The Best Exotic Marigold Hotel (2011)

Zašto ih zovu  ”zlatne godine”?  Razumem da je starost  deo života  kada konačno stiže  dugo čekan i zaslužen odmor ali šta je toliko zlatno kod ulaska u doba gde   nemoć  ipak preuzima  vlast  a  jedini preostali životni saputnik biva zvuk sopstvenog  glasa?  Možda bi ”bronzane” bio bolji pridev- još uvek ste na podijumu ali jedva nekako!  Džon Meden (John Madden) ima impresivnu karijeru iza sebe. ”Golden Gate”, ”Mrs Brown”, ”The Debt” kao i jedinstveni ”Shakespeare in Love” čine okosnicu njegovog stvaralaštva što naprosto obećava da će biti  još bolje.

Sedam, ni po čemu sličnih ljudi u poznim godinama, odlučuju da provedu preostalo vreme u staračkom domu  ”Best Exotic Marigold Hotel, a hotel for elderly and beautiful” u indijskom gradu Džaipuru. Svi ponaosob , imaju  razloge za ovakav radikalan potez a jedina  zajednička nit su  finansije.  Posle muževljeve smrti,  Evelin, u dugovima do guše, odlučuje da proda zajednički stan i potraži sreću negde drugde. Penzionisani bračni par, Daglas (Bill Nighy) i Džin (Penelope Wilton) gube životnu ušteđevinu ulaganjem u ćerkinu internet kompaniju. Grejem (Tom Wilkinson), sudija Visokog suda i prikriveni  homoseksualac ,odlučuje da promeni život iz korena i nađe odgovore na pitanja zakopana u dalekoj prošlosti.

Dinamičniji  i  markantniji  deo glumačke postave  čine Medž, večiti “kešolovac” u potrazi za bogatim suprugom kao i Norman (Ronald Pickup), ”matorac” u večito neuspešnom lovu na  mlađe žene. Najzabavniji od svih stanara, definitivno  je Mjuriel (Maggie Smith),  namrgođena starica rasistički orijentisana. Otpuštena sa posla koji je radila decenijama, putuje u daleku zemlju kako bi dobila jeftiniju operaciju kuka. Oni dolaze u hotel, koji više liči na ruševinu nego na ”fotošopirano” izdanje iz brošure ali vedri i nasmejani upravnik Soni (Dev Patel), pomaže većini da prevaziđu očekivane sopstvene standarde a samim tim i veoma lična ograničenja.

Meden koordinira veteransku glumačku ekipu do  perfekcije pomoću scenarija Ola Parkera, zasnovanog na romanu Debre Magok, koji svaki lik upotpunjava slojevitom  pozadinskom pričom. Uzbudljivost  ovog filma ne leži u tome šta saznajemo, već  u eleganciji načina na koji saznajemo  i  uživanju  u postepenom  otkrivanju. Kada gledate komediju, po inerciji ne očekujete performanse vrhunskog kvaliteta. Megi Smit i Džudi Denč  ostvarile su uloge vredne nominacije za Oskara. U  rolama žena dijametralnih  karaktera i naravi,  veoma upečatljivo otkrivaju  kako u najstarijim danima, skriveni lični porazi i zablude, mogu da nas sputavaju u svakom smislu.

Bil Naji, “zli starac rokenrola”  iz  ”Love Actually”, pokazuje da osećaj za humor nije njegov jedini adut. Nadam se da ćemo ga češće viđati u odelima kompleksnijih likova poput  Daglas sa njegovom  rastućom  netrpeljivosti  prema nepodnošljivoj ženi Džin, čiju a priori negativnost,  Penelopi Vilton savršeno dočarava pomoću  jake i detalje mimike. Dev Patel je učinio više nego u “Milioneru iz Blata” zato  što mu je Meden dozvolio da malo luta i istraži strukuru lika.

Cela  dva sata su prošla bez komercijalnih kadrova Tadž Mahala i ostalih građevina koje možemo videti u ponudama turističkih agencija. Direktor fotografije Ben Dejvis ponudio nam je potpuno iskren doživljaj  Indije. Sav haos na ulicama, siromaštvo u kojem  žive lepljivi od znoja, ubrzan tempo dešavanja i mnogo nasmejanih  lica, govori o filozofiji naroda  koji na život gleda kao na privilegiju a ne pravo. Što sam duže gledao ”The Best Exotic Marigold Hotel”, više sam želeo da odem tamo.

“In India we have a saying. Everything will be alright in the end. If it is not alright, it means it is not yet the end”. Mnogima će smetati manjak “laugh out loud” motiva ali činjenica je da vam ni posle filma neće sići osmeh sa lica. Unapred ćemo videti razrešenje čitave situacije ali put do tamo, popločan blistavim ulogama ekipe koja koristi svoje iskustvo kao apsolutnu prednost,  je krajnje neočekivan. Sami treba da se potrudimo, ako hoćemo da nam poslednji deo života bude zlatan a poruka  Džona Medena nama  je,  da baš i nije  tako loše biti mator.

Ocena: 8/10

 autor recenzije: Bojan Gačić

TAGOVI:

OSTAVI KOMENTAR, ULEPŠAJ MI DAN

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ulogovan kao . Izloguj se?

4 Comments

  1. Malisa

    Pitanje za admine,koje nije vezano za ovaj film…Zasto ne biste odradili recenziju za neki od filmova Andreja Tarkovskog???Mislim da je malo njih upoznato sa njegovim delima,a zaista zasluzuju da budu odgledana…!!!pozdrav

  2. Maja

    Fantasticni Britanci kao i uvek.