Hot Shots, Part Deux (1993)

“Hot Shots, Part Deux” je nastavak kultne komedije “Hot Shots! “, reditelja i koscenariste Džima Abramsa (), čoveka koji je u svoje vreme bio smatran apsolutnim gospodarom parodije. Baš kao i u svom prethodnom ostvarenju, autor filmova kao što su “Airplane!” i “The Naked Gun: From the Files of Police Squad! “, uključuje nas u zaplet koji iako deluje kao parodija jednog specifičnog filma, što se više odvija iz sebe izvlači brojne urnebesne aluzije na mnoštvo popularnih ostvarenja koje će vas sigurno nasmejati do suza.Hot_Shots_part_deux

Napušten od žene svog života, Toper Harli ulazi u prilično mračnu fazu i odlučuje se da napusti vojnu službu. Emotivno razoren, Toper odlazi na Daleki istok gde se pridružuje sveštenicima koji sebi za život privređuju tako što popravljaju električne uređaje. Ubrzo, CIA pronalazi Topera i zahteva od njega da se batali svog neobičnog novog života u manastiru kako bi sastavio spasilačku ekipu, koja bi spasila prethodnu spasilačku ekipu koja je otišla da spase prvu spasilačku ekipu čiji je cilj bio da spase zarobljenike misije “Peščana oluja”.

“Hot Shots, Part Deux” predstavlja parodiju na filmove kao što su Apocalypse Now (1979), “RoboCop“, “Rambo“, “Terminator 2: Judgment Day“, “Commandoi sve te tako slične akcione pucačine iz osamdesetih i početkom devetesetih godina prošlog veka, koja će predstavljati pravu poslasticu za sve ljubitelje filmova. Iako je priča generalno centrira na filmu “Rambo III“, Abrams i njegova ekipa uspevaju da naprave brilijatne reference na ostvarenja koja na prvi pogled deluju apsolutno nespojivo sa ovim konceptom, kao što su npr. “Lady and the Tramp” i “Casablanca“.

Velika većina kritičara je dosta teške reči napisala kada je u pitanju kvalitet glume u ovom ostvarenju, mada je ne vidim neku veliku poentu u tome. Jeste, slažem da je svaki glumac apsolutno “preglumio” svaku scenu, ali zar to i nije poenta ovog ostvarenja da sve bude maksimalno idiotski i isforsirano? – Što se mene lično tiče, akteri su se solidno pokazali. Čarli Šin () i Valerija Golino (Valeria Golino) su još jednom urnebesni kao glavni duo u miksa svega i svačega, a naravno treba pomenuti i Lojda Bridžiša (Lloyd Bridges) koji se vratio da reprizira rolu presmešnog Taga Bensona.

“Hot Shots, Part Deux” je toliko bogat i prepravljen urnebesnim, idiotskim i prenaglašenim referencema da je skoro neophodno više puta reprizirati film kako bi se pohvatali svi skečevi i komični momenti koji pored filmova koje obrađuju, isto tako ismevaju i privatne živote i karijere aktera koji su deo ovog projekta. “Hot Shots, Part Deux” je koliko idiotski i besmislen, toliko i urnebesan film. Ovaj film ne krije u sebi nešto pretežno pametne i slojevite kritike, ali svoje subjekte obrađuje na jedan toliko prost i banalan način da ga je je naprosto nemoguće gledati sa ozbiljnim izrazom lica. “Hot Shots, Part Deux” je jedna od poslednjih kvalitetnih parodija i ja je smatram apsolutnim klasikom i univerzalnim lekom protiv depresije.

Ocena: 7/10

TAGOVI:

OSTAVI KOMENTAR, ULEPŠAJ MI DAN

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ulogovan kao . Izloguj se?

2 Comments

 1. Parodiograf

  Hot shots,Top secret,Naked gun,Space balls….To su prave parodije i rado im se vraćam.Kao što si i rekao,uvek iznova otkrijem neki novi fazon.

  • crna lampa

   Dodao bi jos i Loaded Weapon 1
   Koliko god puta da ih gledam uvek me stomak zaboli od smejanja.