Kung Pow: Enter the Fist (2002)

Retko šta može da me zabavi kao dobra parodija, a “Kung Pow: Enter The Fist” je upravo to. Prateći reakcije kritičara po internetu, primetio sam da ovaj film dobija zaista veliki broj loših komentara, apelujući na to kako je “glupav” i “loše urađen”. Nikako se ne slažem sa ovim komentarima jer smatram da u takvom pristupu, propustili su osnovno obeležje ovog ostvarenja, a to je da se ipak ovde radi o parodiji.

Priča ovog filma se fokusira na junaka po imenu “The Chosen One” (Izabrani), koji godinama luta iz mesta u mesto, uzaludno tragajući za misterioznim borcem koji mu je pred očima ubio roditelje dok je još beba bio. Uvek izazivan zbog njegovog specijanog statusa i jedinstvenog jezika, naš junak traži utočište i pomoć od Mastera Tanga i njegove škole karatea. Po dolasku, Tang obaveštava Izabranog da su nestrpljivo isčekivali njegov dolazak jer jedino im on može pomoći da se oslbode misteriznog veća predvođenim Masterom Pejnom, za koga se smatra da je imao veliki udeo u egzekuciji Izabranovih roditelja.  Shvativši da mu je ovo jedina šansa da uđe u trag ubici njegovih roditelja, Izabrani se odlučuje da krene u potragu za Pejnom, imajući samo osvetu na umu. Uz pomoć Tanga, Linga (karatiste iz Tangovog studija) i misteriozne devojke sa neobičnim grudima, Izabrani iz bitke u bitku sve više raste kao borac i čovek.

Prvenstveno, “Kung Pow: Enter The Fist” nikako ne treba posmatrati kao ozbiljan film, već kao urnebesnu parodiju koja fantastično ismeva sve moguće klišee viđene u starim kun-fu filmovima. Scenario je toliko genijalno napisan da svaka fora koja u određen momentu deluje totpuno idiotski i besmisleno je, kada se malo bolje razmisli, kroz na mestu. Iako na prvi pogled deluje skroz infatilno i kao film za stonere, “Kung Pow” u sebi sadrži i dosta briljatnih momenata koji pogađaju temu na pravi način. Efekti su namerno loši, tako da je besmisleno ih komentarisati.

Stiv Oedenkirk (Steve Oedekerk) pored toga što je napisao bizaran i urnebesan scenario, režirao i odlično odglumio glavnu ulogu, još je i dabovao glasove svih aktera na ekranu na tako smešan način da je naprosto nemoguće odgledati film a da se ne rasplačete od smeha.

 Prepun briljatnih “one liner-a”, suptiilnih i jedva primetnih fora i toliko bizarnih podzapleta i origalnih i urnebesnih skečeva, “Kung Pow” je definitivno film koji zahteva višestruko gledanje jer je naprosto nemoguće sve ispratiti odjednom.

Iako deluje toliko glupavo da boli, “Kung Pow” je za mene jedna od najurnebesnijih i najoriginalnijih parodija. Imajte u vidu da je prvenstveno cilj ovog filma da ismeva propuste u borilačkim filmovima koji su se godinama provlačili, tako da pre nego što osudite njegov sadržaj i prozovete ga idiotskim, razmisliti koliko je zapravo svaka fora na mestu. Definitivno film za gromoglasno smejanje u društvu, topla preporuka svim ljubiteljima suludih parodija.

Ocena: 8/10

TAGOVI:

OSTAVI KOMENTAR, ULEPŠAJ MI DAN

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ulogovan kao . Izloguj se?

3 Comments

  1. sCAr

    Dokaz da su najbolje parodije one na omiljeni žanr autora.