Pearl Harbor (2001)

Drugi najtužniji momenat u „Pearl Harbor“ je kada shvatim da je Ben Aflek () ipak preživeo. Teško je govoriti o likovima koje tumači, s obzirom na to da su svi identični. Uvek je to Aflek, samo u drugom kostimu! Već  je skoro dve decenije kako svedočimo njegovim   tragičnim pokušajama  da nam dočara  karakter  pomoću lošeg naglaska, još lošijih emocionalnih ispada i vidnog manjka talenta. Osim „Gone Baby Gone“, gde se ni ne pojavljuje, ostatak njegove karijere je lažan koliko i poruka koju šalje „Argo“.Pearl_harbor_movie_poster

Što se tiče „Perl Harbor“, dovoljno je reći da u režiserskoj stolici sedi Majkl Bej () da bi filmski pismeniji, odlučili da pobegnu od ovakvog filma glavom bez obzira. Prvi put sam ga skoro pogledao, prvenstveno zahvaljujući kvalitetnom televizijskom programu, potvrdivši sebi šta sam izbegavao sve ove godine.

Priča govori o Rejfu () i Deniju (), od njihovih najmlađih dana i maštanju o tome kako će postati piloti pa sve do „ostvarenja sna“, ulaska u vojsku gde su im se putevi razišli. Dve stvari će ih povezati, napad na Perl Harbor i ljubav prema istoj devojci.

Za one sa tendencijom da uključe bar delić mozga prilikom gledanja filma, glavna nejasnoća će ležati u manjku,tj. nepostojanosti, razjašnjenog istorijskog konteksta. Zašto je Japan napao Ameriku, koja je bila kasnije uloga Kine, kako je napad bio toliko uspešan i sa kojom svrhom su Amerikanci naknadno bombardovali Tokio? Ali to nije ni bitno, jer sve što treba da želite jeste razvoj situacije ljubavnog trougla umetnutog među eksplozije i borbe aviona koju je izgleda, osmislio petogodišnjak.

Džon Voit (), poznatiji kao „Anđelinin ćale“, igra Frenklina Ruzvelta i pokazuje da se njegova karijera uveliko raspala. Džoš Hartnet je najmanje iritantan kao naivni Deni dok Kejt Bekinsejl () odaje utisak kao da se zagubila u reklami za „Maybelline“. Možda je rođena sa tim?

Najfascinantniji segmet je rasističke prirode. Navodno je jedan afro-amerikanac, Dori Miler (),  učestvovao u sukobu. Recimo da poverujemo u to, ali činjenica da nema prisutnih azijata na Havajima prevazilazi svake granice normale. Verovatno postoji neko politički korektno kolekcionarsko DVD izdanje, gde prosečan beli Amerikanac može da dozira onoliko etničke raznovrsnosti koliko njegov „White House“ um može da podnese.

Najtužniji momenat u „Pearl Harbor“ je kada shvatim da će Ben Aflek preživeti do kraja. Pored nekoliko pristojno montiranih scena, ovaj film je potpuni promašaj. Ne možemo ni da pominjemo uspone i padove kada je konstanta stanje očaja. Dno dna, što bi se reklo. „Transformersi“, kao i prosečna reklama za detrdžent, imaju složeniju radnju.

Ocena: 2/10

autor recenzije: Bojan GačićPearl_Harbor_6

TAGOVI:

OSTAVI KOMENTAR, ULEPŠAJ MI DAN

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ulogovan kao . Izloguj se?

8 Comments

 1. Marija

  Josh iritantan? Pa ti nisi normalan! 😛

 2. jovan

  Tako je, pišaj po Afleku!

 3. Milos

  Aflek bi definitivno,kao i Federer,trebalo u penziju…bar sto se tice glume…film je ocajan

  Nadam se da ce "administrator sajta" ipak odobriti komentar…(sloboda govora,demokratska zemlja…)

 4. milospinkfloyd

  hahaha cim sam video naslov samo sam prevukao na dno da vidim da li je ocena 1, 2 ili 3 😀

 5. Em Em

  Ne znam da li postoji neki dobar film koji Vi niste ispljuvali.Verovatno da ne.

 6. Ana

  Ben Aflek je najgori glumac na svetu i zaista mi nije jasno zasto je poznat.Uvek isti,blentav,bezizrazajan…