Flight (2012)

“Flight” je prvi dugometražni igrani film Roberta Zemekisa () posle pauze od nešto više od jedne decenije. Zemekis me je brojnim svojim hitovima među koje na vrh stavljam “Back to the Future” trilogiju,”Cast Away“, “Forrest GumpiWho Framed Roger Rabbit“, zauvek zadužio i naprosto sam osećao obavezu da bez nekog unapred formiranog mišljenja priđem njegovom novom ostvarenju iako u promotivnim materijalima nije niti malo obećavao.Flight_film_poster

Priča filma se centrira oko pilota putničkih aviona po imenu Vip Vitaker, koga upoznajemo jutro posle lude noći pune droge, alkohola i seksa sa koleginicom stjuardesom. Ubrzo saznajemo da je ovo sasvim normalna svakodnevna rutina našeg protagoniste, koji i pored ovako burnog životnog u kome zlostavlja i telo i mozak, i dalje uspeva fantastično da obavlja svoj posao. Za razliku od svih prethodnih dana, Vitaker i njegovi putnici na letu iz Atlante od samog starta upada u veliku oluju iz koje vešti pilot uspeva da se izvuče. Poneseni uspehom, posada i njeni putnici ubrzo uočavaju da su se prerano radovali i da je oluja ostavila velike tehničke posledice na avion i on ubrzo počinje čitav da otkazuje. Vitaker uspeva da izvede nemoguće i spase veliki broj putnika od sigurne smrti, ali iako smatran herojem, rezultati federalne istrage zahtevaju da se dokaže da li je pilot upravljao avion pod dejstvom raznih supstanci.

Kao što se iz ovog opisa može ustanoviti, film u sebi ima dve priče. Prva se centrira na avionskoj nesreći, a druga na karakternoj studiji lika koji se bori sa zavisnošću od droge i alkohola, kao i moralnim pitanjima da li je naš protagonista iako je spasao toliko ljudi ipak osoba za koji bi mogli da kažemo da je heroj?

Zemekis je odavno već dokazao da se izuzetno dobro snalazi sa animacijom i CGI efektima. Prvi deo filma, odnosno pad aviona i sve što se u njemu dešava je zaista odlično snimljeno i pri gledanju svakako diže adrenalin i publiku drži na vrhu svojih sedišta. Ono što je veliki problem ovog filma jeste što u nastavku, kada prođe katastrofa, znatno pada na tempu i dinačnosti i ostalih 100-11o minuta pratimo karakternu studiju glavnog lika. Naravno, ovo nužno ne mora da bude loša stvar i svakako je Zemekis kao podlogu imao zanimljiv scenario Džona Gejtinsa () iz kojeg se mogla napraviti dobra drama, ali je reditelj nažalost podlegao klasičnim holivudskim trikovima, bangavo pokušavajući da manipuliše svim dramatičnim okretima i promenama unutar samog lika. Kao direktni rezultat toga, mi jednostavno ne uspeva emotivno da se udubimo u priču jer je reditelj stvorio na kraju sliku koju smo previše puta na filmu videli.

Gluma jeste solidna, ali nije ni blizu na nivou do kojih granica je hvale. Kandidovan za oskara za najbolju mušku ulogu, Denzel Vašington () je pružio još jedan Denzel Vašington performans. Apsolutno nisam video na kojoj osnovi je on zaslužio nominaciju ispred Mekonahija () u “Killer Joe“, ali očigledno se akademiji više dopala Denzelova pitomija verzija Džejka Šatelsvrta iz “He Got Game“. Kao i uvek, Džon Gudman (John Goodman) je sjajan gde god da se pojavi, a Kejli Rajli (Kelly Reilly) i lik narkomanke koju tumači, i uopšte njen ljubavni odnos sa Denzelom, mi je apsolutno suvišan u filmu.

Iako na papiru deluje vrlo bogato i interesantno, “Flight” je prilično dosadan film neuravnoteženog ritma sa previše suvišnih momenata i bez nekog posebnog ličnog identiteta. Priča jeste smislena i svakako se bavi bitnim pitanjima, ali je realizacija jednostavno previše slaba. Definitivno Zemekisov najlošiji dugometražni igrani film. Može da se pogleda, ali je daleko precenjen.

Ocena: 6/10

TAGOVI:

OSTAVI KOMENTAR, ULEPŠAJ MI DAN

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ulogovan kao . Izloguj se?

6 Comments

  1. Ja sam se odusevila pocetkom filma, pad aviona je fantasticno prikazan. Posle se nekako sve izgubilo i izmesalo. Ocena na mestu.

  2. pedja

    da,slazem se…bilo je osnove za bolju dramu!

  3. theoo

    Dobra drama. Ne bih se slozio sa mnogim stvarima koje su iznete ovde. Meni nije bio ni malo dosadan. Gluma nije solidna vec veoma dobra. Profil junaka price i stvari kroz koje prolazi posle nesrece takodje oslikani solidno. Zasluzuje ocenu 7.5 Naravno ima prostora za poboljsanja ali ne zasluzuje ni da ga ovoliko potcenis.

  4. Milos

    Nije mi se posebno dopao…Dosta klise momenata u scenariju,nekoliko vrlo moralno diskutabilnih postupaka u filmu,kad se kaze "klasican americki film",ja bas pomislim na ovako nesto…Dobra zamiso i natera gledaoca da razmisli da li i kakvu kaznu glavni junak zasluzuje,ali je propustena prilika da se dobije bolje ostvarenje…5/10

  5. Anchy

    Denzel mi je jedan od tri omiljena glumca i ovaj film smatram njegovim najlošijim filmom. Iako je prošlo već poodavno vremena otkad sam ga gledala, jedino čega se ja sećam iz ovog filma je okret aviona i Denzelova čaša viskija. Jedini njegov film koji sam gledala samo jednom. Dakle toliko osrednji utisak.