Marina Abramović: The Artist is Present (2012)

“Marina Abramović: The Artist is Present” je jedan od onih dokumentarnih filmova koji prolazi kroz svet svog subjekta, secira ga i u odgovarajućim dozama prezentuje retrospektivu neobičnog protagoniste, odnosno sadržaj iz njegovog života koji ga čini toliko posebnim da bi se uopšte napravio dokumentarni film po njemu.marina_350x517

“Marina Abramović: The Artist is Present” prati istoimenu umetnicu srpskog porekla u periodu dok se sprema da prikaže retrospektivu svojih radova u Muzeju modernih umetnosti u Njujorku.

Zavodljiva, neustrašiva i neverovatna, Marina Abramović redefiniše umetnost performansa skoro 40 godina. Koristeći svoje telo kao medij i forsirajući se van psihičkih i mentalnih granica, Abramovićeva stvara emotivno provokativna dela koja prevazilaze granice i proširuju svest. Ona u očima ljubitelja konceptualne umetnosti važi za jednu od najzanimljivijih umetnica modernog doba.

Reditelj Metju Ejkers () stvorio je vizuelno izuzetno bogat dokumentarni film koji duboko i temeljno zadire u rad ove izvanredne umetnice i pored retrospektive, pruža Abramovićevoj priliku da odgovori na sva ona pitanja koja ljude najviše zanimaju i obarazloži žašto je to čime se ona bavi u njenim očima od tolike velike važnosti.

Reditelj apsolutno ulazi u svet svog subjekta, a sa njime, zajedno i mi koji gledamo ovo ostvarenje. Ejkers kombinovanjem arhivskog materijala, snimaka onoga što se dešava iza scene, pripreme, pa i samih performansa, stvara jednu kompletnu sliku i zaista oslikava najpreciznije moguće kako zapravo izgleda biti Marina Abramović. Reditelj nas u svaki Marinin prikazan performans uvodi sa odgovarajućim predznanjem, tako da dobijamo znatno širu sliku jer nam je domaći urađen i serviran.

Film “Marina Abramović: Umetnik je prisutan” je zaista jedan sjajan i vrlo snažan dokumentarni film. On nas na vrlo kvalitetan način upoznaje sa beskrajno interesantnom ženom koja je više puta izlagala svoj život situacijama smrtne opasnosti zarad umetnosti i slanja poruke svima onima koji su spremni da je prihvate. Film “Marina Abramović: Umetnik je prisutan” prezentuje našeg subjekta kao osoba koja zaista ne pravi razliku između života i umetnosti. Izvanredan dokumentarni film. Toplo preporučujem.

Ocena: 10/10

The Artist Is Present-thumb-630xauto-31608

TAGOVI:

OSTAVI KOMENTAR, ULEPŠAJ MI DAN

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ulogovan kao . Izloguj se?

1 Comment

  1. Milos

    Pohvale za recenziju.Jako temeljno i dubinski uradjen dokumentarac…Mada je meni Marinin performans oko kojeg se centrira ovaj dokumentarac zastrasujuc i genijalan istovremeno,vrlo je jasna poruka koju zeli da posalje…