En kongelig affære – A Royal Affair (2012)

Sa budžetom od preko šest miliona evra, “A Royal Affair” je lansirao Dansku u sezonu dodele filmskih nagrada. Kada kažemo istorijska drama, očekujemo agresivno kreirane kostime i šačicu dragstor istorijskih činjenica, prigodno izvrnutih kako bi se uklopili u centar za logiku većine filmske publike, koja gleda filmove kako bi “pustila mozak na pašu“. Ostvarenje Nikolaja Arcelova () će zadovoljiti apetite onih koji očekuju nešto više.A_Royal_Affair

Dok Evropu drmaju reformistički nemiri, zasnovani na preispitivanju položaja čoveka u ovom svetu, 1776.godine  princeza Karolin Matilda () od velike Britanije, napušta svoju porodicu i polazi na put očuvanja plave krvi, seleći se u Dansku kako bi se udala za svog rođaka Kristijana VII ()

Rastrgana između domicilmih političko ekonomskih težnji i vidne mentalne poremećenosti njenog supruga, mlada kraljica ispunjava ono što se od nje zahteva. Rađa dete i odbija svaku dalju komunikaciju sa kraljem, posle čega on odlazi na duži put. Vraća sa misterioznim doktorom Johanom Štrunsom () čija harizma i liberalne ideje privlače mladu kraljicu i dovode je do preljube koja je zauvek izmenila lice danske istorije.

Radnja je ubačena u širi kulturološki kontekst. Doba je revolucionarnih misli, Voltera i njemu sličnih, koji su govorili o ljudskim slobodama, nepravednom bogatstvu plemića, represiji protiv naroda, zatupljujućem učenju crkve i njenom bacanju senke na ljudske vidike. Štruns je koristio svoj uticaj na kralja kako bi doneo suštinske slobode narodu.

Pokret humanizma  u istorijskim filmovima prisutan je poslednjih godina. Ostvarenja poput “The King’s Speech“, “Young Victoria“ i “A Royal Affair“  glavne protagoniste spuštaju na zemlju, doživljavamo ih kao obične ljude. Emocionalna i erotska tenzija je opipljiva i mi bivamo uvučeni u proceduralnost svakodnevice, dvorske intrige i vođenje diplomatije šaputanjem na uvo.

Sniman u Pragu, idealnoj lokaciji  za bilo koji film ovog profila, “A Royal Affair“ je vizuelno čudo. Nikada nisam čuo za Rasmusa Videbeka (Rasmus Videbæk) ali se nadam da hoću u budućnosti. Njegova kamera je besprekorna, u potpunosti su iskorišteni lokacijski potencijali, čitav film precizno dobija i gubi tempo na  pravim mestima. Manon Rasmusen (Manon Rassmusen),  kostimograf  filmova Larsa von Trira (Lars von Trier), kreira raskošnu ali nenametljivu odeću. Kostimi  ne skreću pažnju sa  radnje, već ih elegancijom prirodno dopunjuju “u prolazu”.

Glumački trio predstavlja svetlu budućnost evropskog glumišta. Mads Mikelsen je na putu da postane velika zvezda. Još od “Casino Royale“ i “After the Wedding“, njegov prodor je nezaustavljiv. Svojom pojavom i minimalizmom podseća na Viga Mortensena () jer obojica poseduju tu istančanu, severnjačku odmerenost.

Kada govorimo o budućnosti evropskog filma, filmovi poput “Il divo“, “Kon- Tiki“, “The White Ribbon“ i “A Royal Affair“  treba da posluže kao zvezda vodilja koja će da pomogne evropskoj kinematografiji u izlasku iz letargije, pasivnih kadrova i pretenciozne tendencioznosti ka apsolutno realnom portretisanju ljudskog života. Kinematografiji je inherentna određena doza neralnosti, što je  sasvim razumljivo.

“Ja sam jedan od vas!“, najveća poruka leži o tome kako je narod jedna dezorijentisana masa kojom  je lako manipulisati. I danas nekolicina drži čitavu moć! Tako oni, koji tom istom narodu pokušaju da pruže slobodu, uz pomoć intriga I veštine “elite”, u očima većine postanu najveći neprijatelji. Ovo je  više od istorijskog filma, ovde imamo jednu dvosatnu lekciju o proboju ljudske misli, što  je koštalo mnogo. Do danas se malo toga promenilo!

Ocena: 9/10

autor recenzije: Bojan Gačić

blog4

TAGOVI:

OSTAVI KOMENTAR, ULEPŠAJ MI DAN

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ulogovan kao . Izloguj se?

3 Comments

  1. Matijasevic

    Apsolutno se slazem sa ocenom..recenzija je sjajna..

  2. Pedja

    sjajan film i potvrda kvaliteta sjajnog danskog glumca Madsa Mikkelsena! U Jagten aka The Hunt je jos bolji…preporucujem oba filma!