Fracture (2007)

 ”Nevin, dok se ne dokaže suprotno.”  Od samog početka, ”Fracture” nas uvlači u igru vodeći nas kroz, naizgled već viđenu, meditaciju na temu pravde i pravednosti da bismo se do kraja osećali jednako nasamreno kao i sam glavni lik. Advokati i tužioci nikako da budu portretisani u dobrom svetlu na filmu. Bez obzira koji stranu zastupaju, stalno se stiče utisak da se radi moralno savitljivoj osobi koja bi i majku rođenu zgazila ne bi li dobila ono što hoće.

Vilijam Bičam (Ryan Gosling) je idealan primer ovog modela. Mlad, ambiciozan, u konstantnom stanju mentalne erekcije, put do vrha mu je jasno zacrtan cilj. Kao zamenik javnog tužioca, sve mu se svodi na procenat postignutih osuda. Impresivnih 97%  uspešnosti mu garantuju posao u ”Vuton i Sims”, prestižnoj advokatskoj firmi te  polako napušta staro radno mesto.  Njegova koncentracija  je u potpunosti usmerena  ka    velikim  primanjima i predstojećem životu u  luksuzu i  izobilju kada dobije slučaj koji će angažovati  svu njegovu pažnju. Naizgled jasna situacija, koja je trebala da donese laku osudu,  pretvara se  u potpuni promašaj za Bičama pa njegova bahatost i mladalačko neiskustvo dolaze do potpunog  izražaja.

”Fracture” počinje Tedom Krafordom (Anthony Hopkins), uspešnim aeronautičkim inženjerom, koji otkriva da ga njegova prelepa i znatno mlađa žena, vara sa detektivom Nanalijem (Billy Burke). Kraford sačekuje ženu kod kuće, brutalno je ubija hicem u glavu. Ovaj element čini ”Pukotinu” jedinstvenim filmom! Odudarajući od većine trilera, na početku nas upoznaje sa krupnim planom, onim što se po pravilu čuva za kraj i samo razrešenje radnje. Glavno pitanje ne biva ”Ko?” već ”Kako?”. Bivamo uskraćeni za onaj sitan ali ključni detalj slagalice. Kroford uspeva na sudu da pobije svoje priznanje krivice, zbog nepouzdanosti Bičamovog glavnog svedoka, što stavlja mladog tužioca u nezgodnu poziciju- ako izgubi slučaj, gubi mesto u tužilaštvu ali i u ”fensi” firmi.

 Ted i Vilijam su slični na mnogo načina, obojica su pobednici, najbolji u tome što rade. Suština neće biti u tome ko je inteligentniji jer  jasno je da Bičam teško može da parira starijem suparniku, već ko je očajniji u trci za trijumfom i sopstvenim dokazivanjem. Obojica će postupiti ishitreno a  pitanje koje ostaje je  čija će greška biti presudna. Goslingova sposobnost da se stalno transformiše kao glumac i Hopkinsov jedinstveni šarm koji iznova, od potpunog psihopate čini nekog simpatičnog  čine kompaktnu celinu, zasnovanu na dinamičnim dijalozima i relativnom osećaju za pravdu.

Sa pravne strane, ”Fracture” je skoro besprekoran, bez nepotrebnih teatralnosti, sačinjavaju ga činjenice izvedene iz samih zakona SAD-a. Retko se viđa ”pravnički” film sa tolikom preciznošću i doslednošću koji stavlja verodostojnost ispred lake zabave. Naročito mi se dopala upotreba instituta ”double jeopardy” na samom kraju, svakome će rasplet biti logičan jer je scenario skrenuo  pažnju na tehničku relevantnost tematike koju obrađuje.

Posle niza intelektualno nestimulativnih trilera prethodnih godina, treba da se vratimo filmu koji ima kapacitet da nas jednako iznenadi na svim poljima. Lepota čitavog filma ne leži u tome koliko je složen već koliko  se jedno jednostavno rešenje, provlači kroz sve vreme trajanja filma, ostavljajući nas bez skoro ikakve šanse da ga predvidimo.

Ocena: 9/10

 autor recenzije: Bojan Gačić

 

 

 

 

TAGOVI:

OSTAVI KOMENTAR, ULEPŠAJ MI DAN

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ulogovan kao . Izloguj se?

6 Comments

 1. nikola

  dobra recenzija..hvala na podsecanju za ovaj film..:)
  volim kad iskopate ovako neke vredne filmove..
  poz
  p.s.(spoiler alarm):
  dobro ga je zajebo advokat na kraju..:)

 2. Vladimir

  Nisi napisao kako je po meni Gosling unistio ovaj film. Jednostavno mi je bilo naporno gledati kad neko tako lose igra ulogu, i citav film blago receno "mumla". Za tinejdzera bi prosao, ali da glumi elitnog tuzioca sa toliko praznom i mutavom pricom je po meni presedan…

 3. Laza

  Dobar film, Hopkins mi je jedan od omiljenijih glumaca a ova uloga mu je baš legla!

 4. Vlasta

  Odlicna recenzija, cak je i meni koja sam gledala film nedavno razjasnila neke stvari 🙂 Sto se tice komentara o Goslingovoj glumi, ne moze biti dalje od istine; odlican je Ryan.

 5. Stojan

  Ja ili sam glup ili ovaj film ima falinku koja ga totalno cini besmislenim.Naime, kada inspektor udje u kucu da uhapsi Hopkinsa ostavi svoj pistolj na komodu.To ucini i Anthony.Kada inspektor skoci na zrtvu da vidi da li je ziva,ubica zameni pistolje.Mene interesuje da li je nekome palo na pamet da u stvarnom zivotu policija prvo proveri serijski broj pistolja i vidi ciji je.U ovom slucaju videli bi da je inspektorov i skontali bi odmah da je zamenio.Druga opcija:Anthony kupuje 2 pistolja.Jednim ubija zenu, menja ga za inspektorov a drugi koji nije koristio baca na pod.Ali opet bi ga policija nasla u kuci.

 6. Stojan

  Ispalo je da sam ja glup…:-)Zamenio je pistolje u spavacoj sobi hotela pre ubistva…