Robot & Frank (2012)

Debitanski igrani film Džejka Šrajera (Jake Schreier) “Robot & Frank” je osvojio simpatije velikog broja posetilaca Sandens filmskog festivala. Iako u sebi sadrži dosta zvučnih imena iz Holivuda, “Robot & Frank” je ostvarenje skromnog budžeta  koje zaista uspeva na jedan vrlo duhovit i simpatičan način da pomeša veliki broj žanrova. Kada bih morao da klasifikujem, rekao bih da je “Robot & Frank” neobična mešavina drame, komedije i pljačkaških trilera.Robot_and_frank_poster

Smeštena u ne baš tako dalekoj budućnosti, priča filma prati starijeg čoveka po imenu Frenk, koji živi samotnjačkim životom u ruralnom delu Njujorka. Pored video poziva i poseta sina i ćerke koji se brinu za njegovo mentalno zdravlje za koje se odmah na početku može zaključiti da se pogoršava, Frenk svoje vreme provodi još i u biblioteci, uzimajući razne knjige i flertujući sa bibliotekarkom. Frenk je čovek nekog drugog vremena i njegov odnos prema određenim tehnološkim unapređenjima vrlo rano nam kreira sliku tačno sa kakvim individuom mi ovde imamo posla. Kada mu se sin pojavljuje na vratima sa robotom batlerom, programiranim da se stara o njemu, Frenk iz prve biva uvređen, ali ubrzo popušta i uspeva da uspostavi takav odnos sa robot koij će mnogima napraviti brojne komplikacije.

Za nekoga ko prvi put radi dugometražni film, Šrajer zaista u neočekivano lepo odmerenom ritmu iznosi ovu zanimljivu priču. Šrajer sa lakoćom realizuje dubinu glavnog lika (što baš i nije slučaj sa sporednim), a i čitavu komediju i duhovite opaske uspeva lepo da implementira u priču, tako da ne menjaju tok filma i priče, već se organski manifestuju iz situacija koje su krucijalne za radnju.

Iako navođen i kao komedija, film Džejka Šrajera ima dosta ozbiljniji ton nego što sam očekivao. “Robot & Frank” na jedan satiričan način kritikuje gubitak ličnosti u digitalnom dobu i sve manji udeo prirode u modernom životu.

Pored vrlo interesantnog scenarija, glavno bogatstvo ovog filma jeste svakako fantastični Frenk Lanđela (Frank Langella). Frenk glumi starog i istrošenog bivšeg pljačkaša, čiji samotnjački život dobija sasvim novu dimenziju kada dobije robota asistenta. Lanđelina i robotova hemija je odlična na ekranu i zbilja je vrlo interesatno pratiti dogodovštine u koje upada ovaj harizmatični i neobični duo. Iako dizajn robota nije nešto preterano niti zanimljiv, niti kvalitetan, Lanđela uspeva da izvuče iz njega zaista najviše. Ostatak glumačke postavke jeste solidan, ali niko se nije nešto istakao da bih ga posebno pominjao. Eventualno Suzan Sarandon (Susan Sarandon). Liv Tajler (Liv Tyler) i njen lik su mi apsolutno suvišni u filmu.

Pored sitnih nedostaka i propusta, “Robot & Frank” je sasvim korektan i umeren film koji lepo meša duhovite, romantične i tužne momente. Solidan nezavisni projekat koji će zabaviti, rastužiti i namsejati, ali neće ostaviti dugo memorabilan.

Ocena: 7/10

TAGOVI:

OSTAVI KOMENTAR, ULEPŠAJ MI DAN

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ulogovan kao . Izloguj se?