Legends of the Fall (1994)

„Legends of the Fall“ je hronologija porodice Ladlou, oca i tri sina, njihovom životu u ruralnoj Montani, udaljenom od sveta i nedotaknutom aktuelnim događanjima. Kada najmlađi sin Samjuel () dovede svoju zanosnu verenicu Suzan () povezanost među braćom će biti stavljena pred iskušenje. Privučeni ljubavlju, ratom i potragom za samim sobom, sva tri brata napuštaju izolovanu Montanu i doživljavaju svoje životne vrhunce, kakvi god oni bili.Legendsoffallposter

U filmu je sjajno obrađen koncept statusa dece u porodici, prema hronološkom principu. Najstariji Tristan () je vidno miljenik njegovog oca, iako  pokazuje najmanje kvalitetnih osobina i stalno remeti njihove živote. Semjuel je onaj u kojeg svi gledaju sa pažnjom kao najranjivijeg. Alfred (), famozno srednje dete, je najambiciozniji i najvredniji od svih, ali manjak pažnje i vere od strane njegovog oca, pukovnika Ladloa () stvaraju mu komplekse i manijakalnu želju za dokazivanjem.

Ovo je mogao da bude sjajan projekat ali želja za postizanjem epskog elementa, kroz jake emocionalne scene, čine ovaj film osrednjom melodramom gde je svaka iskrena scena  anulirana sa bar dve izveštačene. Previše plakanja, histerije i konflikata u scenariju koji nema dovoljno realnih zapleta i obrta da ih podrži. Nakon dva sata ovakvog muškog „tear jerker“ filma, sve što ćete želeti jeste da narednih nekoliko puta gledate Stalonea ili Švarcenegera u akciji, čisto da povratite balans.

Bred Pit i Ejdan Kvin nose čitavu strukturu, jedino njihov odnos dostiže punokrvnost. Jasno se oseti međubratsko zameranje u svakoj zajedničkoj sceni. Tristan i Alfred jesu dve suprotne sile koje će podeliti publiku. Sa druge strane, Žulija Ormond je standardno osrednja, sve uloge joj liče jedna na drugu, dok Entoni Hopkins ostvaruje rolu koju će svi brzo zaboraviti.

Najbolji segment jeste onaj vizuelni. Džon Tolovi kadrovi neukrotive divljine i evropskih bojišta, sa periodima prohibicije i diskriminacije nad indijancima u pozadini, daju utisak da je  „Legends of the Fall“ znantno bolji film nego što jeste.

Čovek u divljini ili divljina u čoveku? U naznakama se  pominje ali Edvard Zvik () nikada to detaljno ne obrađuje. Da se na tome zadržalo, imali bi film vredan divljenja, ovako se sve svodi na lučenje pljuvačke, žena na Bred Pita a muškaraca dok tonu u san.

Ocena: 6/10

 

autor recenzije: Bojan Gačić

Leave a Reply

6 Comments

 1. dr.b

  Mislim da je 6 preniska ocena za ovaj sjajan film!!!

 2. Jovica

  Slazem se sa predhodnim komentarom da je 6 ipak preniska ocena za ovaj film.Slazem se sa vecinom vasih recenzija i nikad ne ostavljam komentar ali sad sam morao.Ja bih mu dao makar 8 🙂

 3. madviking

  stvarno niska ocjena 🙁

 4. janbo

  Uf ja sam ovaj film dugo držao u nekih top 10. mojih omiljenih filmova, ili bar neki top 5. Pitovih, možda je mogla bolja ocena bar 7. I sada volim da pogledam ovaj film mada mi sada bude dosadan, jbg. odraslo se.

 5. vlada

  Tristan je sredji sin a Alfred najstariji…. malo više studioznosti bi bilo OK, sobzirom da ospuješ filmove i daješ ocene i kritiku..

 6. Irinej

  Preniska ocjena za ovako dobar film najmanje 8

Next ArticleJagten - The Hunt (2012)