Iron Man 3 (2013)

Posle ogromnog uspeha “Osvetnika” prošlog leta na Marvelu je bio zaista izuzetno veliki pritisak da snimi projekat koji će se adekvatno nadovezati na događaje koje smo videli u njihovom ogromnom letnjem blokbasteru. Pošto su se odlučili da ne rizukuju mnogo, glavni i odgovorni iz Marvela su prvo krenuli sa produciranjem trećeg nastavka sage o njihovom deleko najpopularnijem “on screen” junaku, Toniju Starku, odnosno “Ajronmenu”.Iron_Man_3_theatrical_poster

Iako “Iron Man 2” nije u istom intenzitetu uspeo da isprati izuzetno dopadljivi original, ono što mi je ulivalo poverenje u kvalitet trećeg nastavka jeste to što ovog puta u film o junaku u gvozdenom odelu u ulozi reditelja stoji niko drugi nego sjajni Šejn Blek (), čovek koji me je naprosto oduševio sa rimejkom kultnog filma “Kiss Kiss Bang Bang“.

Baš kao što je bilo i za očekivati, mi već u startu filma vidimo značajne posledice koje su događaji iz filma “Osvetnici” ostavili na našeg junaka. Toni Stark se povukao iz javnog života i počeo je da dobija velike napade anksioznosti zbog kojih, pored svega ostalog, ne može mirno da spava. Pošto je komandu nad  “Stark Industries” prepustio svojoj devojci, Toni svoje vreme provodi radeći i razvijajući nove modele i serije svog super gvozdenog odela.

Naravno, Starkov život ne ostaje nešto previše dugo van smrtne opasnosti i on kako to obično biva u ovakvim filmovima, ubrzo dolazi u situaciju da se bori sa velikim terorističkim organizacijama, a kasnije i sa duhovima iz svoje prošlosti.

Baš kao što je i bilo za očekivati, Šejn Blek doprinosi sa ogromnom dozom humora koja se jako lepo uklapa sa stilom protagoniste i glumca koji ga tumači. Blek podiže još i nivo uzbuđenja, kao i sam element misterije koji je toliko falio u drugom nastavku, ali nažalost u više navrata žrtvuje logiku narativa zarad pravljenje velikog spektakla i činjenja priče znatno glomaznijom nego što zaista treba da bude.

Baš kao i u “Kiss Kiss Bang Bang”, jasno se vidi da su Šejn Blek i Rober Dauni Džunior () sjajan tim. Blek i Dauni zaista nude najkompletnije i najduhovitije izdanje popularnog Marvelovog lika do sada. Dauni odlično koristi platformu koju mu je Blek napravio i pored zaista sjajnog iznaganja urnebesnih replika, Robert uspeva da oslika Tonija Starka kao ranjivog i u isto vreme i znatno pristupačnijeg lika.

E sada, pošto sam izneo dobre strane filma treba da pređem na one koje ga vuku dole. Ono što mi se nije dopalo jeste način na koji je Dauni Džunior glumio tzv. “napade panike”. U ovom segmentu se jasno vidi da Dauni zaista igra Tonija na silu i da nije spreman nešto preterano da se žaloži da bi stvar izgledala što realnije. Mislim, svako ko je ikada video nekoga da ima napad panika zna da to ne izgleda kao nešto što te malo grebe u grlu i na sekund izbaci iz balansa.mandarin-iron-man-3

Sledeća stvar koja me je jako iznervirala jeste što Marvel ne može da se odlučili da li Peper Pots želi da prikazuje kao žrtvu ili povremenog člana tima “Ajronmen”, bar kada su bitke sa negativcima u pitanju. Transformacija koju Peper dobija u ovom trećem nastavku, pogotovo u poslednje činu, je neverovatno nagla i stoga potpuno nelogična. Ovde opet dolazimo do onog pitanja: “Da li je moguće da je svako u roku od par sekundi provalio kako do perfekcije da komanduje Ajronmen gvozdenim odelom sem samog kreatora Tonija Starka kome je trebalo više od polovine jednog celog filma da samo nauči da leti?”

Sledeći ozbiljni problem filma leži u njegovim negativcima. Iako moram da kažem da ima nekoliko neočekivanih i vrlo smešnih okreta kada su Tonijevi neprijatelji u ovom delu u pitanju, ono što je zaista ovde užasno jeste sam lik Aldriča Kilijana sa kojim Blek naprosto ne zna šta hoće da postigne. Pored toga što je užasno jeftini plagijat robota T-1000, reditelj motive svog glavnog negativca toliko banalizuje da sam se pola filma pitao da li gledam neki glupavi dečiji crtani film. Naravno, treba napomenuti da se ni sam Gaj Pirs () nije nešto preterano proslavio u ovoj ulozi. Kada se već bavimo negativcima, treba svakako pomenuti da je Ben Kingzli () jedan od najboljih faktora u ovom filmu. Još jedan sjajan performans.

Ono što me je najviše razočaralo u ovom filmu jeste definitivno sam scenario koji je pun ne rupa, nego nuklearnih kratera. Sve ove gore navedene stvari mogu nekako da i zanemarim, ali ono što je Šejn Blek prikazao u poslednjih 20 minuta svog novog filma je zaista neoprostivo. Toliko dozu jeftine patetike, užasnim akcionih klišea i nelogičnih odluka likova davno nisam video u nekom filmu. Uništavanje opreme od bezbroj miliona dolara (iako znaš da je univerzum pun monstruma koji žele da unište planetu) radi dramatične završnice je nešto najgluplje što sam ikada u svom životu video.

Naravno, treba napomenuti da “Iron Man 3” ima u sebi i one najizlizanije klišee kao što su: zamenik predsednika koji je tajno umešan sa teroristima, bespomoćnog klinca koji pomaže protagonisti i vraćanje iz mrtvih likova koji su pali u svoju sigurnu smrt.

“Iron Man 3” je prema mojim standardima, za sada najgori film koji je Marvel izbacio. Iako sam donekle uspeo da uživam u određenim momentima, glupi i učestali propusti, kao i užasno patetični i nemaštoviti poslednji čin su svakako prevagnuli da iz bioskopa izađem jako razočaran. Šejn Blek se propisno izblamirao, kao i svi ostali koji su radili na ovoj preskupoj katastrofi.

Ocena: 4/10

20130429__130503iron-man-3-robert-downey-jr

TAGOVI:

OSTAVI KOMENTAR, ULEPŠAJ MI DAN

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ulogovan kao . Izloguj se?

3 Comments

  1. Milos

    Cits redom sve izgleda odlicno i ide u prilog filmu ……………………………………….do pola…:)
    "…najgori je definitivno sam scenario koji je pun ne rupa, nego nuklearnih kratera."Hahahahahahaahahah,pao sam sa stolice:)))))))))))))))

  2. Milan

    Bravo! Konacno neko da napljuje ovo smece kako treba, vec sam poceo da brinem sta nije u redu sa mnom i zasto se meni jedinom ne svidja ova katastrofa posle svih silnih hvalospeva koje sam procitao