Niske strasti – Basic Instinct (1992)

Prvi opravdan razlog zbog kojeg želimo da gledamo „Basic Instinct“ jeste Šeron Stoun. Ako se definisanje seksipila tokom devedesetih godina može svesti na jednu glumicu, to je definitivno ona. Njena fizička privlačnost je često potiskivala njeno  pozamašno glumačko umeće, te je češće tumačila uloge gde se od nje prvenstveno zahtevalo da izgleda dobro. Slično je stanje i sa „Basic Instinct“, nekoj vrsti kultnog filma iz pretprošle decenije.Basic_instinct

Dok istražuju ubistvo rok muzičara Džonija Boza, detektivi Nik Kuran () i Gas Moran nailaze na Ketrin Tramel () spisateljicu krimi romana, poslednju viđenu sa Bozom. Privlačnost između Nika i Ketrin je očigledna, njih dvoje se upuštaju u igru mačke i miša, eksploatišući međusobne slabosti.

Sa dovoljno prisutnog erotskog faktora, da zadovolji hormonski nalet svakog tinejdžera, ovakav film je ostao zapamćen prvenstveno zbog svoejvremene povećane doze direktnosti i eksplicitnosti. Kao triler se raspada pre polovine razvoja narativa! Sve deliće slagalice brzo sklopimo, iskreno rečeno, nema ih mnogo. Kraj je formalne prirode, hoće li sve pre toga biti zadovoljavajuće prvenstveno zavisi od godina gledaoca.

Pomalo je suvišno pričati o glumi. Poražavajuće je videti koliko Pol Verhoeven () svodi Majkl Daglas i Šeron Stoun na obične figure, provučene kroz filter ispraznih lica i dramatičnih orgazama.

Drugi opravdan  razlog zbog kojeg želimo da gledamo „Basic Instinct“ jeste Šeron Stoun dok je polu gola i gola. Potpuno impozantan prizor u svakom pogledu, ali pored toga je ispravno zaključiti da je ovo jedan od onih filmova koji se prerasta, kako godine prolaze. Najneizvesniji momenat je sigurno kada se dvoumimo da li dotična nosi donji veš, u sada već dobro poznatoj sceni.

 

Ocena: 5/10

autor recenzije: Bojan Gačić

TAGOVI:

OSTAVI KOMENTAR, ULEPŠAJ MI DAN

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ulogovan kao . Izloguj se?

5 Comments

 1. nik

  Moram da priznam da mi je Basic Instict 2 vise ostao u secanju.
  Seronka tu izgleda opasno a i film je sve u svemu vrlo gledljiv.
  Naravno nema matorog Daglasa

 2. dr,b

  Ovo nije remek delo,ali dati mu 5 je stvarno smesno….ovo nema veze sa Sharon Stone,,,jednostavno,,davno sam ga gledao ali i dan danas se secam radnje i to je dovoljno da znam da je dobar….masu filmova koje ste vi ovde ocenili boljom ocenom sam zaboravio posle godinu dana !!! Nahvalili ste Manijaka koji je smesan u poredjenju sa ovim filmom. Ali,O.K. o ukusima ne vredi raspravljati!!!

 3. дадо

  Malo reći kultni film, recenzija promašaj

 4. vesko

  ovo je fantastican erotski triler i ne zasluzuje ocenu5

 5. Žeki

  Odlična recenzija i ne treba veća ocena