Otporan na smrt – Death Proof (2007)

Film Kventina Tarantina () iz 2007. godine, zajedno sa ostvarenjem “Planet Terror” Roberta Rodrigeza (), pod sveobuhvatnim nazivom “Grindhouse”, sa namerom predstavlja omaž eksploatorskim filmovima B produkcije prošlog veka, koji je gađao suviše usku bazu fanova i stoga je naišao na brojne prepreke i loše kritike. Veliki broj filmadžija ne razume koliko su zapravo veliku ulogu filmovi B produkcije imali u stvaranju moderne kinematografije, stoga su i pretposlednji Kventinov film momentalno osudili iako nisu uspeli da shvate šta je autor tačno sa njime želeo da postigne.Death_Proof_(Netherlands)

Priča filma “Death Proof” prati sadističnog lika po imenu “Kaskader Majk” koji uživa da ubija žene sa svojim kaskaderskim automobilom za koji on tvrdi da je “100% otporan na smrt”.  Svaki put kada dođe u novi grad, on traži kandidatkinje koje će uključiti u svoju perverznu i sadističnu igru “mačke i miša”. Za razliku od svim prethodnih puta, Majk pravi grešku u “kastingu” i uključuje se u jurnjavu sa grupom žena koje su možda čak i luđe od njega.

Što se mene lično tiče, Tarantino je u potpunosti uspeo da oživi taj šmek eksploatorskog filma iz šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog veka. Svi naizlged bangavi rezovi, prenaglašena gluma, pucketava filmsta traka i celuloid koji gori su sitni, ali izuzetno interesantni detalji koji nas vraćaju u period kada su ovakvi filmovi bili puštani u alternativnim bioskopima širom Amerike u kasnim večernjim časovima. Reference su izvrsne i osečaj koji stvaraju ovi naizgled sitni, ali vrlo efektni trikovi je vrlo nostalgičan.

“Death Proof” u svojoj realizaciji pored klasičnih Tarantivnih pečata, kao što su jedinstveni likovi, fenomenalan izbor muzike i više nego interesantni dijalozi, nudi tvorevinu punu ultra nasilne akcije koja deluje kao miks klasika  “Boxcar Bertha“,Satan’s Cheerleaders“, “The Big Bird Cage” i “Two Thousand Maniacs!“. Tarantinov film je konstatno na granici da postane banalan i smatram da je upravo to velikoj većini problem, mada iz moje perspektive ta odluka deluje ništa manje nego genijalno jer taj miks nasilja i komedije do granica apsurdnosti formira taj specifičan osećaj eksploatorskih filmova B produkcije.

Priča “Dead Proof” jeste atipično jednostavno za Tarantinove filmove i okreti se svakako vide dosta ranije nego što treba da se dogode, ali u ovom kontekstu to uopšte ne treba da predstavlja problem. Velika većina kritkuje “Dead Proof” kao “film u kojem se skoro ništa ne dogodi”, ali sa takvim glupostima nikako ne mogu da se složim pošto je ostvarenje, iako svoje skoro pa 2/3 zasnovano na dijalozima, izuzetno uzbudljivo za pratiti.Jj3

Gluma je odlična iako su likovi sa namerom dosta jednodimenzionalni, pogotovo veći deo ženskog kastinga.  Kurt Rasel () je u isto vreme stražan, duhovit i patetičan kao Kaskader Majk, dok pored njega Sidni Potie (Sydney Tamiia Poitier) ostavlja najjači utisak kao “Džangl Džulia”. Istakao bih još Roz Megovan (Rose McGowan) u svojoj epizodnoj roli, Rozario Doson (Rosario Dawson) koja je dosta simpatična u drugoj polovini filma, i naravno, još bih posebno pomenuo Vanesu Ferlito (Vanessa Ferlito) koja izvodi tačku koja je van filma zasebno zaživela. Trejsi Toms (Tracie Thoms) i Zoi Bel (Zoe Bell), iako prihvatljive, daju dosta “amaterske” performanse.

Iako nikako nije u klasi sa prethodnim Tarantinovim ostvarenjima, “Dead Proof” je jedan jednostavan, dopadljiv i duhovit omaž nedovoljno cenjenoj sceni koji je apsolutno uspeo u svojoj misiji. Pre nego što se upustite u gledanje ovog filma, dobro razmislite šta gledate i za koju publiku je zapravo ovaj projekat i pravljen.

“Grindhouse” projekat skreće pogled na filmske autore koji nisu imali novca da se bore sa milionskim produkcijama, i jedino kako su mogli da pruže nešto i ostave neki trag jeste da budu inovativni i šokantni. U ovim produkcijama je moralo brzo i jeftino da se radi, ali su neka ostvarenja, kada se zagrebe površina, zaista ispala kao vrlo inteligetne satire i kritike surovog biznisa.

Ocena: 8/10

death-proof-alternate-movie-poster1

TAGOVI:

OSTAVI KOMENTAR, ULEPŠAJ MI DAN

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ulogovan kao . Izloguj se?

5 Comments

 1. Kurosaki D!

  Fantastičan film..pun čudnih priča po običaju za Tarantina….definitivno bolji dio Grindhouse-a…9/10

 2. guest

  Teško sranje, kao i sve od " Jackie Brown" do " Inglourious Basterds", mada ni "Basterds" ne moze da prismrdi "Jackie Brown" koji je njegov treci najbolji film posle " Reservoir Dogs" na prvom i "Pulp Fiction" na drgom mestu.
  (A opet, prvo i drugo mesto su stvar ukusa.) Toliko.

 3. milospinkfloyd

  meni je ovaj film pregenijalan! cista 10ka. samo treba ga shvatiti. nije ovo bas "pravi" film tipa neki za koji se on sprema godinama, vise je ovo neka brljotina svega i svacega zbrkana na brzinu ali veoma uspela po meni. tu su sigurno najmorbidniji dijalozi od svih njegovih filmova, tu su scene nasilja koje se ponavljaju po 5 puta da se dobro utvdi gradivo itd 🙂 bas kao sto rece autor:
  "Tarantinov film je konstatno na granici da postane banalan i smatram da je upravo to velikoj većini problem, mada iz moje perspektive ta odluka deluje ništa manje nego genijalno jer taj miks nasilja i komedije do granica apsurdnosti formira taj specifičan osećaj eksploatorskih filmova B produkcije."

 4. Milos

  O/D/L/I/C/A/N!!!:)Veoma zabavan,osecao sam se kao da u luna parku vozim autice…Od mene sve preporuke!

 5. Joker

  Dobar film. Posebno mi se svidjaju uloge. 9/10