Mali vodič kroz FEST

Sinoć je u u Sava centru otvoren 41. međunarodni filmski festival FEST, na kojem će do 3. marta (4. marta u Novom Sadu) biti prikazano 75 filmova iz celog sveta. Kao i svake prethodne godine, ovogodišnji FEST obeležiće izuzetno bogat program koga karakterišu najveća svetska rediteljska i glumačka imena i trenutno najaktuelniji naslovi. O izuzetnom programu govori, pored filmova koji su se već potvrdili nagradama na festivalima prošle godine i nekoliko ostvarenja koji su ozbiljni kandidati u trci za ovogodišnjeg Oskara.A4_plakat_2013

Zbog obimnog programa i brojnih mejlova koji traže pomoć pri odabiru filmova koje da isprate, pošto znate da je “Kakav je film?” uvek aktuelan u obradi naslova, odnosno sa analizom i evaluacijom određenih filmova koji su trenutno u žiži, odlučio sam se da napravim neku vrstu “Vodiča kroz FEST” i u jednom postu  grupišem čitaocima recenzije filmove iz glavnog programa festivala kako bi nakon čitanja kritika mogli da utvrdite koje filmove želite da pogledate, a koje ne.

Kritike sledećih filmova koji su meni privukli pažnju možete pročitati ovde: AmourLes Misérables, Flight, Lincoln, The Master, On The Road, Hitchcock, The Paperboy, Trouble with the Curve, To Rome With Love i Promised Land.

Iako nisam imao priliku da pogledam sve filmove pre nego što festival počne, ističem da su svakako vredni pažnje i naslovi kao što su “Krugovi” Srđana Golubovića zbog osvojene nagrade u Berlinu, “Stoker” Čan-vuk Parka, “The Grandmaster” Vonga Kar-Vaja, “The Hunt” Tomasa Vinterberga i “The Best Offer” Đuzepea Tornatorea. Njih nisam još pogledao, ne znam kakvi su, ali obećavaju.

Preporuka sajta “Kakav je film?” definitivno ide poslednjem ostvarenju Pola Tomasa Andersona “The Master“. Ovo ostvarenje čiji primarni fokus priče se centrira na odnosu dva potpuno različita lika koji lepo maskirano razmenjuju jedan sa drugim svoje “proizvode” za koje na kraju ispada da su podjednako “otrovni” i “štetni po zdravlje konzumenta“, je film koji nikako ne treba propustiti.

U toku festivala objavljivaću kritike i utiske sa gore pomenutih ostvarenja koje još nisam imao priliku da pogledam, zato ostani uz “Kakav je film?” i saznajte više o fimovima sa ovogodišnjeg FESTa.

Vidimo se na festivalu.

 

TAGOVI:

OSTAVI KOMENTAR, ULEPŠAJ MI DAN

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ulogovan kao . Izloguj se?

2 Comments

  1. crna lampa

    Bas lepo, zahvaljujem.

  2. Milos

    Krugovi su fantasticni…Srdan je genije…Aplauz u SC je bio 15 min…Svaka cast!