World War Z (2013)

Iako sam već na osnovu samog trejlera mogao da zaključim da reditelj Mark Forster (Marc Forster) i njegovi scenaristi Metju Majkl Karnahen (), Dru Godar () i Damon Lindelof (Damon Lindelof) neće baš mnogo truda uložiti da u “World War Z” doslovce oslikaju momente iz sjajnog istoimenog romana Maksa Bruksa (Max Brooks) na kojem je film i zasnovan, opet sam smatrao da će ovaj gore pomenuti tim uspeti da oseti i prepozna suštinu ovog sjajnog dela i ponudi nam iako drugačiju, ali opet podjednako uzbudljivu i zastrašujuću priču.World_War_Z_poster

Priča filma “World War Z” se centrira oko predstavnika Ujedinjenih nacija, Gerija Lejna, koji putuje po svetu inficiranom zombi virusom u nadi da pronađe njegovo poreklo i pomoću njega realizuje protivotrov i zaustavi ovu apokalipsu dok još uvek ima ljudi koji nisu zaraženi.

Nekoliko puta sam na ovom blogu napisao da je apsolutno besmisleno porediti knjigu i film, prvenstveno jer su skroz drugačiji mediji, ali ovog puta zaista moram pokrenem ovu priču jer su Forster i njegovi scenaristi u potpunosti zanemarili ono što je činilo ovaj roman toliko kvalitetnim i posebnim.

Razlog zašto je roman “World War Z” toliko popularan i cenjen jeste zato što je Bruks u njemu uspeo detaljno i vrlo uverljivo da dočara geopolitičke i društvene promene u svetu koje su nastale pojavom zombija kroz nekoliko priča različitih grupa ljudi. Forster i njegov tim su ovo u potpunosti zanemarili i odlučili se da znatno stanje narativ. Umesto fokusiranja na razne likove i sredine koje se na različite načine bore sa ovim virusom, reditelj se odlučuje da nam znatno smanji horizont i svetlo uperi na Gerija Lejna.

Ovo je izuzetno loše jer umesto kompleksnog i provokativnog filma mi dobijamo projekat u kojem 116 minuta pratimo perfektno isfeniranog Breda Pita () koji gde god da se pojavi, u roku od nekoliko minuta na tom mestu izbije kompletni masakr.

U tom segmentu, priča filma je vrlo predvidiva. Tačno unapred već znamo da gde god Pit da sleti, tu u roku od par sekundi će biti milijardu zombija i hiljadu eksplozija. Ono što mi je pored narativa zaista neverovatno u filmu jeste da se Forster odlučio da izbaci nekoliko ključnih momenata, kao što su npr. bitka Jonkersa. Oni koji nisu čitali roman su ostali uskraćeni za neke od najsočnijih sekvenci.Brad-Pitt-in-World-War-Z-2013-Movie-Image-2

Naravno, sve što sam do sada napisao apeluje na one koji su posle čitanja knjige planirali da gledaju film, ali ako idete na projektu bez predznanja, verujem da ćete dobiti sasvim drugačiji utisak. Za one koje nisu uradili domaći, “World War Z” može da deluje kao dosta uzbudljiv i dinamičan film. Projekat je odlično snimljen i zaista ima nekoliko momenata koji dosta dižu adrenalin u krvi.

Pošto je svo meso oguljeno kako u priči, tako i u opisu likova, mislim da je besmisleno komentarisati kvalitet performansa glumaca koji su radili na ovom projektu. Svaki lik je jednodimenzionalan i zaista nema nikakvu dubinu koja bi zahtevala neki poseban napor i angažman glumaca. Bred Pit () mislim da ovde čak ni malo ne glumi. Njegova pojava je sasvim dovoljna. Zaista uloga koju čovek sa tako raskošnim talentom može u snu da odigra. Iako bitan u filmu kao nalepnica na banani, spomenuo bih pojavu Nikole Đurička u “World War Z” kao eto jedan simpatičan detalj.

