Veštice iz Istvika – The Witches of Eastwick (1987)

Džek Nikolson (Jack Nicholson), jednom podignutom obrvom, govori više nego neki glumci kroz sate dijaloga. Trik leži u već dobro poznatom nikolsonsko-mangupskom pristupu svakoj ulozi, gde je lik koji se tumači način da Nikolson iznova pokaže koliki je glumački Bog! U ”Vešticama iz Istvika” igra Derila Ven Horna, samog đavola ili bar neku njegovu verziju, čiji ga šarm i adaptibilnost  ženama,  čini potpuno neodoljivim.

U gradiću Istviku (Nju Ingland), tri žene vode živote zasnovane na neispunjenim očekivanjima i neostvarenim snovima. Suki (Michelle Pfeiffer) lokalna novinarka, Aleksandra (Cher)  vajarka – samohrana majka  i  Džejn (Susan Sarandon), sveže razvedena čelistkinja. Sve tri dele zajedničko prijateljstvo ali i maler da ih svi muškarci u njihovim životima napuštaju. Jedne noći, u šali, odlučuju da zajednički zamisle savršenog muškarca i prizovu ga u zamrli Istvik.

 Sledećeg jutra pristiže Deril Ven Horn, bogati stranac, koji veoma brzo uzburka  ustajalu  baru, postaje tema dana a  lokalne predvodnike navodi  na ogovaranje. Sve tri žene ubrzo upadaju u njegovu zamku  i  bez obzira na prezir svih ostalih iz zajednice,  sve više upadaju u vrtlog  nemorala, da bi ubrzo shvatile da neke stvari nikada ne treba ni poželeti.

Ven Horn ih pridobija govoreći im ono što žele da čuju. Potlačenost žena u društvu, neopravdana dominacija muškaraca, superiornost ženskog tela i čudo rađanja, kada se na ovo doda i pristup svim blagodetima koje jedan bogataš može da priušti, tri malograđanke se potpuno prepuštaju.

”The Witches of Eastwick” je zasnovan na romanu dvostrukog dobitnika Pulicerove nagrade Džona Apdajka (John Updike). Iako nije u pitanju jedan od njegovih najboljih romana, jeste jedan od najpreciznijih. Malobrojni su, sa tolikom doslednošću i simbolikom, uhvatili  duh provincijalizma  gde je većina voljna da učini skoro sve da bi, makar i na trenutak, pobegla od svoje učmale stvarnosti. Problem ovog filma i šire publike je  bukvalno  tumačenje.  Koliko god, dobar deo filma,  delovao apsurdno  ipak je to samo značenje za nešto mnogo prizemnije, sve u službi popunjavanja celokupnog podteksta tj. glavne poruke ostvarenja.

Kada neko kaže multitalenat, prvo pomislim na Šer.  Izuzetna je ličnost, neko ko je uspeo  da pokori dve glavne grane sveta šoubiznisa i pokupi najveća priznanja. Njene uloge su neupadljive, bar po današnjim standardima, nekada jedna od najcenjenijih glumica je danas, na žalost, samo neko ko se spomene s vremena na vreme. Ona, Mišel Fajfer i Suzan Sarandon suštinski tumače isti lik, nezadovoljnu i potonulu ženu, čiji život nikako da krene onim tokom kojim je oduvek planirala.

Sve u svemu, ”The Witches of Eastwick”  je bio zabavan film, ako ga shvatite kako treba, vraćaćete mu se mnogo puta. Ako vam ipak suština promakne, a apstraknost ne bude previše odbojna, verujem da nećete smatrati kako ste izgubili vreme.

Ocena: 8/10

autor recenzije: Bojan Gačić

TAGOVI:

OSTAVI KOMENTAR, ULEPŠAJ MI DAN

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ulogovan kao . Izloguj se?

1 Comment