došao do svoje pozicije preko kreveta.  Likom Emili,  vlada unutrašnji konflikt između poniženja, osećaja nepravde ali i velike upornosti da prevaziđe zlobu i pakost onih kojima je okružena.

Na početku potrage, Henk odlazi u vojnu bazu, gde je njegov sin bio stacioniran. Dok pregleda njegove stvari, krade Majkov telefon na kojem nalazi niz video klipova u kojima se vidi kako je mladić,  koji je otišao da ”brani svoju otadžbinu čak  u Irak”  postao nemilosrdni monstrum, kojem je svakodnevno drogiranje jedini način da sačuva ono malo razuma što mu je ostalo. Konačno je u filmovima  potisnuta slika mladog vojnika koji se vraća kući uzdignute glave posle niza izvršenih pokolja.  Bio sam u prilici da vidim čoveka  koji je  skoro izašao iz ratnog sukoba, ponašanje mu se graničilo sa neurotičnim. U ratu nema pobednika, samo  malobrojnih  profitera  i onih koji će za to  platiti  životom ili zdravljem.

Posle filma ”Crash”,  Pol Hegis se  čvrsto pozicionirao  među genijalce današnje kinematografije. Bilo je jasno da će svaki njegov naredni film biti poređen sa ovim remek -delom, opravdano nagrađenim sa tri Oskara. Umesto da mu ”Crash” bude prepreka koju nikako neće moći da preskoči, Polu  Hegisu je to više bila odskočna daska koja je doprinela da i  “In the Valley of Elah”  bude film za primer.  Veoma lako se Hegis prebacio sa tematike  rasizma na okvire rata i njegovih posledica.

Dve scene telefonskog razgovora čine dramaturški  centar  ovog filma. Prva je kada Henk javlja svojoj ženi Džoen (Susan Sarandon) o smrti njihovog sina, na šta mu ona govori:’‘Nikad ne bi mogao da se oseća kao muškarac u ovoj kući da se nije dobrovoljno javio. Oba moja sina Henk… mogao si bar jednog da mi ostaviš’. U drugoj,  Majk zove svog oca uplakan i govori mu:’‘Nešto se desilo, moraš da me izvadiš odavde” na šta mu Henk samo odgovara:”Da li je neko tu sa tobom?”

 Pol Hegis je slomio  mit o američkom vojniku, o vojsci uopšte. Pitanje muškosti je često prećutno definisano surovošću. Naša sposobnost da iskažemo emociju je ekvivalent potencijala  uz pomoć kojeg funkcionišemo sa ljudima oko nas. Setim se one stare narodne :” Ići ćeš u vojsku da postaneš čovek.”  Majke ti?!

Ocena: 9/10

autor recenzije: Bojan Gačić

TAGOVI:

OSTAVI KOMENTAR, ULEPŠAJ MI DAN

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ulogovan kao . Izloguj se?

2 Comments

  1. Doc

    U odnosu na ovaj film Gran Torino ima radnju koja ide brzinom svetlosti.Meni je film toliko dosadan da sam ga jedva sagledao,i ne bih ga nikom preporucio za gledanje.

  2. Todor

    Odlicna recenzija. Film ima dubinu koju ne moze bas svako da prati… jer ovo je jedna izvanredno uradjena drama. Puna je emocija,velikog bola,gubitka i razotkrivanje istine. Za glumacku ekipu sve pohvale.