Ako se izuzme koliko je svetogrđe Bruksovog dela, “World War Z” se može posmatrati kao osrednje plitkim ali vrlo dinamičnim zombi filmom. Jasno se vidi da je ovaj projekat ima jako mnogo problema u svojoj razvojnoj fazi.

Preporučujem “Wolrd War Z” svima onima koji nisu pročitali roman, a ljubiteljima Bruksove knjige predlažem da Forsterovu adaptaciju zaobiđu u što širem krugu jer će osedeti od stresa.

Ocena: 6/10

WorldWarZ_Poster-e1364199215661-640x339

TAGOVI:

OSTAVI KOMENTAR, ULEPŠAJ MI DAN

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ulogovan kao . Izloguj se?

9 Comments

 1. Mada nisam uspeo da pročitam knjigu do kraja, kao i ti sam pretpostavio da će ova adaptacija biti šablonska po kojoj funkcioniše većina letnjih popcorn blokbastera. Neću ulaziti u dubinu jer nisam previše očekivao, tako da se nisam ni nešto preterano razočarao.
  Međutim, ono što me najviše iziritiralo u ovom filmu je soft prikaz samih zombija. Ne postoji ni jedna jedina scena gde se vidi neka ozbiljnija destrukcija, ljudsko razaranje od strane zombija koje je nama, zombi "fanovima" itekako bitan element u svakom filmu koji se bavi ovom tematikom.
  The Walking Dead je iz ovog aspekta bitno nadjačao bilo koji zombi scenu u ovom filmu.
  Najbolje da se ponovo bacim na knjigu čisto da proverim kako tamo stvari stoje sa frizurom glavnog aktera. 😀

 2. Nemanja

  Steta sto ovaj film sa ovim budzetom nije snimljen devedesetih. PG13 zombi film je krajnje smesan iako ima zaista lepih vizuelnih efekata (zombi mravinjak). Prve dve trecine filma dosta dobro funkcionisu izuzimajuci blood and gore, jako mi se svidelo sto su napravili omaz Romerovim filmovima sa krajnje idiotskim postupcima likova medjutim poslednja trecina filma je dosadna. Takodje preporucujem da se pogleda 2D verzija jer 3D efekata skoro da nema uopste a izazviva glavobolju. 4/10

 3. Doc

  Film je katastrofalan.Meni je ovaj film rame uz rame sa Batllship-om za najgori film decenije.

 4. Mali

  Nisam uspeo do kraja da odgledam film.

 5. Ivan

  Ovaj film sam gledao u bioskopu i bas me je odusevio. Jeste da ima glupih momenata ali prica je dobra pa se dosta stvari zanemari. Onda sam procito ovu recenziju i mislio sam da ce mi knjiga oduvati, ali knjiga je skroz prosecna, i tesko bi se snimila kao film. Plus nas prevod je tuzno los, i na knjizi pise blokbaster sa Bred Pitom, mislim wtf. Uglavnom film je super 🙂 a knjiga je verovatno postala popularna zbog serije walking dead.
  Sad cekam Enderovu igru da pogledam da vidim kako su adaptirali knjigu. Ali nemam prevelika ocekivanja.

 6. Ivan

  Gluma Breda Pita katastrofalna, posebnu u scenama gde se zahteva akcija.Jasno je zašto je on glavni glumac.Film je vizuelno atraktivan i dinamičan, čak previše za jedan zombi film.

 7. BIx

  FIlm je super da ga gledash high 🙂

 8. Steta sto ovaj film sa ovim budzetom nije snimljen devedesetih. PG13 zombi film je krajnje smesan iako ima zaista lepih vizuelnih efekata (zombi mravinjak). Prve dve trecine filma dosta dobro funkcionisu izuzimajuci blood and gore, jako mi se svidelo sto su napravili omaz Romerovim filmovima sa krajnje idiotskim postupcima likova medjutim poslednja trecina filma je dosadna. Takodje preporucujem da se pogleda 2D verzija jer 3D efekata skoro da nema uopste a izazviva glavobolju. 4/10

 9. igor

  Sta niko nije izvalio Nikolu Djuricka u filmu??? 🙂