Obećana zemlja – Promised Land (2012)

Novi film afirmisanog reditelja Gasa Van Santa () “The Promised Land” je projekat koji se bavi izuzetno ozbiljnom temom. Napisan od strane svoja dva glavna glumca, Meta Dejmona () i Džona Krasinskog (), “The Promised Land ” kroz jednu priču smeštenu u malom gradiću u Americi, centriranoj na protagonisti koji je prinuđen da pregazi preko svojih uverenje zbog posla, bavi se temama zaštite sredine i kompletne kontrole velikih korporacija koje sitne preduzetnike i dobavljače guše, eksploatišu i uništavaju na svim poljima.Promised_Land_Poster

Tema kojom se bavi film “Promised Land” je prilično aktuelna i pomoću nje, autori koriste ekonomsku krizu kao alat da bi skrenuli pažnju na sitne zemljoradnike i farmere, odnosno ljude koji žive u ovakvim sličnim gradićima širom Amerike, koje je recesija i muka naterala da se iz meseca u mesec bore za goli život.  Tema filma je fokusira na hidrauličnom frakturisanju, odnosno procesu u kome se prirodni gasovi izvlače iz zemlje pomoću dubokog bušenja tvrdog tla. Ovu uslugu prodaju kompanije koje pokušavaju znatno da smanje, pa čak i da elimišu zavisnost SAD od nafte. Ove kompanije konkretno plaćaju vlasnicima koji dozvoljavaju da se ovaj proces odvija na njihovim posedima, ali da stvar ne zvuči idealnom, veliki broj naučnika, kao i zaštitnika životne sredine protestuje protiv ove “usluge” jer se u samom činu koriste određene hemikalije koje kontaminiraju podvodna jezera i tako direktno truju biljke i životinje.

Iako nosi biblijski naslov, film “Promised Land” niti u jednom momentu ne pokazuje koja je strana crna, a koja bela, već tokom svog trajanja prilazi temi iz svih uglova i pomoću svojih nepredvidivih okreta oslikava razne transparentne i tajne motive svih uključenih stranaka.  Dok inicijalno uspeva lepo da prezentuje svoje likove, njihov moral i odnos prema sredini, film se tragično u završnici pretvara u priču iskupljenja koja se očekivala još posle prvih par kadrova, ali sam se nekako nadao da ipak neće otići u tom smeru.

Centriran oko moralnog srastanja Stiva Batlera, slatkorečivog prodavca za “Global Crosspower Solutions”, koji za život zarađuje tako što ide iz jednog ruralnog mesta u drugo i nagovara zemljoposednike da dozvole korporaciji koju on zastupa da organizuju bušotine za prirodnim gasovima na njihovim imanjima, “Promised Land” lepo oslikava i dočarava kako su i pored obećanih velikih suma novca, ovi seljaci ipak opljačani i prevareni.

Da ne ispadne da je radnja filma prilično siromašna, “Promised Land” dobija znatno na dinamičnosti kada se priči pričljučuje Frenk Jejts, borac za zaštitu sredine i aktivista koji uz temeljno “guglanja” uspeva da pronađe određe mrlje o Batlerovom poslodavcu pomoću kojih će okrenuti veći deo ovog siromašnog gradića protiv velike korporacije i dovesti situaciju do glasanja.

Iako ima to nadmetanje između aktiviste i predstavnika korporacije, filmu nekako dosta fali neke ozbiljnije dramatičnosti a mislim da razlog za to upravo leži u njegovim neiskusnim scenaristima. Priča jeste vrlo dobra, ali sam siguran da je “drugu ruku” u pisanju scenarija uradio neko znatno iskusniji da bi za rezultat dobili mnogo zanimljiviji film.”Promised Land” gledam kao skup dobrih i interesantnih tema, prisilno nabacinih jer autori jednostavno nisu znali kako da povežu sve ono što su želeli da kažu u jednu “glatku i pitku celinu”.

Film je tehnički vrlo zadovoljavajući, a i kvalitet glume je bolji nego što sam očekivao. Najbolje se definitivno pokazala Frances Mekdormand () koja čim joj se malo prostora obezbedi, naprosto dominira ekranom. Met Dejmon () tumači još jednu klasičnu “Met Dejmon” ulogu, dok je Krasinski () ipak uložio malo više truda.

Van Sant i Dejmon su se u prvoj kolaboraciji posle “Good Will Hunting “ sasvim pristojno pokazali, ali naprosto nedostaju te neke sitne finese i bolji završetak da bi se “Promised Land” mogao proglastiti za nešto više nego “solidnim” filmom. Iako nije perfektan, “Promised Land” je sasvim korektno ostvarenje vredno vašeg vremena.

Ocena: 7/10

TAGOVI:

OSTAVI KOMENTAR, ULEPŠAJ MI DAN

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ulogovan kao . Izloguj se?