The Duchess (2008)

Nemoguće je utvrditi genealogiju kraljevskih porodica, s obzirom na sve intrige i preljube koje se dešavaju na dvoru i van njega. Većina voli ovu tematiku na filmu, svu tu napetost koja tinja iza vela uglađenosti i prikladnosti. „The Duchess“ nije inovativan film ali je definitivno jedinstven. Glavni apel verovatno leži u tome što je priča relativno nepoznata i na nižoj vladajućoj instanci. Navikli smo na inspirativne priče o kraljevima, praćene himničnom muzikom, rastrgane između dužnosti i privatnog života. Sol Dibov () film više obraća pažnju na sitne nego na krupne detalje.Duchess_poster

Stupajući u brak, u svojoj sedamanestoj godini, sa znatno starijim vojvodom od Devonšira (), Džordžijana Spencer()  na dobrom je putu da ispuni sve ciljeve zbog kojih je rođena. Ponešena osećajem ponosa i majčinim blagoslovom, nova vojvotkinja od Devonšira odlazi da živi u raskošnoj palati. Njen suprug ima dva zahteva – odanost i muškog potomka. Njen brak, za nju je  razočarenje jer vojvoda ne pokazuje nikakvo interesovanje za nju.

Ona je liberal, veruje u ljudska prava i podržava razne revolucije koje potresaju svet. Brzo postaje popularna u narodu zbog svoje harizme. Društvo je zapaža kao modnu ikonu, nekoga ko koristi šarm, inteligenciju i veze da progura budućeg premijera Čarlsa Greja i njegovu partiju, na političkoj sceni.

Kako godine odmiču, a Džordžijana dva puta rađa „samo devojčicu“, njena sve veća netrpeljivost ka vojvodinoj hladnokrvnosti i sve češćim preljubama,  navešće je na aferu sa Grejom.

Istorijska pozadina je jasna, vidimo sliku žene koja se ne plaši da kaže šta misli, voli da se kocka sa novcem i stavovima, definitivno nije najpoželjnija kandidatkinja za  plemićku suprugu sedamnaestog veka. Sve to ima svoju cenu. Kira Najtli je ponovo sjajna, ovog puta nam je do najsitnijih detalja oslikala unutrašnji raspad jedne žene i njenu nemogućnost da kontroliše događanja oko sebe. Ralfa Fajnsa je zadovoljstvo gledati!  Njegov izraz lica se skoro uopšte ne menja, ali očima nam jasno pokazuje šta njegov lik misli i oseća.

Oskarom nagrađena kostimografija Majkla O’Konora, pokriva se nivoe upadljivosti, od potpuno ekstravagantih kreacija najrazličitijih boja sve do diskretnih haljina,  u zavisnosti od doba dana i broja ljudi pred kojima će glavna protagonistkinja morati da odigra svoju ulogu.

„The Duchess“ je film koji ću sigurno pogledati ponovo, ne kako bih otkrio nešto novo u radnji, već zbog čistog užitka koji film pruža na vizuelnom planu, sa diajlozima koji su inteligentni i dramatični, tačno u pravim trenutcima.

Ocena :8/10

 autor recenzije: Bojan Gačić

TAGOVI:

OSTAVI KOMENTAR, ULEPŠAJ MI DAN

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ulogovan kao . Izloguj se?

8 Comments

  1. Tanja

    Film je tezak ali i veoma lep.
    Dramaticno prikazana surovost na najvisim nivoima engleskog drustva.
    Da li je danas dugacije, setimo se Dajane?
    Sadrzaj neobican, odlicna gluma.Dva puta sam ga gledala.

  2. Milos

    Veoma me interesuje Goranovo misljenje o Kirinoj glumi ovde,ako je odgledao film…:)))))Nadam se odgovoru.

  3. Katherine95

    Odlican film! Inace, jedan od retkih gde mi se svidela Kirina gluma. 😀

  4. nena

    super je film imam specifican ukus sto se tice filmova a ovaj mogu da gledam dobro odradjena prica

  5. Marija

    Mila bih za kritiku filma "Revolutionary road" .
    Hvala